”Vore kul att avsluta med att ta klivet upp”

Förväntningarna var höga i fjol, men då misslyckades Visby Roma i kvalserien. Nu är laget bara ett halmstrå från att fixa direktplatsen till J20-Elit.

15 februari 2019 19:00

– Det är rätt häftigt. När säsongen drog igång i höstas fanns inga tankar på spel i elit. Nu vore det väldigt kul att avsluta det här med att ta klivet upp.

Det säger 19-årige backen och kaptenen Joel Melin.

Han är en av klubbens många spelare som gör sin sista säsong som junior.

– Vad som händer sen vet jag inte. Kanske flyttar jag till hösten. Jag tog studenten i somras och har börjat jobba, vi får se, fortsätter Joel Melin.

Redan i helgen kan hans Visby Roma säkra förstaplatsen i allettan och kvalificera sig för J20-Elit nästa säsong.

Så högt upp i seriesystemet har klubbens juniorlag aldrig varit, även om det var nära förra våren.

Efter en stark grundserie och alletta kollapsade laget i kvalserien.

– Vi hade i princip gott fullt fram till kvalet drog igång, men där hände något och vi fick inte alls till det, fortsätter Jakob Melin.

Många spelare blev för gamla och hamnade i andra klubbar. Tränaren Johan Sjöqvist flyttade till Österrike. In kom ungdomsansvarige Niklas Levin och ett gäng spelare födda på 2000-talet.

– Vi hade väl inte några större förväntningar på oss innan säsongen, men har fått ihop det bra som grupp. Vi har inte haft några svackor, säger Niklas Levin.

Österåker krossades i seriefinalen den gånga helgen, med 7–0 och 6–3. Nu väntar Åker/Strängnäs som passerat Österåker i tabellen och jagar Visby Roma.

– Vi behöver vinna en match till innan något är klart, tillägger tränaren.

Trion Leonard Broström, Viktor Greveback och Linus Dahlberg som ingår i A-truppen drar ett stort lass i offensiven, men Visby Roma har fler spännande talanger på gång. Längst bak har IK Graipfostrade Oskar Roswall, 18, storspelat. Det var han som spikade igen mot Österåker i 7–0-segern.

– Det har gott bra. Jag har fått stort förtroende och spelat 15 matcher, vilket är många eftersom vi har två bra målvakter till, säger Oskar Roswall.

Han lämnade moderklubben som 15-åring för att utvecklas ytterligare. Klubbens sportchef André Lundholm är imponerad av laget.

– Det skulle betyda mycket att få upp laget i J20-Elit, det ger både klubben och spelarna helt andra möjligheter. Som junior tar det alltid lite tid att komma in i seniorhockeyn och det här vore ett bra steg på vägen.

Lundholm har scoutat spelarna noggrant och sett i stort sett alla hemmamatcher i vinter.

– Killarna har gjort ett jättejobb och tränat på bra. Sedan några år har vi försökt införa en annan träningskultur i hela föreningen. Vi kommer säkert lyfta upp spelare till A-truppen nästa säsong också, så länge man visar träningsvilja.

Så jobbar vi med nyheter
Michael Häglund