Tage Svanborg vann VM i Gotlandsdricka

Tage Svanborg, Klintehamn, tog hem årets VM i Gotlandsdricka. Därmed upprepade han triumfen från i fjol även om han då delade titeln med hustrun Bettan som i år kom delad tvåa.Juryordförande Bernt "Bison" Nilsson var dock generellt sett kritisk till årets inlämnade bidrag.

6 oktober 2008 04:00
- Det sämsta året vad gäller drickakvalitet, sammanfattade "Bison" årets bidrag. Det har varit väldigt, väldigt dåligt. Det har varit för sött, in i helsicke för sött. Det är inte vad vi i juryn vill ha, det är en skröna.
Just debatten om drickans sötma kontra beska/enesmak och vad som går hem hos juryn går för tillfället hög i bryggarkretsar. Men visst fanns det inlämnad dricka som även den kritiska juryn fann acceptabla. 40 inlämnade brygder hade den att testa sig igenom på pensionat Holmhällar.
En jury som, förutom självskrivne ordförande "Bison", var helt ny för året och bestod av: Katarina Nilsson, Fårö, Gudrun Thorsson, Hamra, Sune Österdahl, Buttle, P-O Jacobsson, Näs, och Bengt-Åke Rundqvist, Väskinde.

Tysk tv
Dessutom deltog Hurro Füllgreben. Han representerade det tyska teve-bolaget Prosieben i München som filmade evenemanget. Det kommer att sändas i deras serie "Galileo" som bland annat handlar om äckliga maträttter runtom i världen. Här är det förstås lammögon som är aktuella och det som nu filmades klipps ihop med sekvenser från tillagning av lammskallar som man filmat tidigare. Hurro bildade dock som nybörjare en enmansjury och fick utse en egen vinnare till det "internationella priset".
- Det är första gången jag testar. Vi har inget av den här sorten i Tyskland så jag har inget att jämföra med. Men röksmaken var speciell, mycket trevlig, sammanfattade Hurro sitt första möte med Gotlandsdrickan.

Resultatet
Och när resultatet av årets VM framåt 22-tiden tillkännagavs visade det sig att det var flera välkända namn med bland de sex finalisterna. För övrigt ett rekordjämnt fält eftersom det blev två delade platser där drickorna först fått lika många totalpoäng och där sedan den direkta röstningen mellan de båda slutat 3-3.
Tage Svanborg tog således hem årets VM. I fjol delade han segern med hustrun Bettan då de båda också lämnat in en gemensam dunk. I år var det Tages brygd som främst föll juryn på läppen medan Bettans förvisades till en delad andraplats tillsammans med Lennart Pettersson. Bettan berättade också att de även lämnat in fjolårets vinnare (bevarad i fryst skick) men att den i år inte placerade sig.
1. Tage Svanborg,
Klintehamn.
2. Lennart
Pettersson, Öja,
och Bettan Svan-
borg, Klintehamn.
4. Janne Holmberg,
Klintehamn, och Rolf
Annheden, Anga.
6. Lasse Nordström,
Rute.
Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa