- Om det är nåt jag  inte vill ha så är det en spikmatta, säger Liselotte Åkeson.

 

När vi gav oss ut på Visbys gator för att undersöka vad Gotlands invånare önskade sig hamnade spikmattan långt ner på listan.

Artikelbild

- Jag önskar mig inte fiskpinnar, säger Anna Oscarsson, Visby. Bra att veta tycker vi, och undrar vad hon önskar sig: - Ett halsband från Björg.

 

En Platt-TV, GPS-mottagare, bakmaskin och mobiltelefon är några av de populäraste julklapparna genom åren. Förra året var den största önskningen en upplevelse. Frågan är nu, vad kommer att bli årets julklapp 2009? Vi gav oss ut på Visbys gator för att ställa frågan till några gotlänningar. Snart upptäckte vi att spikmattan inte var en speciellt eftertraktad julklapp.

Åke Wennerberg var inte speciellt intresserad av vare sig bakmaskin eller spikmatta utan önskar sig hellre en ny morgonrock och ett par tofflor.


Vi kunde konstatera att majoriteten har hört talas om att spikmattan förväntas bli årets julklapp men det verkade inte som om de själva var speciellt intresserade utan önskade sig helt andra saker så som t.ex. flytt-set, mobiltelefon, böcker, kamera och parfymer. För att bryta mönstret fick de även besvara frågan vad de inte skulle vilja få i julklapp.

Artikelbild

- Årets julklapp? Ja det blir väl spikmattan. Fast jag vill inte ha en, jag vill ha en systemkamera, säger Johanna Petersson, Visby.

– Jag önskar mig inte lotter, för jag vinner aldrig. Berättar Helena Sandquist.
Många av ungdomarna önskar sig praktiska ting för att underlätta deras ekonomi och förgylla deras vardag medan de vuxna uppskattar snälla barn, härlig jul och att deras nära och kära ska må bra.

 

Artikelbild

| Patrick Elmerup, Visby: - Jag önskar mig ett Ikea startset för jag ska snart flytta (och börja plugga). Han vill INTE ha strumpor, men tror nog att spikmattan blir årets klapp.


Årets julklapp genom åren:

* 2008 - En upplevelse
* 2007 - GPS-mottagare
* 2006 - Ljudbok
* 2005 - Pokerset
* 2004 - Platt-TV
* 2003 - Mössa
* 2002 - Kokbok - som förklaring anges sänkt bokmoms, TV-kockar samt ett nyväckt matlagningsintresse
* 2001 - Verktyg
* 2000 - DVD-spelare
* 1999 - Böcker, särskilt Bibeln
* 1998 - Datorspel
* 1997 - Elektroniska husdjur, till exempel Tamagotchi
* 1996 - Internetpaket
* 1995 - CD
* 1994 - Mobiltelefon
* 1993 - Parfym
* 1992 - TV-spel
* 1991 - CD-spelare
* 1990 - Wok
* 1989 - Videokamera
* 1988 – Bakmaskin
”Årets julklapp” brukar anges varje år av Handelns utredningsinstitut. Listan ovan grundar sig på Hui:s uppgifter.