Det här är en artikelserie om brottsanklagelser och ett oljebolag, som bytte från fossilt till förnyelsebart och köpte upp vindkraftverk på Gotland. I första delen berättade vi om rättegången. I den här, andra delen, intervjuar vi chefen i Visby.
– Det var en bra möjlighet för att fortsätta att växa i bolaget och sedan tyckte aktieägarna att det var ett attraktivt erbjudande, säger gotlänningen Jonas Dahlström, som tidigare var vd på Slitevind.
Idag är han Sverigechef på Orrön Energy och sitter på deras kontor i Visby. Jonas Dahlström har anslutit sig för en digital intervju. Presschefen Robert Eriksson är också med på länk, men från den kanadensiska staden Vancouver där flera av olje- och gruvbolagen i Lundingruppen är baserade. Av familjen Lundins bolag är Orrön det enda som har bytt inriktning till sol- och vindkraft.
Framåtsträvande av ett energibolag, som tidigare mest har fokuserat på fossilt
Jonas Dahlström
Sverigechef Orrön Energy
– Jag tycker verkligen att det är framåtsträvande av ett energibolag, som tidigare mest har fokuserat på fossilt, att helt inrikta sig på förnybart, säger Jonas Dahlström i mikrofonen på sitt headset.
Robert Eriksson nickar på övre delen av skärmen. Båda beskriver bolagets förändring som en del i en energiomställning, snarare än så kallad greenwashing.
– Greenwashing är väl om man målar upp en bild som inte är korrekt. Vi har ju gjort den omställningen, det är inget vi hittar på utan det är faktabaserat. Vi har sålt vår olje- och gasverksamhet och är nu ett förnybart bolag, men vi gjorde det av kommersiell hänsyn, säger presschefen Robert Eriksson.
Energi är intressant och förnybar energi är extra intressant
Försäljningen
År 2022, efter att gamla Lundin Oil fick det nya namnet Orrön Energy, ville de köpa Slitevind. Jonas Dahlström kände till att den tidigare ledningen skulle ställas inför rätta för medhjälp till grovt folkrättsbrott.
– De är åtalade för något som är kopplat till händelser för ett tjugotal år sedan. De är åtalade och inte dömda för något och jag känner mig övertygad om att inga tidigare företrädare för bolaget kommer att bli dömda för några brott med anledning av det här. Men ja, jag kände till det, säger han.
Vi valde att genomföra affären
Jonas Dahlström
Sverigechef Orrön Energy
Inför försäljningen av Slitevind var styrelsen enig och aktieägarna rekommenderades att ta erbjudandet.
– Det är ju mycket sammanvägt i ett sådant beslut och i slutändan var det väl en 5 000 aktieägare som valde att sälja, så vi valde att genomföra affären, säger Jonas Dahlström, om budet som låg på nästan 890 miljoner kronor.
Förutom att han fick en annan roll i ett större bolag, gjorde han en vinst på sin egen aktieförsäljning. Samma år listades han som en av gotlänningarna med högst inkomst.
Karriären
Jonas Dahlström började tidigt i branschen, när några lokala vindkraftsbolag redan hade etablerat sig på ön.
– Allra först var det ett spännande extraknäck för en student och sedan har det utvecklas, berättar han.
Från att assistera som ekonom en dag i veckan, blev han ekonomiansvarig på ett av de gotländska bolagen. Jonas Dahlström fortsatte som entreprenör på andra håll, innan han gick in i Slitevind och därefter tog över som vd.
Vi var nog tvungna att välja väg
Jonas Dahlström
Sverigechef Orrön Energy
– Bolaget var väl kanske inte i perfekt form, så vi var nog tvungna att välja väg där, säger han.
Slitevind höll på med projektutveckling i Norge, Finland och Sverige, men Jonas Dahlström var framförallt intresserad av att öka elproduktionen. Genom affärsuppgörelser, nyemissioner och banklån kunde Slitevind köpa vindkraftverk som redan var i drift. De hade växt sig större när Orrön kom med sitt erbjudande.
– Sedan är det en väldigt bra förutsättning för oss för att kunna fortsätta växa, säger Jonas Dahlström.
Det krävs lite volym för att marknaden har blivit mycket mer komplex
Jonas Dahlström
Sverigechef Orrön Energy
Expansionen
Därefter har bolaget fortsatt att köpa andelar i gotländska vindkraftsparker och enligt Jonas Dahlström äger de drygt hälften av öns vindkraft idag.
– Störst ägande har bolaget på Näsudden samt vid Smöjen och Storugns, meddelar han.
Orrön äger även ett vindkraftverk i Lärbro, är majoritetsägare i vindkraftsparkerna i Klintehamn samt på Kapelludden och minoritetsägare i Kräklingbo och Kulleparken.
– Generellt sett vill vi ju fortsätta att växa verksamheten både på Gotland och ur mitt perspektiv även resten av Sverige och i Finland. Då kan det ske genom att köpa driftsatta tillgångar eller att utveckla nya projekt och i huvudsak vind, sol och lagring, säger Jonas Dahlström.
Han vill inte kommentera vad de har för planer i tidig fas, men bolaget har ansökt om att anlägga en solcellspark på Näsudden. Försvarsmakten har däremot sagt nej och regeringen har stoppat alla vindkraftsplaner nära den gotländska kusten.
– Vi vill ju fortsätta att växa men på Gotland finns det ingen mer kapacitet i elnätet just nu och försvaret är inte överdrivet positiva till nya vindkraftverk vare sig på land eller till havs just nu, säger Jonas Dahlström.
Kostnaden
Orrön Energy har kapital för mer investeringar, men i Lundinrättegången har åklagaren yrkat på att 2,4 miljarder ska förverkas från bolaget.
– Vi har absolut de tillgångar som krävs i bolaget för att betala ett eventuellt förverkande, säger presschefen Robert Eriksson, men ser det inte som en risk.
– Eftersom vi är fullt och fast övertygade om att det aldrig kommer bli någon fällande dom. För att det inte finns några representanter för Lundin som har gjort något fel, så kommer inte heller förverkandeyrkandet bli verklighet.
Ja, det är mycket pengar
Jonas Dahlström
Sverigechef Orrön Energy
Redan nu betalar bolaget sju miljoner euro om året i rättegångskostnader.
– Ja, det är mycket pengar, säger Jonas Dahlström, men han känner sig inte orolig över var pengarna kommer ifrån eller vad rättegången kan kosta.
– Jag känner mig trygg med det, säger han.
Jag har hållit på med förnybar energi och framförallt vindkraft i nästan 30 år och jag gör samma saker idag
Jonas Dahlström
Sverigechef Orrön Energy
Första delen i den här artikelserien handlar om rättegången där energibolaget är inblandat. I nästa del möter vi föregångare i den gotländska vindkraften och en som studerar den för framtiden.