SM i varpa för första gången till Fårö

Svenska mästerskapet i 2-manna-varpa går av stapeln på Fårö i september. En dröm som arrangören Benny Broberg haft sedan länge: "Jag har alltid velat arrangera varpa på Fårö, det är en dröm jag haft", säger arrangören som även är med och tävlar.

Benny Broberg, Fårö IF.

Benny Broberg, Fårö IF.

Foto: Mona Staflin

Varpa2023-08-15 11:30

Svenska mästerskapet i Varpa kastas i fem olika klasser: individuell kula, lagkula, mix, centimeter och lagcentimeter. För första gången har en kast-klass tagit sig från huvudön till Fårö. Det är 2-manna som blir först ut att arrangeras på den nordliga ön. 

– Jag har alltid velat arrangera SM i varpa, det är en dröm jag haft så det känns jättebra. Det blev en bra tajming i år, säger arrangören och kastaren Benny Broberg. 

undefined
Benny Broberg och Ella Stenman.

Benny Broberg är ordförande för Fårö IF men tävlar för Sanda. Fårö IF arrangerar mästerskapet tillsammans med svenska varpaförbunden på Suderstrandstrands fotbollsplan. Rekordmånga damer ställer upp i år.

–Vi har fått in 9 anmälda damlag, annars brukar det bara vara 4-5 lag, vilket är jättekul, säger Benny Broberg.

Hur kommer det sig att intresset varit så stort?

– Det är nog på grund av Fårö, det är nog många som tycker att det är trevligt att komma hit, säger Benny Broberg.

SM i individuellt hölls i Stånga i år men nu är det alltså dags för svenska mästerskapet i 2-manna. Totalt är 118 deltagare anmälda för tävlingen på Fårö – och de gotländska lagen får konkurrens av tre lag från fastlandet. Tävlingen börjar med start 2 september och avslutas lördagen 3 september.

SM i 2-manna avgörs på Fårö i september.
SM i 2-manna avgörs på Fårö i september.
Karta: Suderstrands fotbollsplan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!