Havorjakt på hemligt höloft

Just nu arbetar tre personer med att hitta Havorringen, det unika halssmycke som stals från Gotlands museum 1986. I jakten går man igenom flera ton dokument från en avliden arkeolog i en hölada på ön.

Salig blandning. I de 79 flyttkartongerna ligger böcker, dokument och personliga ägodelar i en salig blandning.

Salig blandning. I de 79 flyttkartongerna ligger böcker, dokument och personliga ägodelar i en salig blandning.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2011-08-25 04:00

En personbil stannar vid GA-huset. Vi åker en stunds bilresa ut på landet, och invid en kyrka väntar två andra personer. Färden går vidare till en äldre lada. Via en stege når vi loftet. Inbäddade i halm ligger enorma mängder pärmar, fotodokumentationer och föremål. De tre männen, väl insatta i ärendet, vill inte figurera med namn. I lugn och ro går de nu igenom de 79 flyttlådor med material som i förra veckan anlände till Gotland. Nästan lika mycket till ska ännu hämtas på fastlandet. Förhoppningen är att någonstans i dokumenten hitta ledtrådarna till var Havorringen ligger gömd.

- Vi vill hitta dokumentet som ger oss korspunkten där ringen ligger, säger en av männen.


Fräck stöld
Guldringen vid Havor hittades 1961. Nationalklenoden förvarades under många år i en specialgjord kasun, en låda smidd i järn med pansarglas, i skattrummet på Gotlands museum.

I mitten på 80-talet togs den ur sin kasun och fanns nu i stället utställd bakom en larmad glasruta. Fram till lunchtid den 18 juni 1986, då inbrottslarmet gick.


Mystiskt
Personalen som snabbt kommer till platsen kan inte upptäcka att något är borta. Larmet återställs. Efter drygt en halvtimme går larmet igen. Nu upptäcker man att monterns lås plötsligt är upplåst.

- Jag tror att personen som tog Havorringen hade tillgång till en nyckel. Han utlöste larmet och gömde sig i lokalen. Innan personalen hade hunnit larma montern igen låste han upp, tog snabbt ringen och försvann ut bakvägen, säger en av de tre personer som i största hemlighet nu fått förtroendet att gå igenom tonvis med gamla dokument.

Havorringen rapporterades stulen först dagen därpå, den 19 juni 1986. Men de tre personerna, som än så länge vill vara anonyma, har anledning att tro att flera personer kände till vad som skett redan kvällen den 18 juni.


Avliden arkeolog
De 79 lådorna med dokument och personliga ägodelar i höladan har tillhört en nu avliden arkeolog. Vid tiden när Havorringen försvann var han verksam här på Gotland.

- Vi tror att han någonstans kan ha skrivit ned saker som gör att vi kan hitta var Havorringen gömdes. Vi har tillgång till 250 handskrivna sidor av hans anteckningar. Havorringen har suttit på en keltisk kung och den är statlig egendom som tillhör oss alla. Ett "cold case" som nu skulle kunna få en upplösning, säger de.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om