I helgen kunde Tomas Pettersson vid Stenhuse gård i Sanda kalla sig hovleverantör. Det var han som levererat både jordgubbar, rabarber, sparris och ramslök till den kungliga bröllopsmiddagen.
- Det är klart man känner sig stolt, säger han.
Hemlighetsmakeriet kring menyn på Victorias och Daniels bröllopsmiddag var stor. Inget fick offentliggöras i förväg, inte förrän gästerna satt till bords och maten började serveras. Därför var även leveranserna av de gotländska råvarorna mer eller mindre hemligstämplade.
Men under middagen i tv:s direktsändning talade kommentatorerna flitigt om den gotländska rabarbern i desserten och den fina gotländska sparrisen. Gotland nämndes vid minst sju tillfällen, säger Tomas Pettersson, som också berättar att dessertmoussen var gjord av jordgubbar från Sanda och att det var gotländsk ramslök i såsen till fisken.
Gotland fick även kredit för rödbetorna som serverades till fiskrätten, men det var fel, säger Tomas Pettersson.
- Rödbetorna kom från Halland, säger han. Rätt ska vara rätt.