Det är en solig tisdag i maj. Klockan är strax före klockan 17 och i bostadsområdet i Hagalund är människor på väg hem från jobbet, rastar sina hundar och lagar mat med öppna fönster i försommarvärmen.
I en av lägenheterna planerar en pappa middag tillsammans med sin son, när han inser att det behövs fler ingredienser. Han säger åt sonen att stanna i lägenheten medan han själv går ner till Willysbutiken i området. På väg till matbutiken ser han två maskerade män springa med vapen. I hans huvud far flera tankar, som han delar med sig av i förhör: ”Jag har liksom sett hur de spelar in rapvideos och sånt här. Är det här någon jävla rapvideo som de spelar in, fan skärp er”. Men när han ser de unga männen fortsätta springa framåt känner han: ”Nej, helvete här kommer det hända någonting”.
Och plötsligt avbryts vardagssysslorna av automateld. Den scen som utspelar sig framför mannens ögon liknar en brutal mardröm. Åklagaren kallar det för ”en avrättning”.
Offret, en 34-åring från området, har tidigare dömts för brott och har enligt polisens underrättelseuppgifter kopplingar till ett kriminellt nätverk i området. Åklagare Josefine Dahlqvist menar att mordet är en uppgörelse.
– Det finns chattmaterial som pekar i den riktningen, förklarar hon.
Nu har det gått nio månader sedan mordet och rättegången pågår i Solna tingsrätt fram till torsdag.
Fyra män står åtalade för inblandning i mordet, varav en av huvudmännen är en 20-åring skriven på Gotland. När mordet begicks var han 19 år gammal.
20-åringen har tidigare dömts för ringa narkotikabrott och försök till rån i Visby. Han var så sent som i januari förra året misstänkt för försök till grovt narkotikabrott, men fallet lades ner.
Bland åklagarens bevis finns en gruppchatt med namnet "KÖRA!!!!" där man kan följa de misstänktas planer ett par dagar innan mordet, deras spaning och även vad som händer när mordet sker. Enligt polisen ska en av de misstänkta ha skrivit ordet "Jackpot" i chatten i samband med att skotten avlossats.
I utredningen har det framkommit flera bevis: Chattar, vittnen som har sett de fyra misstänkta på platsen, DNA-spår på både byxor, handskar samt en patron i gotlänningens byxficka.
– Vi har gjort vår sakframställan i rätten och nu hålls det förhör, säger åklagare Josefine Dahlqvist, som vid tiden för intervjun ansåg att det var för tidigt att uttala sig om bevisningen är stark eller inte.
Polisen har även säkrat videoklipp och bilder från de misstänktas telefoner där båda vapnen syns. I ett klipp i gotlänningens mobiltelefon syns ett av mordvapnen. En handskklädd hand, som misstänks tillhöra 20-åringen, syns hålla i en pistol i en skogsmiljö några dagar innan mordet.
Pistolen ska sedan ha använts tillsammans med ett automatgevär, som 16-åringen ska ha avfyrat mot offret. Skadorna var så svåra att det, enligt rättsläkaren, var svårt att bedöma hur många skott som träffade 34-åringen, men att det troligtvis rör sig om 12-15 stycken.
Enligt 20-åringens försvarare Marcus Stalebrant går det inte att bevisa att pistolen avfyrades mot offret.
– Åklagarens bevisning är inte tillräcklig för en fällande dom. Åklagaren har enligt försvarets uppfattning inte bevisat att min klient vare sig skjutit målsäganden eller varit del av en brottsplan att beröva målsäganden livet, säger han.
Men den mordplan, som åklagaren menar fanns, spricker. Det utbryter kaos på platsen och offret ska, enligt vittnen, ha övermannat 20-åringen.
När 16-åringen sedan avfyrar automatgeväret tappar han kontrollen över vapnet och skjuter av misstag sin medbrottsling. I ett videoklipp syns hur 16-åringen försöker hjälpa gotlänningen upp från marken, samtidigt som höga skrik hörs. Men han misslyckas och flyr istället från platsen och dumpar automatgeväret på vägen.
På gatan finns också den mördades kompisar. De börjar misshandla gotlänningen när han ligger på marken.
Det är tumultartat på brottsplatsen och människor försöker skingra männen som bråkar. De flyr från platsen. En kvinna, som bor i närheten, lägger tryckförband på gotlänningens skador. På marken ligger den pistol som åklagaren menar tillhör gotlänningen.
Polis och ambulans anländer och han förs till sjukhus. Dagen efter anhålls han misstänkt för mord och grovt vapenbrott.
Två dagar efter mordet håller polisen ett förhör med den misstänkte gotlänningen på Karolinska sjukhuset, där han vårdas. Han nekar till de anklagelser som polisen lägger fram.
Hans minnesbilder från händelsen är vaga och han säger att han ”helst vill förtränga hela den här händelsen”.
Förhörsledaren frågar honom om hur gammal han är.
Den misstänkte: Jag är 19.
Förhörsledare 1: 19 bast.
Den misstänkte: Svikit min mamma, svikit mig själv. Förstört hela mitt liv, hur kan det bli bättre säg?
I senare förhör pratar den misstänkte i stort sett ingenting och svarar nästan uteslutande ”Ingen kommentar”.
Polisen beslagtar 20-åringens mobiltelefon och får tillgång till de chattar som blir viktig bevisning i fallet.
Under de kommande sommarveckorna grips och anhålls ytterligare tre unga män misstänkta för mordet. Bit för bit lägger polisen pusslet. Men ingen av de misstänkta säger något i förhören.
I ett PM från polisen framkommer att en av de misstänkta, 25-åringen, säger till en arrestvakt att: ”om han berättar kommer han bli "wackad" i fängelset”. När han blir informerad om att det är viktigt att han berättar och att det i vissa fall finns möjlighet till strafflindring säger 25-åringen ”att det är bättre att han tar ett längre straff för annars kommer han bli klippt i fängelset” och att ”det handlar om farliga personer som man inte bara leker med".
Den 1 december 2023 håller polisen ett så kallat slutförhör med den mordmisstänkte gotlänningen i häktet i Sollentuna. Han har då suttit inlåst i sex månader.
19-åringen säger ingenting när förhörsledaren ställer sina frågor. Han är bara tyst, fram tills han får frågan om vad han menade med att han har svikit sin mamma, vilket han sa i det allra första förhöret. Då svarar han: ”Jag var påverkad av smärtstillande och morfin under första förhöret så det kan man inte använda sig av.”
När förhörsledaren säger att det är hans sista chans att säga något om allt det som polisen anklagar honom för är han återigen helt tyst.
Trots att ingen av de inblandade pratar, så väcker åklagaren åtal. De andra bevisen är nog för en fällande dom, anser hon. Mordet i Hagalund är en av de 53 dödsskjutningar som skedde i Sverige förra året.
Enligt åtalet har de fyra utfört mordet i samförstånd eftersom de alla har deltagit i planeringen och organisationen kring mordet. Under förundersökningen framkommer detaljer som gör att polisen misstänker att ytterligare personer är inblandade i planeringen – men ingen mer har åtalats.
– I chattarna figurerar åtta olika alias och vi påstår att vi har identifiera fyra av dem, säger åklagare Josefine Dahlqvist.
DETTA HAR HÄNT
30 maj 2023: Polisen larmas till området Hagalund i Solna. Två personer är skottskadade. Den ena mannen, 34 år gammal, avlider. Den andra mannen, då 19 år gammal, skadas i ett ben och en arm. Flera misstänkta gärningsmän flyr från platsen.
2 juni 2023: Den skadade 19-åringen, som är folkbokförd på Gotland, häktas misstänkt för mord på 34-åringen samt grovt vapenbrott.
7 juni 2023: 16-åringen häktas misstänkt för mordet. Han blir senare även misstänkt för vållande till skottskada efter att han ska ha skottskadat 19-åringen, genom att hantera ett automatgevär som han inte hade kontroll över.
22 juni 2023: En 25-åring häktas misstänkt för mordet.
6 juli 2023: Två av de mördade mannens vänner döms till fängelse för misshandeln av den gotländske 19-åringen.
20 juli 2023: En 32-åring häktas misstänkt för mordet.
7 februari 2024: De fyra männen åtalas vid Solna tingsrätt misstänkta för mord.
22 februari 2024: Rättegången inleds vid Solna tingsrätt och väntas pågå till den 5 april.