"Gotlandrunt" firade sina tio år

­ Efter tio år med Gotlandrunt känns det lugnt. Under åren som gått har nästan allt som kunnat gå snett också gjort det. Men det har fixat sig. Jag har alltid en reservplan, säger Sivert Nordström.
Som tekniker vid radio Gotland är han en dold röst för lyssnarna. Men i går kom han till tals för första gången när programserien Gotlandrunt firade tioårsjubileum.

24 januari 2003 04:00
Den 20 januari 1993 var det premiär i Bunge för programserien som då hette Flaggan i topp. I går sändes det 336 programmet i serien som nu heter Gotlandrunt från Stenkumla.
Där firades tioårsjubileum med direktsändning från bygdegården. På plats var programmets fasta och vikarierande programledare som berättade minnen och händelser från sändningarna genom åren.
Programledarna har kommit och gått genom åren med Gotlandrunt. Men en person har varit med vid så gott som samtliga program. Det är tekniker Sivert Nordström, en doldis för alla lyssnare, men samtidigt den sammanhållande länken i hela programserien.
­ Gotlandrunt låter proffsigare nu. Programmet har utvecklats, programledarna har blivit duktigare, reportrarna kan sitt jobb bättre nu och tekniken har förändrats, men jag är kvar här i bilen, sammanfattar han sina år med Gotlandrunt.
I de allra flesta Gotlandruntprogrammen har Sivert Nordström suttit i trucken och mixat prat med musik och nyheter. Det är han som ser till att de numera tre sändningsbilarna och de totalt tio sändarna har kontakt med varandra.
Men han fungerar som mer än tekniker. Från sin plats bakom mixerbordet håller han direktkontakt med programledarna, ger anvisningar i deras hörlurar, och flikar in frågor.
­ Han är perfekt som tekniker men fungerar som producent också. Han är alltid lugn och löser alla problem som kan uppstå, konstaterar programledarna.
Sivert Nordström började på radio Gotland 1979. Då hade han två år bakom sig på Säves eltekniska linje, ett år i lumpen och en tid när han körde glassbil.
­ Jag gick upp på arbetsförmedlingen i Visby och såg att det var sista dagen för ansökan som teknikerpraktikant på radion. Jag sökte, fick jobbet och sedan har det rullat på.
Han minns tillbaka på en lång och bra praktiktid och en lugnt arbetsrytm. Nu är andra tider med ett snabbt tempo, men fortfarande trivs han med jobbet.
­ Visst har jag omprövat mitt liv under åren och tänkt i andra banor. Men jag är bunden till Gotland och nu när jag jobbar 80 procent som tekniker känns det bra.
<span class=MR>Flaggan i topp </span>
Programserien började för tio år sedan som en lysande idé hos Joakim Åstrand. Tanken var från början att radio Gotland skulle nå gotlänningarna på och från landsbygden och inte bara via V
Flaggan i topp kallades programmet som startades med Joakim åstrand och Owe Järlö som programledare åren 1993-1995. Då satsade man på hembesök i socknarna hos folk som hade flaggan hissad på gården.
Programidén var då som nu att låta vanliga gotlänningar komma till tals i sin egen vardagsmiljö. Den ambitionen har hållits och under åren har uppskattningsvis har mellan 3 000 och 4000 gotlänningar medverkat i programmet.
1996 låg programmet nere för att återkomma 1997. Gotlandrunt blev det nya namnet med Joakim Åstrand och Lasse Ahnell som programledare. Då producerades programmet i förväg och med ett lantbruksreportage från en gård som fast halvtimmesinslag.
Med minskad sändningstid till två timmar 1998-1999 sände Joakim Åstrand och Owe Järlö från bygdegårdarnas kaffebord och lyssnarna fick ringa in förslag på medverkande.
­ Reportern och medföljande sockenguide knackade på hemma hos den tilltänkte som inte alltid var med på noterna. Numera tillfrågas alla innan om de vill medverka, berättar Clary Winberg och Lasse Ahnell som tog över programmet år 2000.
Nu är gänget inne på det femte varvet Gotlandrunt. Radioserien har blivit en bok med text och bilder och många program har också videofilmats och sålts till tittare runt om i socknarna.
­ Om det blir tio år till med Gotlandrunt vet vi inte. klart är i alla fall att programmet ska sändas under 2003, säger Thomas Ardin som regisserade gårdagens jubileumssändning direkt från Stenkumla bygdegård.
Så jobbar vi med nyheter