"Hattstugan har den bästa vården"
Sveriges bästa vård av äldre dementa människor finns på Gotland. Det tycker Demensförbundets ordförande Stina-Clara Hjulström om Hattstugan i När. Systrarna Pia Lindell och Jane Lindell Ljunggren driver gruppboendet och gör det med en alldeles särskild idé.
ÄGARE. Våra boende ska ha en meningsfull vardag, säger en av ägarna Jane Lindell Ljunggren.
Foto: Bengan Zettergren
- Det gäller att bibehålla så många funktioner som möjligt så länge som möjligt, säger de.
Trivsamt och ombonat
Att stiga in i Hattstugan är som att komma till ett trivsamt och ombonat hem. Bordet står dukat med kaffe och semlor. En vit brudklänning och ett nattlinne hänger som väggprydnad, två träningscyklar står i vardagsrummet och överallt ligger det olika grejer, mest från förr.
- När dementa ser en sak, kan de minnas. Det blir något vi kan prata om, ett samtalsämne, säger Jane Lindell Ljunggren.
- Dementa har svårt att få vardagen att gå ihop. Då gäller det att ge stöd på ett fint sätt så att de inte blir kränkta. Det kan handla om något så enkelt som att tvätta sig, komma på hur tvålen ska användas.
Hattstugan arbetar individuellt med de som bor här, går till affären tillsammans, åker på dans och till kongresshallen i Visby och ser på Babben. Musik och beröring är viktigt liksom att delta i vardagsarbetet.
Laga mat
-De som inte kan laga mat, kan smaka av såsen. Det handlar om vad var och en vill och tycker om.
Människorna som bor i Hattstugan ska vara en del i samhället. Det är ingen låst institution. Våran dörr står öppen och en signal talar om att någon kanske behöver lite stöd utomhus.
Systrarna Lindell vill utöka och avvaktar kommunens planer på att Sudergården och Östersol ska drivas i privat regi.
Utbildning är ett annat ben de står på.
- Förra året hade vi uppemot 500 gästnätter här. Det var folk som kom på studiebesök och andra som deltog i våra kurser, berättar Jane Lindell Ljunggren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!