Berne Appelqvist kläckte idén och presenterade förslaget i höstas. Förslaget vann bifall hos Gotlands Varpaförbunds styrelse och sedan dess har trion Berne Appeqvist, Göran Fransson och Roger Wessberg jobbat vidare med att utforma upplägget för en stenvarpatour i år.
– Varpan är väldigt illa ute, inte bara på Gotland utan i hela Sverige. För att vara anslutet till Riksidrottsförbundet krävs det bland att det finns 50 föreningar och så vidare. Vi måste göra någonting och stenvarpan är ju en viktig del och ursprunget till dagens moderna varpa, säger Göran Fransson.
– Stenvarpa är gotländsk kultur och det är ett kulturarv som vi måste värna om, säger Berne Appelqvist.
Med den nya stenvarpatouren hoppas de även locka en ny generation att kasta stenvarpa.
– Tyvärr är det ett svart hål, det finns nästan inga kastare under 40 år. Det finns tusentals potentiella kastare, men vi behöver locka dem, säger Berne Appelqvist.
Ungdomar och damer kommer erhålla dubbla poäng i tourens totalställning.
– Numera är det enbart medelålders och äldre män som kastar stenvarpa och det måste förändras.
Med ett tävlingsschema som sträcker sig från maj till september så hoppas arrangörerna att fler deltagare ska tilltalas.
– Tidigare har stenvarpatävlingarna legat ganska dumt till på säsongen, där de har varit centrerade antingen efter sommaren eller mitt i. Nu har vi tittat på att få tävlingarna lite mer utspridda över flera månader och att de ändå hänger ihop i ett sammanhang, säger Berne Appelqvist.
Sammanhanget blir en stenvarpatour med fyra deltävlingar, därefter en tourfinal dit de åtta bästa lagen kvalificerar sig. Tävlingsformen blir klassisk 3-manna. Touren inleds den 21 maj med Alvavarpan, därefter följer Hablingbovarpan den 18 juni, Stångaspelen den 10 juli och Väskindevarpan den 20 augusti.
– Vi utnyttjar egentligen de befintliga tävlingarna, med tillskottet Alvavarpan som kommer tillbaka efter att ha legat i dvala ett tjugotal år, säger Roger Wessberg.
Tourfinalen kommer sedan avgöras i Visby den 17 september.
– Där hoppas vi få kasta på en attraktiv plats centralt i Visby och göra ett event av det, säger Berne Appelqvist.
– Det ska vara någon plats där det rör sig folk som kan komma spontant och titta, och med en speaker som förklarar vad som händer, säger Roger Wessberg.
Stångaspelen är den stentävling som normalt lockar klart flest deltagare.
– Det brukar vara mellan 30 och 40 lag, och det är den nivån vi vill nå på samtliga tävlingar. Vi riktar oss inte enbart till idrottsklubbar utan det kan vara jobbarkompisar, kompisgäng, familjelag eller vad som helst egentligen, säger Berne Appelqvist.