Ny rättegång i stor knarkhärva – 2,8 kilo amfetamin i beslag

Ny rättegång i stor knarkhärva – 2,8 kilo amfetamin i beslag

Visby
Lästid cirka 5 min

Det är den 21 maj 2024 då en 28-årig Visbybo tillbringar natten med att portionera knark och räkna pengar i en lägenhet han tillfälligt hyrt, bara en dryg kilometer från bostaden. När polisen gör husrannsakan hittas stora mängder narkotika, bland annat 2,8 kilo amfetamin.

Fem personer har redan fått sina domar i den stora narkotikahärva som rullats upp sedan i våras. Nu har ännu en person åtalats – en 28-årig man. Tillsammans med sin flickvän, hos vilken han bott mer eller mindre permanent de senaste åren, greps han den 22 maj misstänkt för inblandning i den härva där från början åtta misstänkta personer figurerade, varav en man senare avskrevs från utredningen.

Den 18 oktober föll domen mot de övriga fem personer, fyra män och en kvinna, som utretts för inblandning i narkotikahärvan. På måndagen inleds en rättegång med koppling till den föregående, nu mot 28-åringen som misstänks ha hanterat ytterligare en stor mängd narkotika.

undefined
Bilder från den åtalades mobiltelefon, som visar ”smakprov” av det polisen misstänker är kokain.

Det var i april som polisen gorde ett beslag av närmare 2,6 kilo amfetamin. En av de personer som dömdes till fängelse för inblandning är en 27-årig man, som tagit emot och skickat vidare drygt 150 000 kronor i betalning för amfetaminet som skickades med post. Knarket hade dock bytts ut av polisen innan paketet hämtades ut och brottsrubriceringen blev därför ”försök till grovt narkotikabrott”.

Det visar sig att 27-åringen köpte tre mobiltelefoner på Elgiganten i Visby i mitten av mars. En behöll han för egen räkning, en spårades till 28-åringen och den tredje telefonen hittades hos en 47-årig man som inte är misstänkt i den här utredningen, men som dömdes i september till två års fängelse för narkotikabrott och penningtvätt.

Tillbaka till 28-åringen. Det är den 22 maj och han grips tillsammans med sin flickvän i hennes lägenhet i Visby, där även 28-åringen bor. Flickvännen är under utredningen misstänkt för att åtminstone bruka narkotika, men har inte åtalats brott.

Samtidigt som paret grips och tas in för förhör, genomförs en husrannsakan i bostaden. Polisen hittar en del narkotika i lägenheten, men inte de fynd utredarna förväntat sig.

På soffan i vardagsrummet hittar polisen en röd ryggsäck som innehåller plastpåsar med rester av narkotika och en röd anteckningsbok med uträkningar. Totalt påträffas drygt 15 gram kokain, 18 gram amfetamin, drygt 190 gram cannabisharts, några tabletter oxykodon och 7,6 gram psilocin.

undefined
I ett medicinskåp hemma hos den åtalade och hans flickvän hittades vid en husrannsakan bland annat 14 500 kronor i en kartong som tidigare innehållit mensskydd.
undefined
Beslag från husrannsakan i parets bostad.

I ett medicinskåp, i en mensskyddskartong ligger buntar med pengar, totalt 14 600 kronor. I samma skåp hittas också en dörrnyckel, som inte passar till lägenheten. I en kökslåda finns också ett antal kartor med narkotikaklassade och lugnande läkemedlet Ksalol.

När polisen går igenom 28-åringens telefon hittar de dels konversationer som de är övertygade handlar om knarkaffärer och även bilder på misstänkt narkotika. Dessutom visar det sig att 28-åringen hyrt en lägenhet, bara en dryg kilometer från bostaden, den 21-23 maj.

Polisen kontaktar uthyraren, som bekräftar att 28-åringen hyrt lägenheten och att det är dit en okända nyckeln går.

undefined
Fynd i parets bostad. Till vänster en tallrik besudlad med kokain. Till höger en spegel med upplagd lina med kokain. Bankkortet tillhör flickvännen till den åtalade.

Den 23 maj, dagen efter gripandet, kontaktar uthyraren polisen efter att en man försökt checka ut för sin kompis räkning. Mannen hade sagt att kompisen som hyrt lägenheten ”ligger på sjukhus och nycklarna ska finnas hos arbetsgivaren”. Mannen hade bett att få bli insläppt, men ägaren blev misstänksam och kontaktade polisen utan att släppa in mannen.

Det blir en ny husrannsakan och den här gången är utdelningen betydligt högre. Det visar sig också att mobilbilderna på misstänkt narkotika är tagna i den hyrda lägenheten.

Polisen beskriver lägenheten som välstädad, men vid en närmare titt upptäcks mer eller mindre undangömt stora mängder narkotika av olika slag. Totalt påträffas närmare 2,8 kilo amfetamin, drygt 350 gram kokain, en mindre mängd cannabisharts, närmare 2 400 tabletter alprazolm och 2 100 tabletter klonazepam.

undefined
Under täcket på sängen i den hyrda lägenheten hittade polisen en stor mängd kokain förpackat i små portionspåsar.
undefined
I ett köksskåp i den hyrda lägenheten hittades ett fat med våg, kniv, sked och ett spelkort samt rester av misstänkt narkotika.
undefined
Föremål från polisens husrannsakan i den tillfälligt hyrda lägenheten.

28-åringen säger inte mycket under förhören, på de flesta frågorna svarar han ”ingen kommentar”. Men när han får frågor om sin psykiska mående är han mer tillmötesgående. Under våren blev han retroaktivt sjukskriven efter månader av ångest och depression, som till slut fick honom att söka hjälp hos psykiatrin, två veckor innan han grips av polisen.

Han berättar också att han använde cannabis dagligen under den där perioden.

När det gäller flickvännen hävdar han bestämt att hon inte är inblandad och att narkotikan och kontanterna är hans.

Flickvännen vill inte heller svara på polisens frågor till en början, men efter hand visar det sig att hon självmedicinerar för psykiska besvär, både tabletter och hasch. Från att först hävdat att hon inte känt till någon narkotika alls, visar det sig att hon nog har åtminstone en vag aning om vad pojkvännen håller på med.

”Han sa att han skulle sitta i en lägenhet och räkna pengar hela natten och att han skulle få lite pengar för det för vi behövde ju pengar till räkningar,” säger hon, och lite senare i förhöret:

”Jag tänkte väl att det var en större summa pengar eftersom han skulle gå iväg och göra det på en annan plats. Men jag la mig inte i det där, jag vill liksom inte veta om det.”

Betalningen för hyrda lägenheten gjordes från flickvännens bankkonto, men hon förnekar att hon visste något om det. Hon hävdar att pojkvännen har tillgång till hennes bankkonto, bank-id, bankkort och pass.

”Han har alltid tillgång till mitt kort. Det är alltid han som handlar, han har haft mitt kort hela tiden så jag har ingen aning om vad det är.”

På frågan om hon inte märkte att det drogs över 1 400 kronor från hennes konto svarar hon att hon var ”väldigt neddrogad” vid den tiden.

”Jag rökte mycket och tog de här tabletterna under den här perioden, han kan lätt ha gjort det här utan att jag har märkt det.”

På begäran av 28-åringen och hans försvarare finns i förundersökningen även utdrag från 28-åringens patientjournal från psykiatrin. Det första besöket skedde två veckor innan han och flickvännen greps. Kontakten upphörde när han frihetsberövades.

Efter det första besöket den 7 maj 2024 beskriver läkaren en person som mår dåligt har under långt tid levt med ångest. Läkaren antecknar också att 28-åringen känner sig misslyckad eftersom han har svårt att hålla kontakten med jobb, myndigheter, familj och vänner.

Rättegången mot 28-åringen hålls måndag 18 november i Gotlands Tingsrätt.