Visbys ruiner

3 augusti 2012 00:00

S:ta Karin
S:ta Karin är Visbys näst största ruin belägen på Stora torgets södra sida. Den byggdes av franciskanermunkarna som kom hit på 1200-talet.

Ruinen används regelbundet och under medeltidsveckan kommer gycklargruppen Trix att bjuda på sin föreställning En kväll med eld, men även den nya musikalen Jungfrusägnen, kommer att inta S:ta Karins scen.

I klosterlängan som har en egen ingång på den västra sidan, kommer Leva kungslador att installera sig med en medeltida krog.

S:t Nicolai
Ruinen i innerstadens norra del på S:t Nicolai gränd, är Visbys största och byggdes av dominikanerna. Den fungerar nu mer som konsertlokal och har nyligen renoverats med nya golv, bänkar, höj- och sänkbar scen och så har fönstren fått glas. Kammarmusikfestivalen Gotland chamber music festival är ett av alla evenemang som äger rum där.

På norra sidan har arkeologer grävt fram en medeltida golvvärmeanläggning, en så kallad hypocaust, som hörde till konventsbyggnaderna.

Under medeltidsveckan hittar du där fotoutställningen Medeltida erotika med bilder av fotografen Carolina Bosdotri.

Drotten (S:t Trinitatis)
Drotten är belägen bakom Stora torget på S:t Hansgatan mittemot S:t Lars ruin.

Sägnen säger att två systrar var så osams att de byggde varsin kyrka med bara gatan (numera kallad syskongatan) mellan sig. Drotten är ett gammalt nordiskt ord för härskare. Koret var det första som byggdes av kyrkan på 1200-talet och resten har byggts i efterhand.

Statyn som i dag står utanför ruinen föreställer uppfinnaren Christopher Polhem och blev placerad där eftersom föräldrarna ägde en fastighet i närheten. Christopher Polhem föddes på Gotland under 1600-talet och uppfann bland annat hänglåset. En gymnasieskola i Visby och flera andra skolor i Sverige har fått sitt namn efter honom.

Under medeltidsveckan blir det bland annat morgonbön och sång av ensemblen Gemma, En musikalisk föreställning om en latmask, med teater Nynnerskan, och piratskola för barnen.

S:t Lars
Ruinen som ligger mittemot Drotten på S:t Hansgatan, har fått namnet efter helgonet Laurentius, som var diakon i Rom och blev stekt levande på ett galler.

Sägnen säger att en ledsen munk spökar där än i dag för att han aldrig hittar skatten som ska finnas någonstans i ruinen.

De flesta kyrkorna i Visby har en tysk arkitektur medan S:t Lars har en mer bysantinsk stil med många trappor och gångar i murarna som troligen användes vid religiösa processioner och fackeltåg.

Under medeltidsveckan spelar bland annat Vagando medeltidsmusik och "pestsmittad schlager" och gycklarna i Bastardus sans bjuder på förbjuden kärlek i showen Roland och Julia.

S:t Per och S:t Hans
S:t Per ligger bakom S:t Hans café på Hästgatsbacken och är antagligen Visbys äldsta kyrka. Den byggdes ut med S:t Hans kyrka för att skapa mer plats åt besökarna. På 1900-talet gjordes en stor insats för att gräva fram de delar som fanns kvar och då fann man över 100 gravar.

Sägnen berättar om en flicka som hittade en skatt där och fyllde sin kjol med alla dyrbarheter hon kunde få med sig. På vägen hem blev hon blind och kunde därför aldrig visa var resten av skatten låg.

Under medeltidsveckan pågår en sagostund för alla åldrar med Jean-Pierre Salkvist.

S:t Göran
S:t Göran byggdes speciellt för de som insjuknat i spetälska och blev därför placerad utanför murarna, strax norr om Norderport, där även hospitalet låg.

Gotländska gycklarbarngruppen Pax uppträder med föreställningen Eld brinn i natten, under hela veckan.

Det blir även en barnföreställning med Robin Hood, där barnen får vara med och prova på bågskytte.

Helge And
Helge And, strax norr om domkyrkan tror man var tänkt främst till fattiga och sjuka tillsammans med S:t Görans.

Under medeltidsveckan görs en storsatsning av Magikergränd, som bjuder in till en upptäcktsfärd bland trollkarlar och magiföreställningar.

S:t Clemens
Ovanför Botaniska trädgården ligger en av de äldsta ruinerna som byggdes på 1100-talet och kan ha varit en kyrka för danska köpmän.

Sägnen säger att det fanns en skatt som skomakarlärlingen Hans Turitz fann efter reformationen. På en krog i Vatikanen hör han en konversation mellan två tysktalande munkar som beskriver exakt var skatten finns. I dag finns ett hål i kyrkväggen som sägs ha varit skattens plats.

Under medeltidsveckan pågår flera konserter med bland annat Patriarkus och Cantorum curiosa. Det blir även kvällssagor vid brasan där man kan sova under bar himmel.

S:t Olof
S:t Olof, i Botaniska trädgården, var en av de mest påkostade kyrkorna i staden och kan ha byggts för att avlasta S:t Clemens. I dag är tornet det enda som återstår med sin klättrande murgröna.

S:t Olof kommer att vara en lugn och vacker plats att vila på under medeltidsveckan, utan evenemang.

För detaljerat program för arrangemang i ruinerna se medeltivsveckan.se

Under medeltidsveckan guidar Gertrud Lyrung Medeltidsvandring i Visby som berättar om kyrkoruinerna och ringmurens historia, kultur och sägner.

Se hemsida för alla tider.

Så jobbar vi med nyheter
Källor: Calle Brobäck Ulrika Mebus, Gotlands museum slottsguiden.info Visby kyrkoruinerna och domkyrkan av Erik Lundberg, Text: Martina Cederqvist, Foto: Gotlands museum