Den nakna verkligheten på nätet

9 juli 2009 04:00
Sedan vi började klä oss i djurhudar, någon gång på stenåldern, har den nakna kroppen utgjort mer än en fysisk realitet. Och den påklädnad som till en början handlade om att ge skydd för kyla och smuts har senare lika mycket kommit att handla om att skydda oss från andras blickar.
En ny aspekt av nakenhet som på senare år dykt upp handlar om exponeringen av unga på olika nät-communities där de lägger upp lättklädda bilder på sig själva. Elza Dunkels, lektor vid Institutionen för interaktiva medier och lärande vid Umeå universitet, är författare till en nyutkommen bok, "Vad gör unga på nätet?" Internet har lett till nya beteenden och att i synnerhet unga tjejer tar för sig på ett annat sätt, förklarade hon i en intervju i Svenska Dagbladet häromdagen.
Hon anser inte att man ska göra för stor sak av att unga tjejer publicerar avklädda bilder på sig själva: "Så fort kvinnor tar kontroll över sin sexualitet blir vi oroliga och hittar faror i det, men i längden kanske detta är en väg mot jämställdhet".

Är det kanske så att ju naknare vi är i det offentliga rummet desto mer jämställda är vi? Nej, man kan inte dra slutsatser om jämställdhet utifrån avklädda bilder på tonåringar som cirkulerar på nätet. Även om tonåren är den tid då man leker med identiteten och kroppen är den plats där mycket av detta utspelar sig, så är det en väsentlig skillnad på nakenheten i den vanliga verkligheten och den på nätet. De bilder unga lägger ut på sig själva på nätet går omöjligen att kontrollera spridningen av och det som känns okej idag kommer kanske inte vara lika roligt om en månad eller fem år.Den slags nakenhet som finns i vardagen och som unga kan leka med i sitt "identitetskapande" till vardags är flyktig på ett annat sätt.
Om en alldeles för lättklädd tonåring promenerar runt på stan en torsdag så behöver samma tonåring inte göra det på fredagen. Men det valet finns inte på internet. Internet må vara ofantligt stort och bruset sovra bort många misstag ganska snabbt, men samtidigt finns det en stor risk att en avslöjande bild, som man inte vill ha förknippad med sin person som tonåring - blir ett avtryck som representerar en långt upp i vuxen ålder.
Det är problematiskt med ett samhälle som konsekvent förhåller sig till allt som rör ungdomskulturer på ett tidsenligt liberalt sätt. I hopp om att det ska stärka ungas förmåga att ta ansvar för sig själva, så bortser man från att en fjortonåring inte är förmögen till samma slags konsekvensanalys som en fullvuxen människa. Risken med att inte lägga sig i de ungas privatliv, är att man reducerar vuxenvärldens ansvar och låter den som ännu inte är mogen få alldeles för stort utrymme att förstöra för sig själv.Det är svårt att se vad för något som tjejerna sägs "ta för sig av" utan kläder på nätet skulle bestå i.

Utan att slentrianmässigt tala om unga tjejer som offer så kan man ändå dra slutsatsen att när unga lägger upp avklädda bilder på sig själva så låter de snarare någon annan ta för sig - av deras kroppar.
Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa