DYRA HUS: Tolv fastigheter över 10 miljoner till salu

För tillfället ligger det tolv gotländska fastigheter på Hemnet som är till salu för över tio miljoner kronor. Enligt mäklare Hjalmar Bertwig har det blivit allt vanligare med sådana priser sedan "rekordförsäljningen på Trappgatan".

23 september 2018 14:40

Under de senaste veckorna har fastigheter med höga utgångspriser blivit allt vanligare bland de gotländska objekten på Hemnet. På fredagen var totalt tolv fastigheter till salu för över 10 miljoner kronor, där allt från stora gårdar på landsbygden till hus i innerstaden fanns representerade.

Det absolut dyraste objektet på Gotland för tillfället är en gård i Gothem med utgångspris på 30 miljoner kronor, men på topplistan finns även ett spektakulärt innerstadshus för 19,5 miljoner kronor samt ett hus på Högklint med havsutsikt för 12,9 miljoner kronor.

LÄS MER: Innerstadshus sålt för 19 miljoner – nu berättar mäklaren

Hjalmar Bertwig på Bertwigs Fastighetsförmedling, som har en tradition av att förmedla fastigheter i mångmiljonklassen, säger att det har blivit vanligare med den här typen av priser sedan en uppmärksammad försäljning 2016, då ett hus på Trappgatan i Visby innerstad såldes för 19,1 miljoner kronor efter en utdragen budgivning.

– Det ligger många ute just nu, kanske fler än vanligt. Jag tror att rekordförsäljningen på Trappgatan har smittat av sig lite, vilket lockat fram en del personer med bra fastigheter i innerstan. Det blev som ett startskott som gjort att nivån höjts. Nu är det inte jätteovanligt att fastigheter i innerstan säljs för liknande summor, säger han.

Påverkar den försäljningen även den värdering som ni mäklare gör av fastigheter?

– Jo, det gör den ju såklart, även om vi försöker se realistiskt på varje objekt. Det som hände på Trappgatan var ju att det blev en häftig budstrid, och det är därför svårt att sätta den som en fastställd nivå. Men visst påverkar den värdet.

LÄS MER: Till salu: Kika in i författarens exklusiva hus

Trots att så många dyra fastigheter är till salu just nu så menar Hjalmar Bertwig att den totala prisbilden på Gotland står ganska still, vilket även statistik från Statistiska centralbyrån bekräftar. Ser man på småhuspriserna under den senaste tremånadersperioden jämfört med motsvarande period förra året så har de inte förändrats alls. Jämför man dock med föregående tremånadersperiod så har priserna gått upp fem procent, något som man dock inte ska dra för stora växlar av menar Hjalmar Bertwig.

– Man ska ta den statistiken med en nypa salt eftersom det statistiska underlaget på Gotland är så litet. Är en fastighet under en period ovanligt dyr, så drar ju statistiken iväg direkt. Jag skulle säga att marknaden är relativt stillastående.

Så jobbar vi med nyheter
Emil Lundberg