Länge var Gotland främst i landet när det gäller vindkraft, mycket tack vare Vattenfall som 1983 byggde den första prototypen till en storskalig anläggning. Det inledden en utbyggnad i rasade fart och Gotland var länge kommunen med flest vindkraftverk och mest installerad effekt.
2011 var toppåret. Gotland hade 179 vindkraftverk. Sedan har, enligt Energimyndigheten, antalet minskat med 53 till i fjol, men Gotland är trots det fortfarande den kommun som har flest vindkraftverk. När Sverige totalt fick 214 nya vindkraftverk 2015, minskade antalet på Gotland med sju.
– Att antalet vindkraftverk minskat beror på generationsväxlingen. På Näsudden ersatte vi 58 vindkraftverk med 27 större. Trots färre vindkraftverk fyrdubblades produktionen, berättar Andreas Wickman som driver företaget Wickman Wind och som dessutom är vice ordförande i Gotlands vindelproducenter (GVP).
Andreas Wickman tar med oss till några av de verk på Näsudden som installerades för fem år sedan. Med 80 meter höga torn och en rotordiameter på 90 meter når de en maxhöjd på 125 meter. De ser stora ut i förhållande till de lite äldre i omgivningen, men även de kommer att kännas små jämfört med nästa generation.
– Vi håller på med samråd för att byta ut 19 verk mot elva riktigt stora vindkraftverk. Med en tornhöjd på 130 meter får de en maxhöjd på 200 meter och en effekt på 3,5 till 4 megawatt, berättar Andreas Wickman.
Så höga vindkraftverk påverkar omgivningen på ett helt annat sätt än den äldre generationen.
– Vi har gjort en noggrann analys och kommit fram till att vindkraftverken kommer att synas från en fjärdedel av alla platser på Storsudret. För att få in så många synpunkter som möjligt har vi skickat ut brev till 900 hushåll, säger Andreas Wickman.
När vindkraftverken har allt mer varierande storlek är det mer intressant att se till den installerade effekten i stället för antal verk. Gotland toppade effektligan ända fram till 2013, då det som då var Nordens största vindkraftspark stod klar i Ockelbo.
Nu är Sollefteå den kommun som producerar mest vindkraft, men överträffas snart av Storuman när Sveriges största vindkraftspark står klar vid Blaiken.
– När vindkraftverken är 200 meter höga finns möjlighet att placera dem på helt andra ställen. Man behöver inte längre vara vid kusten, de når över trädtopparna och kan stå inne i skogslandskap. I Norrland finns det gott om områden för stora parker som inte stör omgivningen, säger Andreas Wickman.
För att hänga med i utvecklingen måste Gotland lösa två stora problem – bristen på överföringskapacitet till fastlandet och samexistensen med kungsörnarna.
Den senaste tiden har varit tung för vindkraftsvännerna på ön. Med dagens elnät kan Geab inte ansluta mer än 195 megawatt vindkraft. I december meddelade Svenska kraftnät att den fastlandskabel som ska möjliggöra ytterligare anslutning försenas och tidigast blir klar 2021.
– Vi arbetar med att ta fram ansökan om koncession till Energimarknadsinspektionen. Närmast i tillståndsprocessen är ett samråd som vi genomför senare i höst, säger Olof Klingvall vid Svenska Kraftnät.
Andreas Wickman tror att den utbyggnad som väntar efter 2021 blir storskalig.
– Jag tror Vattenfall är intresserat av att bygga en större park och jag tror att det blir en utbyggnad med större vindkraftverk. Det kan bli en park i Buttle, Vänge och Etelhem i ett område som redan ur utpekat som lämpligt för vindkraft, säger han.
I juni biföll mark- och miljödomstolen de som överklagat Onshore Forsvidar AB:s tillstånd att bygga vindkraftverk strax söder om Hangvar. Skyddet av de örnar som finns i området vägde tyngre. Ungefär samtidigt fick Boge Vindbruk AB nej på sin ansökan om att få bygga vindkraftverk i Othem. Även här var omsorgen om örnarna viktigare.
Boge Vindbruk AB ville använda en utrustning som ger ljudsignaler när fåglar närmar sig vindkraftverken. GVP vill testa en annan metod, som man hoppas kan möjliggöra samvaron mellan vindkraft och rovfåglar.
– Det finns utrustning i USA som tagits fram för att identifiera missiler. Den kan även användas för att se när fåglar närmar sig vindkraftverk. Om en örn närmar sig kan vindkraftverket stoppas, berättar Andreas Wickman.
GVP vill bygga ett torn på Näsudden för att testa utrustningen i vår.