Mäklaren Gustav slapp budgivning: ”Hade bestämt mig”

Mäklaren Gustav slapp budgivning: ”Hade bestämt mig”

Visby
Lästid cirka 4 min

De är vana att visa upp andras bostäder. I Helagotlands nya artikelserie får öns mäklare istället öppna dörren till sina egna hem.
Först ut är 31-årige Gustav Hedin. Han köpte sin bostadsrätt i Visby för det centrala läget, men drömmer om hus på landet där han växte upp.

Gustav Hedin är bördig från Lau, men flyttade till Visby redan i tonåren när han skulle börja på gymnasiet. Sedan dess har det blivit några flyttlass, mestadels inom i Visby, men också en kortare sejour till fastlandet när han spelade hockey i Hallstahammar en säsong.

Gustav flyttade in i sitt nuvarande boende för snart 4,5 år sedan efter att ha bott i bostadsrätt på Signalgatan i södra Visby.

– Det var läget som fick mig att vilja bo här, det var den stora anledningen. Här bor jag så centralt som det går, då jag inte vill bo i innerstan, säger han om bostadsrätten på Mejerigatan, där han bor med sambon Desirée och deras hund Pim Pim.

undefined

Jag gillar att det känns lite "rough".

Gustav Hedin

mäklare

Bostadsrätten är en del av byggprojektet Löie som påbörjades under 2019. Utifrån ser det ut som tre hopbyggda hus, men faktum är att i varje huskropp finns hela sex lägenheter.

När man kliver in genom dörren hos Gustav är det mer en radhuskänsla som infinner sig. Lägenheten som ligger på markplan har egen ingång och två uteplatser i motsatta väderstreck.

undefined
Att köpa nyproduktion innebar att Gustav slapp en budgivning, något han är glad för. "Jag visste vad bostaden skulle kosta och hade dessutom lite tid på mig att spara och fixa resten av pengarna", säger han.

I planeringen av kvarteret har utemiljön varit central, berättar han, där det lantligt gotländska använts som en del i marknadsföringen. Även om det inte betar några lamm på innergården, för det förekommer sådana i prospektet, tycker Gustav att man lyckats få till en viss känsla.

– Baksidan påminner mer om en gotländsk äng än en klassisk innergård. Jag gillar att det känns lite ”rough”. Istället för den kortklippta perfekta gräsmattan.

undefined
Varje bostadsrättshavare i markplan ansvarar för sina egna uteplatser och gemensamt har föreningen hand om innergården, där det bland annat finns ett stort växthus där man kan umgås.
undefined
Bostadsrättsföreningens uteplats med sandlåda och växthus.

Det typiskt gotländska, som Gustav själv beskriver det, är genomgående såväl ute som inne. Materialvalen är genomtänkta med till exempel kalkstenskivor i både kök och badrum. Olika träinslag i fönsterkarmar och annat listverk möter upp de mer karga och kalla kontraster och nyanser som stenen står för.

– Jag gillar att det inte bara är vitt – eller vitt och grått. Man får en skön känsla bara av färgen på väggarna när man kliver in genom dörren. Det är så jag vill ha det och det har varit väldigt viktigt att inte ha vitt någonstans, säger Gustav.

undefined

Det är ändå lite av en chansning att köpa något som bara finns på skiss

Gustav Hedin

– Förutom köket då, det är ju helt vitt, tillägger han snabbt.

Om det blir ett framtida projekt återstår att se. I stället har det funnits viktigare saker att itu med, berättar Gustav som är mycket intresserad av matlagning – och som faktiskt älskar att vara i det där vita köket.

– Det första jag gjorde var att bygga en köksö, vilket väl är det enda vi gjort på lägenheten sen vi flyttade in. Men det var det bästa beslutet, utan tvekan. Nu finns det plats att laga mat, utan att man är i vägen för varandra.

undefined
I köket har köksön fått en naturligt central plats.

När han och sambon Desirée flyttade in hösten 2020, mitt i pågående pandemi och därmed mycket hemmajobb, fick den tillbyggnaden ett naturligt användningsområde. En av dem kunde sitta där och jobba, den andra i soffan lite längre bort.

– Det är ju öppet här men köksön ger lite mer känsla av att ha två olika rum. Och även nu sitter vi mycket här, om vi jobbar eller läser, säger han och klappar lite på kalkstensskivan.

 – Och det är faktiskt ganska trevligt när man kommer hem, och man möts av sambon som sitter här, fortsätter han.

undefined
Kylskåpsbild på Gustav Hedin med sin sambo Desirée.
undefined
Mäklaren Gustav Hedin bakom en lampa.
undefined
Tillrättalagt? "Ja, det ser faktiskt ut såhär hos oss nästan jämt, tack vare att sambon är intresserad av inredning".

Gustav har varit mäklare i fem år, alltså inte många månader innan han fick nycklarna till sin nuvarande bostad. Ett objekt han skrev på för redan 2018, när bostadsrätterna fortfarande var en skiss i ett prospekt. De hade börjat säljas och när Gustav fick upp ögonen för dem fanns bara 2 av totalt 29 lägenheter kvar på marknaden.

undefined

Jag sa till henne att här ska jag bo, vare sig du flyttar med mig eller inte

Gustav Hedin

Inte läge att tveka, med andra ord.

– Det var inga problem, jag hade redan bestämt mig när jag såg var de skulle ligga, egentligen, säger Gustav.

Samma sommar hade han flyttat in tillfälligt hos Desirée i hennes studentlya – bara ett stenkast från området som skulle bebyggas.

– Jag minns att jag sa: ”Jag ska bo där, vare sig du flyttar med mig eller inte”.

– Men det gick ju bra, och när vi väl flyttade in några år senare så köpte vi lägenheten tillsammans, konstaterar Gustav.

undefined
Matsalsbordet i ek har Gustav Hedin snickrat själv.
undefined
Kök, matsal och vardagsrum är kombinerat i den öppna planlösningen.
undefined
Sovrummet. "Sambon har fått mig att börja bädda sängen", säger han med ett visst mått av skämt i tonen.
undefined
Färgglada pallar, som ska målas om.

Det dröjde dock inte länge förrän tanken på att köpa hus kändes fullt rimlig, för dem båda.

– Desirée är inte från Gotland och hon kan tänka sig att bo varsomhelst, och jag vill ju tillbaka till där jag växte upp. Så just nu letar vi däromkring, i Lau, När eller Burs. Jag har flera kompisar som börjat flytta tillbaka, det bidrar jättemycket till att man själv vill göra det.

undefined
Gustav jobbar på Svensk fastighetsförmedling. Han handplockades och fick gå i företagets mäklarskola. "Min anställning började egentligen när jag började min utbildning, det har varit en trygghet".

Finns det någon fördel att vara mäklare när man själv letar nytt boende?

– Nej, egentligen inte. Det är väldigt lätt att hitta objekten, men desto svårare att köpa.

Hur menar du?

– Det är svårt att göra en affär privat eftersom jag ju inte kan vara budgivare i mina egna objekt, faktiskt inte i något objekt som vi har hand om. Vilket säger sig självt, men det är ganska surt för det har hänt några gånger sedan vi började kolla på hus.

undefined
Mäklaren Gustav Hedins folkabuss med boyta på sex kvadratmeter.
undefined
Mäklaren Gustav Hedin i sin lägenhet på Mejerigatan i Visby. Parkeringensmöjligheten för folkabussen precis utanför ytterdörren, är ett stort plus för Gustav som inte vill bo i innerstan på grund av just parkeringsfrågan.

Under tiden passar folkabussen (med hela sex kvadratmeter boyta) bra som ett sätt att ändå komma ut på landet och till vänner och familj.

– Den gör det väldigt enkelt att snabbt komma iväg. Men jag måste faktiskt säga att jag trivs jättebra här hemma också. Trots att det ligger så centralt är det lugnt och tyst, och jag får verkligen en hemkänsla så fort jag kliver inför dörren, säger Gustav.

Fakta

Namn: Gustav Hedin

Mäklarbyrå: Svensk Fastighetsförmedling i Visby

Bor med: Sambo Desirée och hunden Pim Pim (en jaktgolden)

Boendeform: Bostadsrätt

Boyta: 70 kvadratmeter på tre rum och kök

Prislapp: 3 050 000 kronor

Byggår: 2019 (nyproduktion)