Mäklarfirman Era sköter Region Gotlands fastighetsförsäljningar sedan 2014, så man vann upphandlingen. Avtalet som skrevs är på två plus ett plus ett år, vilket innebär att det förlängdes förra året och eventuellt kan förlängas ytterligare ett år när avtalet löper ut i höst.

LÄS MER: Mäklaren om kritiserade försäljningen

Johan Thomasson, 54, är en av tre delägare i firman. De andra är hans fru Caroline Thomasson, och Peter Jakobsson. Men han är också folkvald politiker för Liberalerna och sitter i regionstyrelsen.

Efter den senaste tidens turbulens med de uppmärksammade tomtförsäljningarna på A7-området i Visby har det ställts många frågor angående Johan Thomassons dubbla uppdrag.

Därför låter vi honom nu reda ut vad som gäller, och hur hans uppdrag ser ut i praktiken.

– För det första så lade vi vårt anbud i april 2014. Då var jag inte folkvald politiker, säger Johan Thomasson.

– Jag blev invald ersättare i oktober 2014. Det var när Mats-Ola Rödén klev åt sidan av privata skäl som jag blev ledamot i regionstyrelsen under november 2015. Långt efter det att vi vunnit upphandlingen.

På Gotland finns bara ett fåtal heltidspolitiker. De allra flesta, som Johan Thomasson, deltidspolitiker med privata jobb, och sköter sina politiska uppdrag på fritiden.

– Det händer ofta att någon politiker får lämna diskussioner i fullmäktige eller regionstyrelsen på grund av jäv som kan uppstå på grund av de privata uppdragen. För mig gäller samma sak. Diskuteras det fastighetsförsäljningar med Era eller ska fattas beslut som har med sådana att göra, så har jag en ersättare som heter Ulf Claesson som sköter det. Sedan ska man komma ihåg att det inte är jag personligen som driver Liberalernas poltik, vi har en linje som vi håller fast vid. När det gäller fastighetsförsäljningar är liberalernas ståndpunkt att fastigheter skall säljas på öppna marknaden för att få ett så högt pris som möjligt.

LÄS MER: Familjer hemlösa efter avbruten försäljning "Känns overkligt"

Uppmärksamheten kring tomtförsäljningarna beskriver han som olycklig. Och från sitt delägarperspektiv är han bedrövad.

– Det här har naturligtvis kostat firman mycket. Jag tycker att det är otroligt tråkigt. Sedan starten har vi kämpat, inte för att bli störst, utan för att ha flest nöjda kunder av alla Erakontor i Sverige. Vi vann den utmärkelsen 2013, 2015 och 2016, och det låg mycket hårt jobb bakom det.

Affären har, enligt Johan Thomasson, utförts enligt Region Gotlands önskemål. En del av kritiken i efterhand har handlat om att tomterna låg ute till försäljning under kort tid.

– Ja, men där måste man lita på mäklarens profession. Region Gotland sade vad de ville ha för tomterna, och vi fick ut ett priser som låg på och över det. Vi hade gjort upp innan försäljningsprocessen med fastställda priser och budgivning, och detta stämdes även av med regionen.

LÄS MER: Jansson om vändningen: "Inte vad jag räknat med"

Nu kommer tomterna att läggas ut på marknaden igen för en ny budgivning, och det är Era som sköter försäljningen, helt enligt det uppdrag man fått av Region Gotland.

Senare i år ska det beslutas om avtalet med Era ska förlängas, eller om en ny upphandling av mäklartjänsterna ska göras.

Men det är ett beslut som Johan Thomasson inte har något att göra med.

– Vi för ingen dialog alls med Region Gotland om den saken. Beslutet är helt deras att fatta.

Följ Helagotland.se på Facebook. Kommentera och diskutera våra artiklar!