Luftkvaliteten i Visby har under den senaste tiden varit osedvanligt dålig för årstiden. Enligt data från mätstationen vid Österväg 17 överskreds det tillåtna gränsvärdet av mängden skadliga ämnen i luften, PM10, vid över hälften av dagarna under de senaste två veckorna. Therese Bendelin, avdelningschef park- och trafikavdelningen på Region Gotland är väl medveten om problemen.
– Ja, absolut. Det här är allvarligt. Det är också av den här anledningen som vi håller på att planera för att komma igång med dammbindning. Vi ser redan nu att om vi inte kapar topparna gällande partikelutsläppen så kommer vi ha fler dygnsöverträdelser de kommande veckorna, säger hon.
”Ja, absolut. Det här är allvarligt.”
Therese Bendelin
Avdelningschef vid park- och trafikavdelningen
Dygnsöverträdelserna som åsyftas är de nationella krav som ställs på varje kommun. Vid max 35 tillfällen får dessa överträdas på ett år. Gotland har till dagens datum redan förbrukat nio av dessa i år, och vi är bara halvvägs in i februari. Therese Bendelin förklarar de senaste veckornas överskridande.
– Den senaste perioden har varit extremt torr och mildare än vanligt. Det är sådant väder vi normalt brukar se i februari. Vi trodde helt enkelt att vi hade mer tid att förbereda oss för dammbindningen än vad vi haft.
Dammbindning har tidigare gjorts med enbart vatten, vilket medfört problem vid låga temperaturer då vattnet fryser. Kalciumklorid, som den nya saltlösningen heter, har använts i andra delar i Sverige. Poängen med saltlösningen är att binda dammet till vägbanan i väntan på att det städas upp.
Park- och trafikavdelningen har inför implementeringen av saltlösningen beställt en miljökonsekvensanalys. I den framgår att lösningen kan minska utsläppen av PM10 i luften med 30 procent direkt efter applicerande, efter två dygn har effekten klingat av och måste göras om för att behålla effekt.
Den senaste perioden har varit extremt torr och mildare än vanligt.
Therese Bendelin
Avdelningschef park-och trafikavdelningen
Dammbindningsmedel innebär en risk för den lokala miljön, vegetationen, hälsan, jorden och vattnet. Kalciumklorid har i rapporten visat sig ha lägre risker än andra blandningar för ändamålet.
Hur kommer det sig att man inte förberett sig bättre inför detta, väder är trots allt förändringsbenäget till sin natur?
– Absolut, vi har dock arbetat med det här sedan i höstas. Det är egentligen rådgivningen från andra kommuner som gjort det här förut som vi nu väntar på för att kunnat trycka på knappen. Det måste bli rätt med blandningen.
Att saltlösningen ännu inte är på plats, samtidigt som partikelhalterna av PM10 skjutit i höjden, menar man från Region Gotland är olyckligt.
– Ja, det är beklagligt att den inte är på plats. Vi är som sagt beroende av andra funktioner och stöd i det här nya arbetssättet.
Vi trodde helt enkelt att vi hade mer tid att förbereda oss för dammbindningen än vad vi haft.
Therese Bendelin
Avdelningschef park- och trafikavdelningen
Dammbindning med saltlösning kan komma att spela en roll i att förbättra luftkvaliteten vid vissa enstaka tillfällen. Men ensamt är det inte en lösning för att på sikt få bukt med problemet med för höga halter av PM10 i utomhusluften i Visby.
– Det här är inte svaret eller hela lösningen på problemet. För att lösa grundproblemet krävs fler åtgärder sammantaget som vi har gjort över tid. Vi är övertygande om att det här är ett effektivt sätt att ta bort topparna när vi har som mest damm.
Saltlösningen som metod har kostat omkring 900 000 kronor att sätta upp, vidare räknar man en årlig kostnad på mellan 10 000 – 15 000 kronor per år för dammbindningen.