Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik så har bostadsrättspriserna i Sverige fallit med två procent under det senaste året. På Gotland sjönk priserna på bostadsrätter med en procent under samma period. Men det verkar inte oroa Peter Tumegård som är mäklare på Fastighetsbyrån Gotland.

– Det har blivit lite sämre under hösten, och oktober och november har det varit lugnt. Men det är ingen dramatisk förändring, säger han.

Jämfört med 2017 har det här året generellt visat lägre siffror, men Peter Tumegård menar att det inte riktigt går att jämföra med föregående år.

Artikelbild

– Mars och april 2017 var en pik när det gäller bostadsrätter och efterfrågan här var extremt hög. Framför allt på grund av att militären flyttade hit och det var många som flyttade in. Många säger att marknaden har gått ner, men det var en pik 2017 som inte är normal.

Några siffror som i stället lyser gröna i nuläget är priserna på öns villor. De har under det senaste året ökat med fyra procent, jämfört med hela riket där årstakten har legat stilla.

Peter Tumegård tror att en orsak till de stigande villapriserna är att det är ett underskott av villor på Gotland.

– I Visby finns det få och det byggs inte mycket nytt där. Men i till exempel Västerhejde och Vibble har man satsat och där kan priserna till och med vara högre än inne i Visby. I dagsläget är det lönsamt att bygga och det kommer komma mer tomter, säger han.

Dock menar han att det är svårt att veta exakt hur utvecklingen på bostadsmarknaden kommer att te sig.

– Jag har ingen kristallkula, men jag tror inte att folk behöver vara oroliga. Vi tycker att det har börjat ta fart igen. Det som kan hända är att räntan höjs och att det då kan bli en liten inbromsning.