Närproducerat stärker hela rikets travsport

Foto:

VECKANS TRAV / GT-SPORTEN2018-04-13 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mycket snack nu om den stora spelutredningen, vilken kommer påverka så väl spel som sport framöver. Här kommer en liten uppdatering:

I oktober 2014 meddelade civilminister Ardalan Shekarabi (S) att han skulle tillsätta en utredning med syfte att införa ett licenssystem på den svenska spelmarknaden. Utredningen startade ett år senare och alldeles nyligen kom så betänkandet. Efter remisshantering är propositionen till en omreglerad spelmarknad nu klar och riksdagen ska debattera och besluta om förslaget 7 juni och 1 januari 2019 skall den nya lagen sedan träda i kraft.

Vad den lagen i sig kommer att innebära för vår travsport står ännu så länge skrivet i stjärnorna men en knäckfråga, tycker vi hästsportsälskare i alla fall, är huruvida spelbolag som beviljas licens för spel på travhästar tänker bidra till hästnäringens finansiering eller inte. Detta görs redan i dag av ATG och förslag finns på en så kallad marknadsavgift som skulle innebära att alla andra aktörer också tvingas till det.

En självklarhet, anser undertecknad.

Att Gotland är känt för att producera och leverera högkvalitativa komponenter för den svenska travmarknaden är vida känt. Detta gäller såväl två- som fyrbenta och i veckan blev vi åter påminda om detta faktum. Det i Eksta uppfödda och i Hejde upptränade stoet Sunwapta Goj gör succé hos sin, sedan i höstas, nya tränare Malin A Karlsson på Axevalla. Tredje raka segern nu, i årsdebuten på hemmaplan i ett lopp som kallas ”Första testet till StoChampionatet”. Lite intressant är det att hon tagit samtliga dessa tre viktorior över tre olika distanser och visst måste den 4-åriga tjejen kunna räknas in bland förhandsfavoriterna till själva huvudloppet som körs i juli någon gång med miljontals kronor till vinnaren. Ännu hetare än Sunwapta är den ett år äldre Generaal Bianco. En holländsk valack som Peter Untersteiner, Halmstad, fick i träning för mindre än ett år sedan och som sedan dess har tjänat 1,5 miljoner svenska och radat upp V75-segrar, senast i silverdivisionens final nu i lördags. Mycket tack vare sin oerhörda speedförmåga men också, och inte minst, den goda omvårdnaden han får från sin skötare, Erik Cederlund, född och uppvuxen i Garda socken.

Denne började hos Untersteiner efter en sejour hos Kalmarbaserade Gotlandsbekantingen Thomas Jonsson och sedan två år hos Reijo Liljendahl, Solvalla.

– Den var en tjej som slutade och jag fick ta över alla hennes passhästar, däribland Generaal Bianco, berättar Erik Cederlund för GT-sporten.

Han säger sig trivas ypperligt på Untersteiners gård och har flera intressanta starthästar bland sina sju skyddslingar.

Spelutredningar hit och förslag kring omregleringar dit, den svenska travsporten kommer säkerligen fortsatt att stå sig stark. Men det beror först och främst på alla fina hästar och deras hängivna skötare där ute i landet, många av dem sprungna ur den gotländska, kalkrika, myllan.