Glädjebesked: Nära fem miljoner för storsatsningen

Svaide Roma SOK får drygt 4,6 miljoner från Arvsfonden för bygget av en ny asfaltbana. "Det känns fantastiskt" , säger Niklas Callenmark.

Vid Svaidestugan får nu bygget av en ny asfalterad bana för rullsporter nära fem miljoner kronor i stöd.

Vid Svaidestugan får nu bygget av en ny asfalterad bana för rullsporter nära fem miljoner kronor i stöd.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2024-06-06 10:30

Ett glädjebesked kommer nu för att kunna dra igång den planerade storsatsningen vid Svaidestugan. En asfalterad och belyst slinga ska göra det möjligt att utöva olika rullsporter som inlines, framerullning, rullskidor och parasporter. 

– Eftersom vi ansökte hade vi förhoppningar om att få stödet. Det känns fantastiskt, säger Niklas Callenmark, ansvarig för anläggningen kring Svaidestugan.

undefined
Niklas Callenmark menar att beskedet om stöd är fantastiskt för klubben, och för allmänheten på Gotland.

Föreningen Svaide Roma SOK planerar också att anlägga en discgolfbana på samma område, denna bana ska vara en spontanidrottsplats med viss organiserad träning. Bidraget från Allmänna arvsfonden innebär att en slinga på 1,25 kilometer ska tillgänglighetsanpassas för målgruppen personer med funktionsnedsättning.

– Det är vårt elljusspår där vi lägger asfalt med ungefär tre meters bredd, säger Niklas Callenmark och berättar att det innebär att ungefär halva bredden sedan återstår av det befintlig spårets underlag.

undefined
Vid Svaidestugan får nu bygget av en ny asfalterad bana för rullsporter nära fem miljoner kronor i stöd.

Föreningen har i dag ett 20-tal ungdomar som satsar på skidåkning året om. Tillgången på snö har varierat vintertid och varit en stor osäkerhetsfaktor.

– Jag brukar säga att vi har 51 veckor försäsongsträning och en vecka vinter. Helt plötsligt kan vi hålla på hela året. Det här betyder jättemycket och innebär ett jättelyft för ungdomarna, säger Niklas Callenmark om den nya asfaltbanan.

Till det kommer ett stort antal motionärer, som vintertid åker skidor och nu kan hålla igång hela året med rullskidor. 

undefined
För de gotlänningar som satsar på skidåkning är rullskidor alternativet en stor del av året.

Att det är det befintliga elljusspåret som används gör att asfaltsbanan kan användas även sena kvällar, och av alla.

– Det ska vara öppet för allmänheten, det är bara att trycka på knappen så kan man åka dygnet runt, säger Niklas Callenmark.

Han berättar att klubben har ett löfte om 400 000 kronor från Region Gotland i bidrag, och lika mycket från Riksidrottsförbundet. Med en beräknad kostnad på sex miljoner kronor för anläggandet är därmed finansieringen i stort sett löst.

– Förhoppningen är att ha det klart innan vintern är över oss, säger han.

Allmänna arvsfonden har sedan starten för drygt 50 år sedan stöttat 10 000 projekt runt om i landet med ekonomiska bidrag. Syftet är att ta vara på bra idéer för barn, ungdomar, äldre och personer med funktionsnedsättning. Förra året betalade arvsfonden ut 763 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!