Gotland är invaderat ? kriget rasar i Slite

11 december 2004 06:00
Det är den heta sommaren 1977, nådens år. En sovjetisk ubåt går på grund nära den strategiskt viktiga marinbasen i Karlskrona. Svenska militären agerar blixtsnabbt och sänker ubåten. Sovjetunionen svarar med att mobilisera och skicka trupper till den svenska kusten som vätter mot Baltikum och tre dagar efter den svenska sänkningen av den ryska ubåten U-111 invaderar man Gotland. NATO hotar med att blanda sig i om CCCP går vidare med anfallet. Man kommer överens om att NATO håller sig utanför konflikten om CCCP inte går längre än Gotland. Sverige står nu ensamma mot den ryska björnens stridslystnad.
Gotland beväpnar sig för att försvara sin ö.
Detta är upptakten till Invasion Gotland. Nu är det upp till dig som spelare. Gotlands öde vilar i dina händer. Om du misslyckas, faller ön...
Hemvärnsgubbarna beväpnar sig med bössa och fältspade. Lämnar vardagsrummets 70-tals typiskt grälla och omåttligt mönstrade tapeter och sätter sig i Volvon för att mota ryssen i grind. Om inte bössan duger så plockar de fram fälstspaden. Och det gör det till ett orginalsoundtrack signerat bland andra Sorkar och Strängar.
Den gäckande folkmusiken ackompanjerar stridigheterna i skogarna utanför Tingstäde, på Cementa eller vid Högklint. Miljöerna är lätta att känna igen. De är inte alltid exakta, men det går inte att ta miste på att det är fabriken i Slite som är sönderbombad av ryssen.
Mycket tid har lagts ned på att fånga den lite löjliga 70-tals-känslan. Lite raggar-känsla, men ändå inte buskis. Det är lågmäld och humoristisk igenkänning utan att bli förutsägbart och larvigt. Action med hjärna, skulle man kunna säga.
? I de flesta actionspel i dag ska man vara utrustad med den senaste teknologin, de tuffaste attack-helikoptrarna och häftigaste vapnen. Vi ville göra tvärtom. I vårt spel kan man till exempel vara en Hemvärnsgubbe med hagelbössa, förklarar speltillverkarna, de flesta av dem tredjeårs-elever på högskolans GAME-utbildning.

Man har lagt stor vikt vid att fånga de små detaljerna i det svenska sjuttiotalet. Som tapeter, bilar, polisonger, postlådor och soptunnor. Bensinstationen som är förlagd tre kilometer från Snäck är en BP och på reklamskylten står den lille BP-gynnaren och ler i sin alldeles för stora keps.
Detta skapar en varm trivselkänsla medan man pangar på ryssarna och laddar om den dubbelpipiga hagelbössan. Och som gotlänning är det naturligtvis extra spännande att kriga på hemmaplan. I bekanta miljöer och med klassiska fordon, vapen och dialoger. Invasion Gotland är ett multi-play-spel som går ut på att man ska vinna mark och ta flaggor. På vägen mot flaggorna ska man skjuta, smyga och spränga.
Spelet torde också vara en utmärkt turist-guide för spel-intresserade människor från Tyskland, Japan och kanske Australien. För dess hemsida har redan haft över 50 000 träffar. Så intresset är minst sagt stort.
Men det är inte bara ett våldsförhärligande krigsspel där enda uppgiften är att döda. Det är ett lagspel som kräver samarbete.
? Ungefär som att spela fotboll, skrattar de. Det roliga är att jobba tillsammans. Och vi är ute efter att fånga leken.
? Men det är ju ett actionspel, tillägger de efter en kort betänketid.
Så den som letar efter renodlad action blir inte besviken. Det skjuts en hel del.

Det råder en febril aktivitet i det gamla ICA-lagret i Visby hamn. Ett tiotal datorer är uppkopplade och framför dem sitter lika många programmerare, 3-D-grafiker, soundtrack-skapare och ban-makare. På alla skärmar flimrar gotländska landskap fram och från datorn i hörnet smattrar Ak-4-kulorna. Ljud-teamet tillbringade flera långa eftermiddag vid P 18 där de sköt, sköt och sköt.
Pansarskottens, pistolernas och handgranaternas explosioner fästes med hjälp av strategiskt placerade mikrofoner på band. Allt för att spelet ska bli så verklighetstroget som möjligt. Regementsmärkena är även de lånade från öns nu alltmer sinande militära makt.
? För det är viktigt, säger spelmakarna. Folk i allmänhet vet ungefär hur en AK-4 ska låta och då ska den låta så i spelet också. Ännu viktigare är att den Volvo 2-40 som figurerar i spelet låter exakt som den gör ute i verkliga livet. Detta exemplifierar ljud-Andreas genom att spela upp Volvons olika varvningar. Högt, lågt och mellan-läge.
Om jag sluter ögonen ser jag den framför mig. Ljud-Andreas ser stolt ut.
? Spelkänsla handlar inte alltid om det snyggaste eller häftigaste. Vi vill få fram lagkänslan och atmosfären och stämningen. Havet som susar när man smyger vid Högklint eller vinden som viner i träden. Tryckvågen när man skjuter ska liksom kännas, berättar Alex och Andres entusiastiskt.
Det som en gång började som en 10-poängskurs på högskolan har idag drabbats av sådan växtvärk att projektet har sysselsatt tio personer på heltid. I ett år.
? Vi skulle göra ett mindre projekt för skolan, men ville samtidigt göra något som vi kunde stoppa ned i vår portfölj sedan vi gått ut utbildningen. För spelbranschen är väldigt tuff och den omsätter enorma pengar så det gäller att visa vad man kan om man ska ha en chans att komma in. Detta var i samma veva som Battlefield Vietnam kom ut och då föll det sig naturligt att göra en mod på det spelet, berättar Alex C Eriks som är den som kläckte den ursprungliga idén.
? Vi visste att det skulle vara mycket jobb, till och med väldigt mycket jobb, men att det skulle vara SÅ HÄR mycket, det trodde vi aldrig, skrattar han och får tyst medhåll i form av nickningar från de andra som är upptagna inför kvällens premiär-spelningar.

Att göra en mod på ett spel betyder, mycket förenklat, att man tillverkar nya banor och miljöer, lägger till extra vapen och karaktärer. Lite som att göra en remix på en popsingel. Man utvecklar och förnyar, men behåller grundstommen och för att inom kort kunna spela Invasion Gotland måste man äga förlagan.
En mod är helt enkelt en utveckling av det befintliga spelet som i det här fallet är Battlefield Vietnam, en del i den omåttligt populära Battlefield-serien. För att kunna spela Invasion Gotland måste man ha tillgång till ?orginal-spelet?. Som spelare kan du välja mellan åtta olika karaktärer, svenskar eller ryssar.
? Speltillverkarna älskar att människor runt om i världen moddar deras spel. För det skapar ju ett återuppväckt intresse för originalet och ger det mycket längre livslängd.
? Ett spel som ingen moddar dör mycket snabbare än andra, förklarar de.
Hur gör man ett spel?
? Att tillverka ett spel handlar mycket om att ha ett mål och att sedan jobba hårt mot det målet. Ursäkta krigsliknelsen, men det fungerar lite som en värmesökande missil, skrattar Alex.
? Själva scenariot i spelet är ju ganska otäckt och den tid som rådde då var bitvis ganska hemsk, med kalla kriget och allt, men vi har satsat på att försöka göra det underhållande, nästan lite nostalgiskt. Krig är aldrig kul, men spel är väldigt, väldigt kul, förklarar han.
Hur många skjuter man?
? Det beror på hur man spelar. Det viktigaste är ju att ta flaggor. Men det är klart att man skjuter en del. Vi har satsat på att göra ganska små banor. Folk som spelar vill inte springa omkring en massa utan att möta någon motspelare. Det är trots allt ett action-spel.
Ikväll är det smyg-spelning för allmänheten av Invasion Gotland i det gamla ICA-lagret. Alla banor är inte riktigt färdiga, men flera banor kommer att kunna spelas i kväll.
Så jobbar vi med nyheter
Fredrik Magnusson