Året då Gotland blev en riktig mötesplats

En del av de stora händelserna på Gotland år 2007 visste vi eller anade vi i förväg, till exempel att Wisby Strand skulle invigas, att kronprinsessan Victoria skulle återinviga Fornsalen och att "Hamlet" skulle spelas i Roma klosterruin.
Men det mesta kunde vi inte ens ana, som att stormen Per skulle ruska om så rejält, att 12 gotländska skolor skulle få sin dödsdom, att gasledningsbolaget Nord Stream skulle inträda som en viktig sponsor på ön och att Ingmar Bergman skulle sluta sina dagar.
Roland Olsson har bläddrat igenom alla nummer av GA märkta 2007 och gjort sammanställningen som skall hjälpa er att minnas. Siffrorna hänvisar till de datum då nyheten presenterades i tidningen.

24 december 2007 04:00

Januari
3. Duses livs i Hemse i konkurs.
10. Det är bättre för miljön att man tar flyget till Gotland än att man åker färja, säger forskaren Jonas Åkerman.
13. Nytt rekord i flyglinjer till och från ön på gång då man från Visby flygplats kommer att kunna välja bland 14 destinationer under sommaren.
15. Stormen Per ställer till det. Färjeturer ställs in, flyget lamslås, träd vräks omkull, många blir utan ström och en yttervägg av tegel på Södervärnshallen rasar samman.
16. Stormen summeras: Tiotusen hushåll blev utan ström, Strandpromenaden i Visby försvann i princip och bodar i Flundreviken höll på att gå till sjöss.
20. Sällskapet DBW kan bli delägare i det nya Kallbadhuset, som skall byggas i Visby. Se även 7 nov.!
23. -Gasledningen i Östersjön kan ge arbetsmöjligheter för gotlänningar, säger Dirk von Ameln, talesman för Nord Stream, vid ett informationsmöte i Almedalsbiblioteket.
24. Bostadshus vid Sojdungs i Fole ödelagt vid brand. De boende hinner rädda sig. l Sidas gotländska verksamhet börjar ta form och nu kan man räkna med 30 nya tjänster.
25. Gotlandskanalen AB som sänt lokal television har försatts i konkurs.
26. Klart att Gotlandsbolaget lämnat in anbud på Gotlandstrafiken, men oklart om det finns några medtävlare. Se även 24 nov.!
29. Calle Brobäck vald till "Årets gotlänning" av GA:s läsare.
30. En drygt hundraårig odlingsepok på Gotland tar slut: De gotländska sockerbetsodlarna har - nästan alla - sålt sina kvoter

Februari
2. Brottskurvan vände uppåt under fjolåret efter två år med nedgång. 7 289 brott anmäldes.
6. Länsstyrelsen säger nej till Nordkalks ansökan om täkt i Bunge i sitt yttrande till miljödomstolen. Ett avgörande skäl för länsstyrelsen är att brottet kan påverka grundvattnet.
7. Rån i bingohall i Visby. Två maskerade män hotar personalen med kniv. De blir sedermera dömda till två års fängelse vardera. Flera rån inträffar senare under året. Mc Donald drabbas liksom en taxichaufför.
8. Statsminister Fredrik Reinfeldt besökte Gotland och hälsade bland annat på hos Gotsam. Se även 1 sept.!
9. Vuxna ska börja nattvandra i Slite för att få stopp på buslivet.
10. Den som ser framåt ser att antalet barn minskar kraftigt på hela Gotland. Många mindre skolors existens är hotad. Tjänstemän föreslår nedläggning av 15 skolor.Se även 4 maj.!
14. Rikstrafiken förlorar avtalsstrid mot Destination Gotland och tvingas att betala 300 miljoner kronor till rederiet.
15. Flera av öns taxibolag har gått samman för att ta över det färdtjänstavtal med Gute Taxi som Gotlands kommun sagt upp.
16. Största befolkningsraset på 2000-talet är ett faktum. Under förra året minskade öns befolkning med 191 personer. Vid årsskiftet var antalet gotlänningar 57 297.
20. Framtiden för BAC (Baltic Art Center) ser allt mörkare ut efter det att Statens kulturråd meddelat att man står fast vid sitt beslut att inte skjuta till pengar till BAC:s konsthall.
22. Miljö- och hälsoskyddsnämnden gör som Länsstyrelsen - säger nej till Nordkalks ansökan om en ny täkt i Bunge.
23. Två villor brinner ned till grunden - den ena i Ekeby och den andra i Lärbro.
28. Marianne Samuelsson kan bli den sista landshövdingen på Gotland om ansvarskommitténs förslag blir verklighet. Då indelas landet i nio regioner och ön kommer då att tillhöra Stockholmsregionen.

Mars
1. Anki Dahlin skall sluta som chef för Länsmuséet. Hon blir chef för Kulturen i Lund.
6. Wallins Café i Katthammarsvik skall stängas. Det är nya EU-regler som blir för svåra att leva upp till.
7. Familjen Siltberg säljer Tofta Camping till Tofta Strandpensionat AB, som också äger Suderbys herrgård.
8. Furillen varslar 15 anställda vid hotell- och restauranganläggningen. Ägaren Johan Hellström har tröttnat på ideliga överklaganden av bygglov. l Guteform lägger ned produktionen i Burgsvik.
13. Bungevikens Camping liknar en soptipp, men Gotlands kommun förlänger trots detta hyresavtalet med Turistinvest.
14. En 21-årig man omkommer vid en singelolycka i Västerhejde. Mannen färdas i en stulen bil.
23. Förare omkommer när en truck faller nedför en 20 meter hög brant och slår runt på Storugnsområdet.
27. Dödsolycka i Bunge. En äldre manlig cyklist blir överkörd av en långtradare.
30. Dom i länsrätten: Gotlands kommun skall betala två miljoner kronor i vite för att arbetsmiljöbristerna inte åtgärdats vid Östersol och Sudergården.
31. Nytt handelshus skall byggas vid Skrubbs. Senare står det klart Team Sportia och Skokanonen är två av de tre hyresgästerna.

April
2. Markoolio med flera har köpt restaurang Burmeister vid Strandgatan i Visby.
3. Hassela Gotlands föreståndare Lars Siggelin blir knivskuren av en man som kommer till Hassela i en stulen bil för att söka en av de boende. Straffet blev 5,5 års fängelse.
5. Wisabs planer på att bygga bostäder mot havet väster om Norra Kyrkogården leder till protester. Wisab lyssnar och skrinlägger planerna.
7. Bingebyhallen tar emot sina sista leveranser av varor. Butiken skall stängas. Se även 17 okt.!
13. Nya Norderstrand skall locka med lyx. Det framgår av detaljplanen som innehåller en hotellanläggning med 57 bungalows och en centrumbyggnad med 40 rum , allt med hög standard.
16. Gun Widgren klipper det blågula bandet när den nya kongresshallen, Wisby Strand, invigs. Under en helg besöks anläggningen av 10 000 gotlänningar.
18. -Nu får vi sänka ambitionsnivån, säger kommunalrådet Lars Thomsson (c) om besparingskravet på 2,5 miljoner kronor för Räddningstjänsten.
23. Rör inte vår skola!" Ropet hörs lite varstans, men den här gången kommer det från Stenkyrka, där folket slår en ring kring skolhuset.
28. Enkät i Fårösund visar att barnfamiljer kommer att flytta om högstadiet läggs ned.

Maj
2. Dödsolycka på Valborgsmässoafton i Slite. En rysk besättningsman omkommer under arbete med att lossa last.
4. BUN:s arbetsutskott kommer med nytt förslag till skolorganisationen. Stenkyrka skola och högstadiet i Fårösund skall bevaras, men 12 skolor skall läggas ned.
9. Ungdomar i Slite, allra helst flickor, dricker mer alkohol än jämnåriga på Gotland. Sju av tio flickor i nionde klass dricker för att bli berusade.
11. Onykter bussförare tas av polis i Tofta.
15, Nu är det kört för Gotlands Grand National - världens största endurotävling ställs in. Men efter några dagars turbulens undanröjs beslutet och tävlingen får rekordstort deltagarantal.
19. Klart att Clas Ohlsson öppnar ny butik i april 2008 i Visby.
21. Bo Dahllöf och Leif Svensson utses till medeltida borgmästare.
22. Örebroprästen Mats Hermansson blir ny domprost i Visby.

Juni
1. Gotland Ring expanderar. Nu skall det bli hotell, golfbana och temapark för familjer i kalkbrottet vid Storugns enligt de storslagna planerna.
2. Klart att Länsstyrelsen flyttar till Visborgs slätt. Landshövdingens residens blir kvar vid Strandgatan men resten flyttar 1 april 2008.
5. Statens 100-årspresent till Sjöräddningssällskapet: En ny livräddningsbåt att placeras på Fårö.
7. Ett stort upplag med grovsopor på upplagsplatsen i Dalhem fattar eld och det bli en eld som håller sig i flera dagar. * Länsstyrelsen beslutar att upphäva bygglovet för 40 villavagnar på Snäcks camping. Anslutning till VA-nätet och elnätet gör att Länsstyrelsen inte ser byggnationen som tillfällig.
8. -Gotland såg ut som en liten prick i Östersjön. Vem sade detta? Rätt svar: Christer Fuglesang (vid ett rymdsymposium på Wisby Strand).
15. Sista skoldagen i Gothem.
16. Kronprinsessan Victoria inviger om- och tillbyggda Fornsalen.
19. Allt var förberett för en förändring av sophanteringen från 1 oktober, men i fullmäktige tog det stopp. Det blev återremiss efter krav från socialdemokrater.
21. Nu går det åter en färja mellan Gotland och Öland. Det är 20 år sedan Gotlandsbolaget körde denna linje.
25. Två fallolyckor med unga personer som faller utför klintkanten vid Kneippbyn. Det ena fallet blir en dödsolycka.
29. En fascinerande föreställning. Det är omdömet om den föreställning av "Hamlet", som ges i Roma klosterruin i regi av Lars Norén.

Juli
3. Fornlämningar stoppar Payex expansion på Gotland. När företaget inte får ta bort en medeltida mur under jord för att exploatera en nyinköpt fastighet, ser man inga andra möjligheter än att expandera på annat håll.
5. Mycket under år 2007 handlar om Carl von Linné eftersom det är 300 år sedan han föddes. På dagen 266 år efter det att han kom till ön välkomnas han igen!
7. Länsstyrelsen upphäver bygglov för 12 av uthyrningsstugorna på Snäcks camping.
9. Almedalsveckan startar med att miljöminister Andreas Carlgren lovar att 40 miljoner kronor skall satsas på Östersjömiljö.
12. Det blir inga vindkraftverk i havet utanför Näsudden. Efter sju år blir det klart med tillstånd, men nu är det för dyrt att bygga anser vindkraftbolaget Vesta.
14. Nord Stream erbjuder sig att betala en stor utbyggnad av hamnen i Slite inför byget av den rysk-tyska gasledningen. Erbjudandet innehåller också finansiering av två forskningsprojekt.
16. 45-åring avlider efter mc-olycka.
19. Två bolag ansöker om att få leta efter olja på ön, men gotländska myndigheter avvisar frågorna från Sagacity Holdings och Tethys Oil.
21. Fyra personliga assistenter anmäls enligt lex Sarah för övergrepp på brukaren. Kommunalrådet Gustaf Hoffstedt säger att de anmälda inte längre skall arbeta som vårdare igen, men det blir en lång process...
27. Drinkbord och champagnesprut på krogen ifrågasätts. De nya festvanorna, som förekommer speciellt i samband med "Stockholmsveckan", kan vara ett lagbrott
31. Ingmar Bergman död.

Augusti
4. Polisen tar i med hårdhandskarna mot alkoholen. Den som dricker utomhus i centrala Visby riskerar att få drycken uthälld.
9. Fåröborna håller minnesstund över Bergman i bygdegården. Begravningen får många celebra gäster att åka till Fårö.
10. Arbetslösheten sjunker kraftigt. Bästa gotländska jobbsiffrorna på fem år.
16. Kommunen har planer på att exploatera Ygne-området. Många kritiska röster höjs.
28. Trots en mängd sparåtgärder under året är hälso- och sjukvårdsnämnden på väg mot ett nytt stort underskott. 30 miljoner måste sparas under 2008.
30. Tekniska nämnden säger ja till Nord Stream . Det betyder att Slite hamn kommer att rustas upp med hjälp av pengar från gasledningsprojektet.
31. Pigge Werkelin planerar storsatsning på Fide Camping med trädkojor som spektakulärt inslag.

September
1. Efter nära sju års försöksverksamhet och 45 miljoner kronor i totalkostnad läggs Gotsam-projektet ned.
4. Gotland får den högsta patientavgiften när kommunfullmäktige beslutar om en höjning till 200 kronor för ett besök hos distriktsläkare.
7. Dyster rapport om folkhälsan - igen: Gutarna dricker och äter allt mer.
13. Barn- och utbildningsnämndens majoritet säger ja till nio nya friskolor, vilket är betydligt mer än vad skolchefen Peter Molin och oppositionen vill ha.
20. Social- och omsorgsnämnden väljer att bygga nytt för att komma undan Arbetsmiljöverkets hot om stängning av Klostergården i Roma.
27. Lärare övertygad efter elevers upptäckt: Säveskolans vatten är giftigt. Kommunens fastighetsförvaltning håller inte riktigt med.

Oktober
3. Opab vill borra efter olja i Östersjön. Om provborrningen leder till fynd kan det bli investeringar på ön.
6. - Vi flyttar inte med till Hemse. Det är beskedet från de anställda vid kommunväxeln, som skall omlokaliseras till Sudermetropolen.
8. Lyckat försök vid bränneri i Norge att göra etanol av gotländska sockerbetor.
9. Sjukvården på ön dyrast i landet enligt en jämförelse mellan de svenska landstingen.
12. Ett 30-tal anställda vid Räddningsverket kräver att förvaltningschefen Johan Kallum avgår. Hans ledarskap är "omoget och vårdslöst".
16. Kritik från några i fullmäktige mot att Jenny Guteäng (m) ammat sin son under pågående sammanträde leder till att en protest genomfördes av ammande mödrar. l Fullmäktige beslutar om en ny renhållningstaxa.
17. Bingebyhallen återöppnar - nu som Vi-butik. -Vi öppnar för att vara kvar, säger en av ägarna, Kamaran Allaf.
23. Sune Olsson, Näs, blir rubrikernas man efter att ha livräddat sig själv genom en lång och kylslagen simtur tillsammans med smått hotfulla sälar.
24. 500 motorjournalister från olika världsdelar kommer till Gotland för att testa nya BMW-modellen.
30. Slut med "kosmetiska operationer" på Visby lasarett.

November
2. Kommunen inrättar "fixar-tjänst". Alla som fyllt 70 år skall få hjälp med uppsättning av gardiner och byte av glödlampor och liknande.
7. Destination Gotlands VD Sten-Crister Forsberg avliden l DBW hoppar av engagemanget i Kallbadhuset.
8. Gotländskt bussbolag tar över linjetrafiken på ön och slår därmed Swebus och Bergkvarabuss, som också lämnat anbud. Bytet sker den 18 augusti 2008. l Jordbruksminister Eskil Erlandsson inviger Ejmunds Stafvas storsatsning på stall för köttdjur.
9. Tillväxt Gotland är en förening som skall verka för fler företagsetableringar och ett bättre samarbete mellan företag och myndigheter. Verksamheten skall ledas av Tiina Mykkänen.
13. Kommunen vill inte betala skadeståndet på 40 000 kronor för en elev, som utsatts för kränkning i en skola.
14.Gotlands kommuns kulturpris går till Lärbro hembygdsförening, som skapat ett museum som minner om krigssjukhusets verksamhet. l Lokalt snökaos med flera decimeter snö på södra Gotland.
15. Lars Sjösvärd ny chef för Länsmuseet efter Anki Dahlin.
20. Ett 20-tal anställda vid Nordkalk i Storugns kan mista jobbet när man minskar produktionen och slutar att bränna importerad norsk sten.
24. Gotländske sjökaptenen Bengt Wiman huvudperson i Arktis-drama. Alla 154 ombord räddas innan Explorer går till botten. l Klart att Destination Gotland fortsätter att driva färjetrafiken efter en ny upphandlingsomgång.

December
3. 79-årig kvinna våldtas nattetid utomhus i Visby.
4. Räddningschefen Johan Kallum lämnar sitt jobb och blir säkerhetschef i kommunen.
8. Akut veterinärbrist på Gotland.

Så jobbar vi med nyheter