"Vi brinner för hockeyn och klubben"

Sudrets HC dundrar fram i division 3 och på Hemse pratas det hockey igen. 2018 fyller klubben 40 år och hoppas fira det med en återkomst i Hockeytvåan.

9 november 2017 09:00

Mycket vatten har runnit under broarna sedan de magiska derbyna mot Visby Roma 2006–2008.

Efter några år av återuppbyggnad är det något på gång igen.

Sudret ska tillbaka till division 2 efter fyra säsonger i Hockeytrean och helst ska det ske i år.

– Hockeygotland behöver ett lag i division 2 så det vore bra om vi kunde ta steget i år, säger 29-årige Pontus Björklund som nyligen gjorde comeback efter att ha vilat under fjolåret.

I fjol kvalade klubben till Hockeytvåan, men orkade inte hela vägen. Nu ska det bli andra bullar.

GA åkte till Hemse för att ta pulsen ortens flaggskepp.

Det är lördag och klockan är 16.45, men mörkret har redan slutit sig över Hemse. Trädgårdsmöblerna ställdes ju tillbaka en vecka tidigare.

Storgatan är pulsådern som går rakt igenom samhället. Här är det fortfarande rörelse.

En dotter håller upp dörren till Fenicia för sin pappa med famnen full av pizzakartonger.

En mindre kolonn av bilar rör sig mot Visby, alla svänger de av till höger i utkanten av samhället och ner mot Hemse ishall.

Det är matchdag och Sudrets HC ska möta Boo i division 3 Östra B.

Efter att ha inlett säsongen med sex segrar, en oavgjord och en förlust börjar drömmen om en återkomst i hockeytvån kännas verklig igen. Inte minst i spelartruppen.

– Vi ångar på, vi är som en maskin. Vi brinner för hockey och för Sudret härute, säger backen Joakim Smitterberg, 24, som toppar seriens poängliga.

– Jag hoppas verkligen attt vi kan ta steget, säger veteranen Thomas Hägg.

29-åringen vet allt vad det finns att veta om Sudrets HC. Han blev uppflyttad i A-laget av den erfarne och populäre Sudrettränaren Göran "Tjorven" Lindqvist och har tillsammans med en annan veteran – Markus Attlerud – varit klubben trogen under hela karriären.

– Jag har ett hjärta för den här klubben. För mig är den en extrafamilj. Jag var sugen på att åka och plugga i USA och spela samtidigt, men jag kom aldrig iväg, säger Thomas Hägg.

Det stannade vid en tanke och istället blev han kvar i Ardre och Sudrets HC.

I år gör han sin elfte A-lagssäsong.

– Jag har försökt sluta, tror jag slutat i 4–5 säsonger i rad, men ändå är man här när det blir hockey igen, skrattar han.

Thomas Hägg har över 330 A-lagsmatcher under bältet. Ingen har gjort fler och han om någon kan vittna om hur klubben mår idag.

–  Vi spelade ju den bästa hockeyn under åren när "Tjorven" var här, men jag har inte haft det roligare än jag har nu. Sammanhållningen lever vi mycket på, säger han.

Pontus Björklund och Joakim Smitterberg lyfter också kamratskapet som genomsyrar föreningen.

– Vi ställer upp för varandra. Allt ifrån A-laget till vaktmästare, ledare och spelare i ungdomslag. Som i söndags direkt efter matchen så var några av killarna med och hjälpte till vid hockeyskolan, säger Joakim Smitterberg.

En annan faktor som gör Sudret till en seriös utmanare är kontinuiteten. Fem veteraner har totalt 1150 matcher i den gröna dressen och sedan har man fyllt på med spelare från egna leden och på senare år från Visby Romas J20.

Jonas Pettersson som är lagkapten kom från Visby Romas J20 och är lagets kanske främste sniper. Han gör sin sjätte säsong i klubben och detsamma gäller för Alexander Nilsson.

– De flesta spelarna har ju varit här i fyra säsonger nu och känner varandra väl, konstaterar Jesper Pettersson, ny huvudtränare efter att tidigare ha assisterat Christan Johansson (i dag J18-tränare i Nacka) under fem år i både Visby Roma J20 och Sudret.

Nu har han Johan Hansson som sidekick.

Jesper Pettersson förklarar att Sudret gjort sin läxa. Fjolårets tillkortakommande i kvalserien (bara en poäng och sist) var till stor del på grund av en tunn trupp där spelarna gick på knäna till slut.

– Vi gör fler mål nu och har fler spelare som vill vara delaktiga i anfallsspelet. Att vi har en större spridning på målskyttet är bara positivt, säger Jesper Pettersson.

Framför allt har spelet i powerplay varit sylvasst. En stor del i det hela är värvningen av Arvid Larsson och Joakim Smitterbergs hysteriska form.

Smitterberg har på tio matcher gjort sju mål och 17 poäng. Delad etta Hockeytrean Östra B:s poängliga.

– Vi har en bra kemi och då rullar allt på. Sen har jag fått en ny roll i PP där jag står framför mål och skyfflar, säger Joakim Smitterberg.

I detta nu gör Sudret mål på 28 procent av sina powerplay.

Matchen mot Boo slutar 6–2 efter en urladdning i tredje perioden och mindre än ett dygn senare slår man Älta (2–1) och säkrade en plats i alltrean från vilken seriesegraren går direkt till hockeytvåan. Sudrets tabellrad efter tio omgångar: åtta segrar, en oavgjord och en förlust.

– Det var nästan 200 personer matcherna och det vet jag inte när det var senast. Mot Hammarby i division 2 kanske? Det är kul, säger Joakim Smitterberg.

Känslan är att hockeyn i Hemse står inför en renässans och tajmingen kan inte bli bättre. 2018 fyller klubben 40 år och att fira det med ett avancemang är en dröm.

– Vi ska upp och det är det vi jobbar för, säger Jesper Pettersson med ett tillägg.

– Sedan om det inte blir den här säsongen är det igen panik. Då tar vi det nästa år istället.

Så jobbar vi med nyheter
Mattias Karlsson