Patrik Rees är uppvuxen i Oskarshamn men känner en stor kärlek till Gotland.
–Jag har en så stor kärlek till ön och nu vill jag visa andra det jag fått förmånen att få se och uppleva.
Efter att ha letat runt på Hemnet föll till slut blicken på det medeltida packhuset från 1200-talet som ligger granne med Visby domkyrka.
Här skulle Patrik bygga upp sin hotellverksamhet och här skulle hans gäster få ta del av lugnet, god mat och bli riktigt bortskämda.
Men först väntade mycket jobb, och till det tog han hjälp av en rad proffs för att färdigställa sin dröm till fastigheten som nu består av sex sovrum, en lounge, ett rymligt kök och en vinkällare med plats för 24 matgäster.
–Det var bara att sätta sig i passagerarsätet och lyssna på de som kan, säger han och skrattar.
Arkitekt Helena Blom har varit projektledare och har dessutom hjälpt till med färgsättningen.
– Helena har gjort ett helt fantastiskt jobb, säger Patrik och blickar ut över rummen som är mjukt färgsatta med jordfärger.
Husets namn kommer från konstnären och kyrkomålaren Johan Bartsch som bodde i huset på 1600-talet. Väggarna har målats i den stil som målaren Johan Bartsch använde ibland annat Gamla Residenset och Burmeisterska huset i Visby. Byggnadshyttan har tidigare ägt huset och köpte det i samband med att Gotlands fornvänner sålde ett antal av sina fastigheter.
Allt modernt åkte ut och huset renoverades med gotlandsfur och jordfärger från Temperahuset i Klintehamn.
– Jag vet inte hur många ägg vi köpte från Torgkassen här intill för att tillverka äggoljetempera. De undrade nog vad vi höll på med!
Alla golven slipades och antikbehandlades med lut och såpa. Flera av husets dörrar är nytillverkade av möbelsnickare Johan Karlsson.
Patrik har dessutom tagit hjälp av antikvariska myndigheter som han arbetat tajt med, berättar han. Men Patrik har nog inte suttit så mycket i passagerarsätet som han påstår. Han har arbetat aktivt med att återskapa en medeltida atmosfär i det drygt 800 år gamla huset för att hitta möbler och inredningsdetaljer med den rätta känslan.
–Jag har letat över hela ön på loppisar och auktioner, men även haft hjälp av antikaffären Akantus och av Toggas byggåtervinning. Man blir aldrig färdig med ett så här gammalt hus. En del saker kommer kanske bli utbytta efterhand när jag hittar något ännu bättre.
Speglarna i huset är antika tavelramar som Patrik fått hjälp att sätta spegelglas i av gammal tappning. Flera av lamporna är från Indiska som byggts om med bland annat kedjor som upphängning. Sängarna har höga ben så att gästerna ska få plats att ha sina resväskor placerade under. De kläder man vill hänga upp gör de på en egenkonstruerad idé som Patrik gjort med hjälp av en kedja med galgar gömda bakom en dörr i sovrummet.
På övervåningen har Vidar Blom målat takbjälkarna i gammal stil med prismamålning. Dessutom kommer väggarna så småningom att prydas med konst av Johan Målares målningar.
– Vi har tagit hjälp av fotograf Magnus Laupa som fotograferat av hans målningar och gjort om dem till duk.
Direkt när gästerna öppnat dörren till det medeltida packhuset står fårskinnstofflor lydigt på rad. Det är mer än en tanke bakom att ha en tydlig skogräns, berättar Patrik.
Dels för att golven ska hållas rena, men också för att alla som kommer ska hamna på samma nivå.
– Folk kopplar av på ett helt annat vis när de hoppar i tofflorna.
Det är främst slutna sällskap som Patrik vänder sig till. Det kan vara allt från ett 50-årssällskap till en förening eller ett gäng väninnor som vill umgås en helg tillsammans.
– Det jag eftersträvar är en ”hemma-hos-känsla”. Huset är byggt för slutna sällskap, det finns inte på så många ställen i Sverige. Vi har full service och fungerar ungefär som butlers. Vi ser till så att ljusen alltid brinner och kommer med jämna mellanrum runt frukost, lunch och middag.
Patrik Rees har medvetet valt att inte göra sin verksamhet för känd och offentlig. Hotellet ska nästan vara lite ”hemlighetsstämplat” berättar han och helst sprida sig från mun till mun.
Till att driva själva verksamheten har han tagit hjälp av Christina Andersson. På frågan vad hur gästerna reagerar på att komma in i ett hus med en sådan medeltida karaktär svarar Patrik:
– Man måste veta om att det inte är som hemma. Rummen har till exempel ingen tv, jag vill helt enkelt att folk ska koppla av och umgås och inte stänga in sig på sina rum. Men trådlöst internet har vi.
Det är inte främst under högsäsongen som Patrik vill visa upp sitt Gotland.
– Den absolut finaste tiden är mellan september till maj, på sommaren när ön är fylld av turister kan det ibland vara lite svårt att hitta de verkliga pärlorna.
Han beskriver sig själv som en serieentreprenör och har bland annat en fot i byggbranschen där han driver en nätbutik. – Jag älskar verkligen att serva människor och göra andra nöjda. Det här har jag gjort mycket med hjärtat, sammanfattar han sitt arbete med Johan Målares hus.