Campana-kören på resa i Tyskland

25 september 2009 04:00
Mellan 2 och 6 september besökte pastoratskören i Endre-Hejdeby-Follingbo och Barlingbo, Tyskland. Under färden mot målet - Tyskland berättade den fantastiske rese-guiden Anna Ulmstedt om händelser och platser längs vägen. Busschauffören Anders Häglund tog oss säkert genom södra Sverige, över Öresundsbron, genom Danmark och vidare till första stoppet Lübeck.
Nästa dag blev det rundtur i Berlin, och man kan än i dag se spår från krig och förstörelse. En rörande känsla uppstod när vi kom till platsen "Check-point Charlie" - en av de mest kända gränsövergångarna vid Berlin-muren. Vi tog oss vidare till Niewitz och området Spreewald - Sorbernas hemtrakter. Dag tre fick vi se en del av floden Spree´s vidsträckta flod- och kanalsystem.
I området finns cirka 300 floder och kanaler och vi fick se en liten del av detta underbara landskap. Vi gled sakta fram på vattnet, och några passande melodier nynnades bland grönskan. Sången från flodbåten uppskattades av andra flodfarare, vilket resulterade i att ordföranden fick ett speciellt uppmärksammande.
Vi fick också erfara att gurkor var en viktig sak för sorberna och på kvällen besöktes gurk-museet och den Sorbiska aftonen i samma område. Där fick vi uppleva Sorbisk folkmusik, kläduppvisning och åter en tur på kanalen i mörker och regn, trygga under ett tak med ljuslyktor dinglande vid borden och bänkarna. På den sorbiska aftonen rönte två sånger särskild uppmärksamhet; "Goodnight sweetheart" och "Bort allt vad all oro gör" och det blev som en bonus för de övriga besökarna på platsen.
Dag tre besökte vi arbetslägret Sachsenhausen i orten Oranienburg utanför Berlin. Vi gick runt i det stora området och fick reda på intressanta händelser och saker av guiden Jens. En märklig stämning infann sig på området och alla funderade på hur hemskt det måste ha varit. Vilken förnedring för fångarna i lägret och deras tankar; "Jobbar vi på, så kanske vi får det bättre".
Under andra världskriget fanns det cirka 200 000 människor på lägret och man kan bara tänka sig stämningen, doften och förtrycket på området.
Vi åkte vidare mot Rostock där vi övernattade och dagen efter åkte vi mot Danmark, vidare till Sverige och hem till vår kära ö - Gotland - igen. Något trötta, något mätta och jättenöjda tackade alla varandra för resan och hoppas alla på fler intressanta resmål framöver.
Campanakören
genom Nina Winarve
Så jobbar vi med nyheter