Fågelvägen är det 400 mil mellan Iran och Sverige. Men när Ali Rezaei sommaren 2015 flydde från Iran, där hans familj levde som papperslösa afghanska flyktingar, tvingades han ta en mycket längre och farligare väg.
Ali var 17 och flydde ensam, men kunde haka på en grupp människor som gick över bergen mot Turkiet. Ali minns skräcken när gränsvakter sköt efter gruppen. I en farligt överlastad gummibåt som tog in vatten kunde han ta sig över Medelhavet till Grekland, sedan återstod en lång färd genom flyktingkrisens Europa. Ali sov i skogar och tvingades ibland att vandra dagar i sträck. På gränsen mellan Serbien och Ungerntvingades han gräva sig ned under det tre meter höga taggtrådsstängslet.
Hösten 2015 kom Ali fram till Sverige – ett land där han räknade med att få en rättvis prövning.
I dag kan han konstatera att det inte blev så. Ali hade otur och fick en advokat som slarvade bort hans sista chans att överklaga.
Den 10 februari avslog Migrationsdomstolen Ali Rezaeis ansökan om uppehållstillstånd. När domen kom skickades den till Alis offentliga biträde, advokat John Åbom i Stockholm. Samtidigt började tiden för överklagande att ticka. Men det fick Ali inte veta, för advokaten brydde sig inte om att meddela avslaget. Istället fick Ali kännedom om avslaget en månad senare, när han besökte sin handläggare på Migrationsverket.
Tillsammans med Bengt Lidmark, som har varit hans gode man, kontaktade Ali Rezaei advokaten och uppmanade honom att överklaga. Då hade de fortfarande tio dagar på sig och de minns att advokaten lät motsträvig.
– Men till slut sa han hade ”kastat in någonting”, berättar Bengt Lidmark.
GA skrev om Ali Rezaei i början av april. Då var han mycket orolig. Ett avslag på hans ansökan om uppehållstillstånd betyder att inte Ali återvänder till sin familj i Iran. Han kommer i stället att tvingas tillbaka till det land som hans familj flydde ifrån när han var ett år gammal. Han har inga minnen från livet i Afghanistan och han känner ingen där, dessutom tillhör han den etniska minoriteten hazarer som, enligt en färsk rapport från UD, utsätts för godtyckligt våld och förtryck i Afghanistan.
I april trodde att Ali hade en livlina kvar i överklagandet till Migrationsöverdomstolen. Det hade han inte. Trots att advokaten fick Alis begäran om överklagande tio dagar innan domen skulle vinna laga kraft blev John Åbom två dagar för sen med sitt överklagande. Och eftersom det lämnades in för sent avvisades det genast av domstolen.
När GA granskar ärendet framkommer det att advokaten hade möjlighet att överklaga domstolens avvisande, men det avstod han från att göra.
GA har vid upprepade tillfällen sökt advokat John Åbom via mejl och telefon för att få en förklaring till hans sena och uteblivna överklaganden, men han har inte besvarat något av våra meddelanden.
Anne Ramberg, som är generalsekreterare för Sveriges Advokatsamfund, är tydlig med vad som gäller för svenska advokater:
– Om en advokat underlåter att överklaga, när klienten begär det, gör han fel.
Anne Ramberg vill inte kommentera detta ärende vidare och hon har en förklaring till det:
– Det låter som att detta kan bli föremål för vår prövning och jag vill därför inte uttala mig om det enskilda fallet, men generellt kan jag säga att om en advokat underlåter att överklaga en dom blir man fälld av vår disciplinnämnd, säger Anne Ramberg.
För advokaten kan en fällning av disciplinnämnden leda till en erinran, varning eller, i mycket allvarliga fall, uteslutning ur advokatsamfundet.
För Ali Rezaei innebär advokatens slarv att han har berövats sin sista chans att få uppehållstillstånd.
Ali Rezaei har under hela sin uppväxt levt som papperslös flykting i Iran.
– Jag har varit rädd för polisen hela mitt liv, berättar Ali.
Efter den långa flykten har Ali kommit att känna sig trygg i Sverige. Han har kunnat fokusera på skolan och talar bra svenska. Nu har rädslan hunnit ifatt honom.
– När jag ser polisen på stan går jag åt andra hållet. Och stannar det en bil utanför huset där jag bor, springer jag till fönstret. Jag är så rädd att det är polisen.
Ali Rezaei vägrar att ge upp. Nu har han kontaktat Amnesty.
– De hjälper flyktingar. Jag hoppas att de kan hjälpa mig, säger han.
Amnesty har begärt att få ta del av Alis handlingar. De finns hos advokaten och enligt god advokatsed ska de skyndsamt lämnas ut när klienten begär det. Flera veckor har gått sedan advokaten fick Alis begäran och Bengt Lidmark, som har pratat med advokaten, uppger att John Åbom har förklarat att det är något han inte har tid med.
För Ali Rezaei är tiden på väg att rinna ut. Han vet att han måste lämna Sverige och han är rädd för att skickas till Afghanistan.
– Det känns som att sitta i en båt mitt i havet och inte se land, säger Ali Rezai.