Ansökningstiden för att arrangera SM gick ut i mitten av oktober. Då fanns inga ansökningar till att arrangera SM, och förbundet sköt upp sitt formella beslut till sitt novembermöte.
Novembermötet hölls i Stockholm den gångna helgen och uppmaningen till klubbarna att agera har dock inte hörsammats.
– Nej, inte en enda ansökan. Det är inte någon klubb som anmält intresse för att arrangera SM i lagkula, individuell kula eller centimeter, säger svenska varpaförbundets ordförande Lars Henriksen.
Det är ju oroväckande.
– Det beror hur man väljer att se på det, vi har ju alltid lyckats hitta arrangörer så att SM-tävlingarna blivit av. Men visst, det kan uppfattas som oroväckande.
Arbetet kommer nu fortsätta med att hitta en arrangör.
– I kommande numret av Nabben (varpaförbundets tidning, red. anm.) skriver jag själv en artikel om det, och vi kommer lägga ut information om det på hemsidan också. Budskapet är enkelt, Vi arrangerar inte SM utan en medarrangör. Utan en ansökan så blir det inget SM, så är det bara.
Henriksen vill dock inte sätta någon ny tidsgräns för när en ansökan behöver vara inkommen.
– Vi håller det öppet så länge det går. Sedan är det rätt mycket jobb med ett SM för att det ska bli ett bra arrangemang, så det vore ju bra att ha klart med arrangör så tidigt som möjligt.
Varpaförbundet har tidigare haft arbetsgrupper tillsatta för att nå en lösning med problematiken, så även i år. Under novembermötet redogjorde gruppen vad de kommit fram till.
Arbetsgruppen kommer dels till slutsatsen att man ska frångå ambitionen att samarrangera SM i hästskokastning med varpa-SM, samt att man också ska frångå strävan att arrangera SM vartannat år på fastlandet och vartannat år på Gotland.
– Det finns helt enkelt inte underlag för att arrangera SM på fastlandet vartannat år.
Arbetsgruppen föreslår vidare att man bör hitta en fast plats att återkommande arrangera SM på, med olika arrangörer från år till år.
För att stimulera deltagarantalet så har tävlingslicensen varit avgiftsfri under de gångna två åren, det har svenska varpaförbundet beslutat att fortsätta med även under 2023.
– Jag tycker mig ändå se en ljusning med kastare som kommit tillbaka, framförallt på fastlandet, säger Lars Henriksen.
Den 3 december anordnar Gotlands varpaförbund en träff i Roma på temat varpans framtid, där det ska diskuteras hur varpaidrotten ska räddas.