Varning för varpafusk: ”Varit lite känsligt att säga”

Stångaspelen är igång och inför varpatävlingarna har varning för mygel kommit. Helagotland har pratat med några framstående varpaprofiler för att höra hur de ser på frågan. "Det måste arrangören se upp med", säger Lars Henriksen, Svenska Varpaförbundets ordförande, om manipuleringen av stenarna.

Stångaspelen är igång och inför varpatävlingarna har varning för mygel kommit. Helagotland har pratat med några framstående varpaprofiler för att höra hur de ser på frågan.

Stångaspelen är igång och inför varpatävlingarna har varning för mygel kommit. Helagotland har pratat med några framstående varpaprofiler för att höra hur de ser på frågan.

Foto: Karl Melander

Varpa2023-07-05 19:03

Han har lyft frågan förut, och i veckan skrev GT:s krönikör Bernt ”Bison” Nilsson följande

”Ett telefonsamtal till min varpakompis i Västerhejde. Jag har hittat en bra sten åt honom, perfekt för Stångaspelen 9 juli. En garanterat 'fuskfri' varpasten. Jag har tidigare kritiserat 'trenden', att med hjälp av plastic padding, specialbyggda fingertag på stenens undersida, skapa en varpa med överlägset större precision i kastet.

Svenska varpaförbundets regler är glasklara: 'Pekfingertaget är det enda tag som får tillverkas på stenvarpor'. Allt annat är fusk.”

Under onsdagen startade Stångaspelen där stenvarpan är en etablerad del, och inför tävlingarna har Helagotland pratat med några framstående personer inom sporten för att höra hur det ser på frågan.

– Jag har inte sett på stenvarpa på ett par år, så jag har svårt att säga om det sker fusk. Men om det nu förekommer är det helt galet. Vi har tävlingsregler som ska följas, säger Lars Henriksen, förbundsordförande i Svenska Varpaförbundet.

Mikael Nilsson, ordförande i Gutnisk idrott och tävlingsarrangör för Stångaspelen, och Johan Mattsson, från Hablingbo IK, vill inte slå fast att det förekommer fusk men båda menar på att det finns en gråzon. Och att det finns personer villiga att utmana gränserna.

– En tävlingsledare tillåter saker, och var man drar gränsen vid fusk är lite svårt. Har man väl tillåtit att man kastar på ett sätt är det inte fusk utan då har man tillåtit det. Men att det alltid funnits personer som tänjer på gränserna kommer vi aldrig ifrån och det har alltid funnits, säger Mikael Nilsson. 

Johan Mattsson: 

– Jag tycker väl att det finns en stor gråzon över vad som anses tillåtet eller inte. Det finns varpor som ligger på gränsen i material och liknande. Men det är en ganska svår bedömning.

undefined
”Det måste arrangören se upp med”, säger Lars Henriksen, Svenska Varpaförbundets ordförande, om manipuleringen av stenarna.

Lars Henriksen säger dock att det är inom stenvarpan som flest fall av manipulering förekommer.

– Framför allt med taket i stenvarpan, där har vi inom förbundet försökt hitta former för att det inte ska förekomma, säger han.

Henriksen menar att ”plastic padding”, det vill säga att laga stenvarpor med klister som dessutom kan ge bättre precision, är förbjudet men samtidigt inte det största problemet inom stenvarpan.

– Jag tycker det har försvunnit mer och mer. Men det får absolut inte förekomma då det är förbjudet enligt våra regler. Det som har gjort mig väldigt konfunderad är när man till och med borrar tak under i en stenvarpa. Något jag såg på Stångaspelen för ett par år sedan när jag var med. Man måste följa de regler som vi har i Svenska Varpaförbundet.

Mikael Nilsson håller med om det Lars Henriksen säger. Nilsson poängterar att reglerna är tydliga, men att avvägningen kan vara svår att göra under pågående tävling.

– Vi vill stävja det där, det är ytterst Varpaförbundets regler som ska gälla. Detta är en fråga som är så himla viktig. Läser man stadgarna, gällande stenvarpa, tycker jag att det är tveklöst att det står att man får knacka till ett tag och det är ett pekfingertag vid sidan om stenen.

– Men med dagens teknik går det på att maskinellt vis få en stenvarpa att likna en aluminiumvarpa, men det är inte stenvarpans syfte. Stenvarpa ska vara en naturlig sten, som ser ut som en sten. Men det är svårt och ytterst är det vad tävlingsledaren säger som gäller, säger Mikael Nilsson.

Lars Henriksen säger att det är tävlingsarrangören som är ytterst ansvarig för att det inte fuskas, och att det i efterhand ska anmälas in till förbundet. 

Hur går då en granskning till? Henriksen svarar: 

– För det första får man titta på stenvarpan och se om man slagit isär en sten och sedan limmat ihop den med plastic padding för att få ett tak in under, det är inte tillåtet. Har man borrat ett fingertag in under stenen är det inte heller tillåtet, och det måste arrangören se upp med.

Johan Mattsson ser också att respektive tävlingsarrangör har ett större ansvar under tävlingarna.

– Jag tycker väl att arrangörerna i vissa fall behöver vara lite striktare. En gatsten är exempelvis inte tillåtet och de kan man med vinkelslip dela och putsa på och det vet jag förekommit och det är dåligt. Det som står i reglerna ska följas och undantag finns inte, och det är det som är ett problem när det inte följs. Det har varit lite känsligt att säga att den varpan inte är okej till de bästa kastarna, säger Mattsson.

undefined
”Det har varit lite känsligt att säga att den varpan inte är okej till de bästa kastarna”, säger Mattsson.

Inför årets Stångaspel kom ett tydligt direktiv när det gäller fingertagen. Efter årsmötet i mars meddelade arrangörerna att reglerna skärps:

”Dock har fler börjat mejsla till fingertag i varpan, vilket inte är tillåtet. På årets Stångaspel kommer reglerna kring huggna tag skärpas så det är bara tillåtet att ha ett tag mejslat för pekfingret, såsom stadgarna föreskriver”, skrev de då

Det välkomnades av Johan Mattsson.

– Om vi tittar på Stångaspelen som kommer här så gick de ut med ganska tydliga direktiv om vad som gäller, och det blev ganska livat, men jag tror att det är ganska bra och nyttigt.

På Stångaspelen är det Mikael Nilsson, tillsammans med Anders Pettersson, som gör bedömningarna av stenarna. De har också fått förstärkning från Varpaförbundet – om tveksamheter skulle dyka upp.

Det kommer däremot inte att ske en besiktning av samtliga stenar. Arrangören hoppas att de tävlande har koll på reglerna.

– Vi utgår att alla människor är hederliga men om det dyker upp tveksamheter kommer vi finnas plats. Så kommer det fungera på Stångaspelen, säger Mikael Nilsson.

undefined
”Vi utgår att alla människor är hederliga men om det dyker upp tveksamheter kommer vi finnas plats”, säger Mikael Nilsson, tävlingsarrangör för Stångaspelen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!