Nu hukar ni er, gubbar – nu laddar vi om

Foto:

VECKANS TRAV2017-10-20 09:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag läser med stolthet "kollegan" Martin Löf Nyqvists krönika i onsdagens GT-sporten. Han väljer att ägna den åt något viktigare än allt idrottsutövande i världen, nämligen alla människors lika värde.

Jag, han, och alla ni andra män där ute, har ett ansvar för vad många kvinnor och tjejer, ofattbart nog, fortfarande blir utsatta för i vårt så, på många andra plan, upplysta samhälle.

Vi har i allt för stor utsträckning satt normen för hur man får tilltala och bemöta kvinnor och att nu dessa säger ifrån, bland annat genom många tusentals inlägg under hashtagen #MeToo, när det gäller rätten till sin egen kropp och på vilket sätt man vill bli tilltalad och behandlad är givetvis självklart.

Vi har alla en lång väg att vandra och nu är det dags att det verkligen händer något.

Efter några dagar i Rom, ”den eviga staden”, är känslorna många. Det italienska köket, och dess drycker, finns nära i smak- och doftminnet, värmen satte sköna spår i kropp och hud och överflödet av kulturskatter fick vår lilla ringmur att mer påminna om ett barns sandslott än något annat.

Världens äldsta (?) travbana fick sig också ett besök. Circus Maximus, 620 meter lång med plats för 190 000 besökare, firar 2 800 år och även om det var länge sedan det kallades till start där så var det lätt att förnimma känslan av spänningen i sista sväng från den gamla läktaren.

Som alltså till och med är äldre än den på Skrubbs!

Nämnas kan att man då, för flera tusen år sedan, gav sina kapplöpningshästar mer tid och började träna dem vid tre års ålder och tävla först som 5-åringar. Däremot var det helt okej att ta tömmarna i ena handen bara och piska vilt med den andra, något som numera är totalförbjudet i Sverige. I USA däremot är detta ”stenåldersbeteende” fortfarande tillåtet och utförs av de flesta kuskarna däröver, bland annat flera svenskar som tydligen tror att sådant övervåld gör mindre skada bara för att de har bytt hemland.

Våld ses ofta som ett uttryck för slag eller andra fysiska handlingar men även kränkningar och att bli förnedrad ingår i begreppet. Med det i åtanke så är vi ganska många som genom åren har utsatt andra för våld, eller hur? Och sexuella trakasserier kan, enligt Arbetsmiljöupplysningen, handla om: beröringar, tafsningar, skämt, förslag, blickar och bilder som är sexuellt anspelande och nedvärderande.

Jag citerar gärna Nyqvists slutord från hans krönika på denna plats i förrgår:

Det är dags att vi inser vad vi gör för fel. Nu slutar vi hålla varandra om ryggen. Nu ändrar vi oss. Nu bättrar vi oss. Nu skärper vi oss.