Kan tvingas att riva hus och pir vid Själsö
- Det är upp till markägaren att ensam bestämma om han vill låta allmänheten gå över fastigheten. Här behövs ingen dispens enligt miljöbalken eftersom allmänheten inte har tillträde till området .Det konstaterar Joachim Kuylenstierna som svar på misstanke om brott mot strandskydd och svartbygge vid Själsö fiskeläge.
Foto:
Stenhuggna block
- Utan ansökan eller dispens förelägger länsstyrelsen att både hus och strandanläggningar tas bort. Det gäller oavsett beslut vid åklagarmyndigheten eller byggnadsnämnd, säger Anna-Lena Fritz, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen.
Det handlar om Johan Kuylenstiernas fastighet i Själsöviken norr om Visby. Längs stranden nedanför huset finns sedan länge en allmänt använd stig längs strandkanten mellan Själsö fiskeläge och Bruceboreservatet.
Utanför tomtplatsen har han låtit bygga en pir och en trappa har byggts av stora, staplade stenhuggna block. På kanten ovanför står en parksoffa och nedanför strandskoningen har en uteplats gjutits.
Sista dagen
På fastigheten har en gammal lada rivits och ersatts med ett nytt hus. Det har skett utan vare sig dispens från strandskydd eller tillstånd från länsstyrelsen.
- Länsstyrelsen kan, oberoende av åklagarmyndighet och byggnadsnämnd, besluta om föreläggande av rivning av hus och pir och uteplats inom strandskyddat område på fastigheten.
Det konstaterar länsstyrelsens naturvårdshandläggare. I fredags var sista dagen för Johan Kuylenstierna att bemöta och förklara sitt agerande, alternativt söka dispens. I måndags mejlade han sitt svar till länsstyrelsen.
Utan dispens
- Ansökan finns om en strandskyddsdispens för tillbyggnad av en befintlig ekonomibyggnad och bygglov finns för tillbyggnad. Men rivning och nybyggnad sattes igång utan dispens från miljöbalken och tillstånd från länsstyrelsen, säger Anna-Lena Fritz.
Hon pekar på en lada som är ersatt av ett bostadslikt nybygge som inte stämmer med ritningarna i ansökningshandlingarna. Av bygglovshandlingen framgår att dispens från miljöbalken krävs och söks hos länsstyrelsen.
Frågan om svartbygget tas upp i nästa byggnadsnämnd.
Svartbygge
-Nybyggd stenskoning och trappa anlagd av stora stenar som inte är från havet och en gjuten uteplats gör passagen väldigt smal mellan den privata anläggningen och vattenbrynet, konstaterar länsstyrelsen.
Johan Kuylenstierna har skriftligen informerats om förelägganden och förbud med tillfälle att svara och ansöka om dispens hos länsstyrelsen. Han väljer att fokusera på begreppet hemfridszon, markområdet kring ett boningshus, där allemansrätten är utsläckt.
"Hemfridszon"
- Har allmänheten rätt att passera fastigheten utan att det kränker fastighetsägaren?
- Nej, inte i detta fall. I och med att markområdet har använts som tomt och marken är inom hemfridszonen är det upp till markägaren att ensam bestämma om han vill låta allmänheten gå över fastigheten, menar Joachim Kuylenstierna.
Enligt kap 7 miljöbalken råder strandskydd vid hav och insjöar och inom strandskyddsområde är det förbjudet
att uppföra nya byggnader,
att ändra byggnader för väsentligt annat ändamål än tidigare användning,
att utföra anläggningar eller anordningar som hindrar eller avhåller allmänheten från område där den annars skulle ha fått färdas fritt.
Om det Föreligger särskilda skäl kan länsstyrelsen bevilja dispens från strandskyddet.
att uppföra nya byggnader,
att ändra byggnader för väsentligt annat ändamål än tidigare användning,
att utföra anläggningar eller anordningar som hindrar eller avhåller allmänheten från område där den annars skulle ha fått färdas fritt.
Om det Föreligger särskilda skäl kan länsstyrelsen bevilja dispens från strandskyddet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!