Så upptäcktes plundringen
Det var länsstyrelsens arkeologer som upptäckte plundringen av silverskatten i Alva. Ett tips om att ett av de stulna föremålen var till salu på nätet gjorde att polisen fann de misstänkta.
Utredare. Fredrik Persson, till vänster, leder den polisiära utredningen. Här tillsammans med åklagaren Mats Wihlborg och polisen Dan Paulsen.foto: rolf jönsson
Foto: Rolf Jönsson
Länsstyrelsen genomför regelbundet efterforskningar i fält, och under en sådan efterforskning i Alva stötte arkeologerna på 250 utgrävda gropar. De informerade Majvor Östergren, arkeolog och handläggare vid länsstyrelsen, som genast kontaktade polisen. Tillsammans med handläggaren Marie-Louise Hellqvist undersökte hon området för att ta reda på vad som fattades.
- Vi räknade de här groparna och kom fram till att minst 500 föremål blivit stulna. Det kan röra sig om smycken och mynt till ett värde på runt 500 000 kronor, säger Majvor Östergren.
Ett kilo
Arkeologerna beräknade att plundrarna fått med sig drygt ett kilo silvermynt. Det fanns fortfarande mycket silver kvar i jorden, så möjligheten fanns att plundrarna skulle återvända för att hämta resten.
- Vi tyckte att det fanns tecken på att de varit där flera gånger och grävt. Så polisen satte in spaning på åkern för att se om de skulle komma tillbaka. Men de lyckades inte ta plundrarna på bar gärning, säger Majvor Östergren.
Det var i stället ett tips till polisen som gav ett genombrott i utredningen. Efter att plundringen offentliggjordes i media kom ett tips in om att ett föremål från plundringen var till salu på nätet.
- Säljaren, som är bosatt i Helsingborg, kunde identifieras och han anhölls i tisdags. Han frigavs i torsdags, men misstankarna mot honom kvarstår, säger kammaråklagare Mats Wihlborg som leder förundersökningen.
Förhör
Ytterligare uppgifter som hämtades in ledde till att ytterligare tre personer hämtades till förhör i tisdags. Dessa tre är nu häktade, och i samband med husrannsakan har man gjort vissa beslag som är av värde för utredningen.
- Vi har verkställt en del beslag som vi nu ska gå igenom. Det kommer att ta en viss tid, hur lång tid kan jag inte uttala mig om ännu, säger Mats Wihlborg.
Den polisiära utredningen leds av Fredrik Persson. Han säger att det kan finnas fler inblandade i brottet, vilket kan komma fram under de kommande förhören.
Bevisning
- Vi ska nu bygga upp en så bra bevisning som möjligt. Vi har bara kommit några stapplande steg i utredningen så här långt, och nu närmast väntar förhör med de häktade, säger han.
Fredrik Persson framhåller att polisen kan tacka länsstyrelsen för att utredningen kommit igång så snabbt.
- Det har varit ett väldigt bra samarbete med länsstyrelsen. Det är inte vanligt att vi kommer så här långt i en utredning om fornminnesbrott, säger han.
Senast någon dömdes för fornminnesbrott på Gotland var 1991. Då dömdes två tyska geologer till tre månaders fängelse efter att de med hjälp av metalldetektorer grävt fram fornfynd vid Havor i Hablingbo. Sedan dess har straffet för fornminnesbrott skärpts. Maximistraffet för grovt fornminnesbrott är nu fyra års fängelse.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!