Oljebolaget, rättegången och vindkraften

Gotland
Lästid cirka 5 min

När Lundin Oil utreddes för krigsbrott i Sudan bytte bolaget namn till Orrön Energy. De bytte även till förnybar energi och köpte större delen av vindkraften på Gotland, med kapital från deras oljeaffärer. I rättssalen är frågan om det handlar om blodiga pengar.

Det här är en artikelserie om brottsanklagelser och ett oljebolag, som bytte från fossilt till förnyelsebart och köpte upp vindkraftverk på Gotland. I första delen besöker vi rättegången.

I Stockholms tingsrätt står två företrädare för Lundin Oil anklagade för medhjälp till grova krigsbrott i Sudan. Under en av rättegångsdagarna visas en bild av vindkraftverk på Näsudden, som har köpts av bolaget under namnet Orrön Energy.

– Jag minns vindsnurrorna och hur de visade upp dem och presenterade bolaget som ett grönt bolag som inte jobbar alls med fossila bränslen och som inte känns vid de här anklagelserna, berättar journalisten Martin Schibbye, som har varit på plats sedan rättegångens början.

Här jobbar de för ett grönt energibolag och plötsligt kommer det människor och pratar om brända byar och bombningar

Martin Schibbye

På de stora skärmarna i salen har åklagaren även visat sin bild av hur den sudanesiska armén attackerar och rensar byar för att få kontroll över oljefälten. På skärmarna visas också vittnesförhör via länk med personer från civilbefolkningen. Längst fram i salen sitter domare och nämndemän med försvaret och åklagare nedanför. På bänkraderna sitter skyltar med två bolagsnamn, längst fram står det Lundin och på raden bakom Orrön Energy AB.

– De verkar utstråla att det här inte har med dem att göra överhuvudtaget. Här jobbar de för ett grönt energibolag och plötsligt kommer det människor och pratar om brända byar och bombningar. Man ser hur de höjer på ögonbrynen, säger Martin Schibbye.

Bilden på vindsnurror från södra Gotland ersätts av andra bilder över södra Sudan och vad som påstås ha hänt när bolaget var där.

undefined

Så fort man åtalade dem bytte de namn på bolaget, sålde av fossil- och gasgrejerna till Aker BP i Norge och köpte upp Slitevind och blev då ett grönt bolag

Historien

Egentligen är Lundin Oil och Orrön Energy samma bolag som har bytt namn. Organisationsnumret är identiskt, huvudkontoret har samma adress, presschefen är densamma, fyra av styrelseledamöterna sitter kvar och den femte av dem har efternamnet Lundin.

– I dag finns bolaget inte längre med det namnet, men historiskt är det ett bolag som har som affärsidé att ta politiska risker. Att helt enkelt våga gå in i politiskt instabila områden i länder med inbördeskrig och där leta efter olja och gas, fortsätter Martin Schibbye.

Som journalist har han länge följt bolaget, som både har varit kontroversiellt och framgångsrikt. I Sudan kan deras oljeverksamhet i området som kallas block 5A, ha bidragit till såväl allvarliga krigsförbrytelser som stora företagsvinster, vilket nu prövas i rätten.

– Enligt åklagaren så började det här bolaget bygga sin förmögenhet 2003 när man då säljer tillgångarna i Sudan för 700 miljoner och det är det värdet som åklagaren nu kräver att det ska vara förverkat, eftersom man då menar att de pengarna uppkom genom brottslig verksamhet, säger Martin Schibbye.

Åklagaren hävdar att det är ett sätt att distansera sig från den brottsliga verksamheten

Martin Schibbye

Journalist för Blankspot

De misstänkta brottsvinsterna kan därmed ligga till grund för en företagsbot, som med dagens penningvärde har beräknats till 2,4 miljarder kronor. Om det blir en fällande dom ska den summan betalas av Orrön, trots att de är en annan typ av energibolag i dag, med sol- och vindkraft på platser som Gotland.

– Åklagaren hävdar att det är ett sätt att distansera sig från den brottsliga verksamheten. Att skapa vattentäta skott mellan dagens bolag och det som skedde i block 5A i södra Sudan. Men enligt försvaret är det här helt normal affärsmässig verksamhet, säger Martin Schibbye, som fortsätter att följa rättegången, som redan har pågått i över ett år och väntas pågå lika länge till.

undefined
Journalisten Martin Schibbye har bevakat bolaget sedan 2008. Han greps och fängslades i Etiopien med fotografen Johan Persson 2011, när de försökte ta sig in i Ogaden där Lundin Oil letade efter olja.
undefined
Lundinrättegången pågår i Stockholms tingsrätt och bygger på bolagets egna säkerhetsrapporter, protokoll, planer och powerpoints men också 32 vittnesmål.
undefined
Martin Schibbye tog nyligen en paus från rättegången i Stockholms tingsrätt för att åka till Sydsudan, där Lundin Oil hade sin oljeverksamhet och de misstänkta krigsbrotten påstås ha ägt rum.
undefined
Journalisten Martin Schibbye skriver och rapporterar för reportagesajten Blank Spot men gör även dagliga uppdateringar från rättegångsdagarna i en Whatsapp-grupp.
undefined
“De blir delgivna misstanke eller åtal och några år senare så bildar man ett nytt bolag. Det ser inte bra ut, men det innebär ju inte att det är brottsligt att göra så“, säger Martin Schibbye.
undefined
Journalisten Martin Schibbye vid Stockholms tingsrätt där han, de allra flesta rättegångsdagar, är ensam om att bevaka Lundinrättegången. Den väntas pågå i över ett år till.

Protesterna

En annan person som har varit på plats i domstolen är klimataktivisten Irma Kjellström. Hon kallar bolagets gröna omställning för greenwashing.

– Det är uppenbart att det är ett sätt att skydda de här väldigt blodiga oljepengarna. En ganska stor del av personerna i styrelsen och ledningen för Orrön sitter fortfarande i styrelser och ledningar för företag som letar efter ny olja och gas. Då hjälper det inte så mycket att man också har några vindkraftparker, säger hon.

undefined

Det tänker jag är ett sätt att skydda de här pengarna helt enkelt

Irma Kjellström köpte själv en aktie i Orrön Energy, för att ta sig in på bolagets senaste bolagsstämma, tillsammans med andra ungdomar från rörelsen Ta tillbaka framtiden.

– Till att börja med för att ställa frågor om de här kopplingarna till oljeindustrin och om företagets historia. De svaren vi fick var verkligen intetsägande i och med att företaget och de personer som fortfarande leder det är ansvariga för alldeles fruktansvärda saker, som förstör människors chanser till liv och hälsa, säger Irma Kjellström.

De hade satt sig bland aktieägarna, men stod snart upp och ifrågasatte att Orrön var ett förnybart energibolag. Därefter intog ungdomarna podiet och skrek till de som lämnade lokalen, att de hade blod på sina händer. Presschefen Robert Eriksson var en av dem som var där.

– Det var olyckligt att ett antal aktivister störde vår bolagsstämma, som dock kunde genomföras efter ett kortare avbrott, kommenterar han.

undefined
Klimataktivisten Irma Kjellström står bredvid Greta Thunberg i Malmö tingsrätt efter en klimataktion i stadens oljehamn förra året, där de dömdes för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Förnyelsen

Att bolaget bytte namn till Orrön Energy, och köpte det gotländska vindkraftsbolaget Slitevind, var deras första steg för tillväxt på en fossilfri energimarknad. Enligt bolagets presschef hade den nya inriktningen inget att göra med anklagelserna mot dem.

­– Det är helt felaktigt. Beslutet att sälja vår olje- och gasverksamhet skedde på kommersiella grunder och namnbytet genomförde vi för att spegla vår nya verksamhetsinriktning, säger Robert Eriksson.

Vi är övertygade om att det blir ett fullständigt frikännande

Robert Eriksson

Presschef för Orrön Energy och Lundingruppen

Investeringarna i gotländska vindkraftverk kommer från de tillgångar som lämnades kvar i bolaget vid försäljningen av olje- och gastillgångarna, men Robert Eriksson påpekar att det inte handlar om brottsvinster. Därmed ska bolaget inte heller kunna bötfällas genom ett förverkande på miljardbelopp.

– Vi bestrider förverkandeyrkandet helt. Vi motsätter oss att det skulle finnas skäl för något förverkandet överhuvudtaget. Yrkandet på förverkande är kopplat till att det skulle bli en fällande dom och vi är övertygade om att det inte kommer att bli fallet, säger han.

undefined
Den tidigare styrelseordföranden Ian Lundin i Stockholms tingsrätt vid rättegångens början 5 september 2023. Bakom honom står Robert Eriksson som är presschef för bolaget, som tidigare hette Lundin och nu heter Orrön.

Bolagets försvarare och dess dåvarande styrelseordförande Ian Lundin och tidigare vd Alex Schneiter nekar till brott.

– Vi är övertygade om att det blir ett fullständigt frikännande och då är den här historien över för oss, säger Robert Eriksson, om det bolag som har sitt förflutna i konfliktområden men numera är verksamt på gotländsk mark.

Det är klart att det inte är en situation som något bolag vill hamna i och anklagas för grovt folkrättsbrott. Det ska ganska mycket till innan man hamnar där, på de åtalades bänk, men med det sagt ska alla betraktas som oskyldiga till motsatsen har bevisats

Martin Schibbey

Journalist på Blankspot

I nästa del i den här artikelserien kartlägger vi Orrön Energy på Gotland, där bolaget äger majoriteten av vindkraften.