Pensionsbluffen: Kvinnan ska ha lurat offer på miljoner

Pensionsbluffen: Kvinnan ska ha lurat offer på miljoner

Gotland
Lästid cirka 6 min

En miljonbluff som innefattar tyska pensionskonton, fastighetsaffärer och löften om snabba pengar nystas just nu upp i Gotlands tingsrätt. I centrum står en gotländsk 59-årig kvinna, som åtalas för att ha lurat privatpersoner på mer än åtta miljoner kronor. Och härvan fortsätter att växa.

Sex personer står åtalade för att på olika sätt ha varit inblandade i en omfattande bedrägerihärva. I flera år har polis och åklagare arbetat med att avslöja brotten, som till största delen ska ha skett på Gotland. 

De första bedrägerierna ska ha skett för så länge sedan att de nu är preskriberade. Nu åtalas kvinnan och hennes fem medhjälpare för flera grova brott som skett under tio års tid. 

Den 59-åriga kvinnan, som misstänks ha varit ledaren och hjärnan bakom det hela, ska på ett mycket övertygande sätt ha intalat offren att investera pengar i tyska pensionskonton med stor avkastning. Hon uppges även ha lockat med erbjudanden om att tjäna pengar kortsiktigt genom så kallade "snabbisar". 

”Hon kunde få allt att låta positivt”, säger en kvinna från Visby som blev lurad på drygt 600 000 kronor, när hon beskriver 59-åringen.

På det här sättet ska privatpersoner ha lurats på alla sina besparingar och satts i skuld, i vissa fall för miljonbelopp.  

Den gotländska kvinnan har, enligt polisen, under dessa år omsatt tio miljoner kronor på sitt konto i den stora pensionsbluffen.

undefined
Åklagare Susanne Wihlborg menar att den åtalade kvinnan på ett övertygande sätt har lurat privatpersoner på miljonbelopp.

Människorna som har lurats är i flera fall vänner, bekanta eller arbetskollegor till kvinnan. Med avancerade lögner ska 59-åringen ha fått personerna att tro att det finns ett helt nätverk, kallat Gruppen, som står bakom de utländska investeringarna. 

– Kvinnan har genom sitt sätt att vara, sin person, lyckats få de här personerna att investera, förklarar åklagare Susanne Wihlborg.

Enligt den åtalade 59-åringen har Gruppen bestått av bland annat en advokat, en polis och en äldre farbror som tidigare varit sakkunnig åt Skatteverket. I själva verket ska allting ha skötts av den åtalade kvinnan och till viss del hennes 34-åriga vän. Hon använde olika telefoner och alias för att ge sken av att mejl och utskick kom från flera olika personer. 

I förhör framkommer en bild som visar på ett systematiskt sätt att manipulera offren: Kontoinnehavarna blir fortlöpande informerade om att det är nya villkor som gäller, att det blivit problem i organisationen eller finns hot utifrån. Det innebär hela tiden att utbetalningarna som lovats inte kommer. 

I vissa fall har även offren blivit lurade att det behövs mer pengar för att kunna betala skatter och avgifter till myndigheter. 

En man som förlorat drygt en miljon kronor beskriver i förhör hur han "sögs in i det här" och att han i ett desperat försök fortsatte att sätta in pengar:

”Jag hade en aning om att det inte var bra men det är som en hetsjakt, att man förlorar det som man satt in. Det var hela tiden nya förvecklingar.”

Några personer fick ibland återbetalningar på mindre belopp, troligtvis för att målsäganden skulle hålla sig lugna och sluta att ifrågasätta.

I verkligheten nådde pengarna aldrig några tyska investeringskonton utan ska ha stannat på svenska bankkonton som tillhörde bedragarens medhjälpare. Pengarna ska sedan ha skickats vidare till 59-åringen. 

Efter det ska en stor del av pengarna, 2,8 miljoner kronor, spelats upp på nätkasinon. En del av pengarna tycks även ha använts till lyxshopping. Vid husrannsakan hittade polisen väskor och skor, med etiketter kvar, från bland andra Louis Vuitton och Gucci.

Vid ett tillfälle bjöd 59-åringen sin pojkvän, dotter och hennes dåvarande pojkvän på en resa till Italien. Dotterns ex-pojkvän vittnar om hur de bilade genom Europa. I förhör beskriver han den tre veckor långa semestern: ”tycker att det känts som att xx har kunnat kasta pengar omkring sig”.

undefined
Vid en husrannsakan i 59-åringen och 34-åringens bostad och förråd hittades mängder med nya kläder från lyxmärken som Louis Vuitton och Gucci.

Enligt polisens utredning har 59-åringen även utnyttjat sitt barn i härvan.

59-åringen ska ha använt sin dotters bankkonto för att ta emot pengar, som sedan slussats vidare. När dottern blev äldre började hon att ifrågasätta transaktioner från hennes konto. Mamman sa då ha ljugit om att pengar gått till dotterns bil, vilket går att utläsa i sms-konversationer som polisen har tagit del av. 

Förhörsledaren frågar den misstänkta kvinnan om detta tillvägagångssätt: ”Du lurar din egen dotter att tro att hennes pengar går via autogiro, som ska täcka hennes bilskatt och försäkringar när pengarna i själva verket går till xx konto?”

59-åringen: ”Då ska jag tala om en annan sak för dig, att ni har inte med det att göra. Jag har inte lurat min dotter”.

Brotten

Bedrägeri

Om du för egen eller någon annans vinnings skull lurar någon att utföra en handling som hen förlorar pengar på, kan du dömas för bedrägeri. 

Straffet för bedrägeri är fängelse i högst två år. Är brottet grovt döms gärningspersonen till fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Penningtvättsbrott

Penningtvätt är ett sätt att föra in pengar från brott i det finansiella systemet och omvandla dem så att de verkar vara legalt förtjänade pengar. Tvätten döljer pengarnas brottsliga ursprung.

Straffskalan för penningtvättsbrott är fängelse i högst två år. Straffskalan för grovt penningtvättsbrott eller är fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Källa: Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten

Ett av offren beskriver i förhör hur hon efter ett tag började fatta misstankar. Meddelandena innehöll liknande ordval, samma felstavningar, detaljer om privata lån som Gruppen egentligen inte kände till. I ett sms ifrågasatte hon 59-åringen, som från början varit hennes vän:

”Det kom ju från gruppens mobil i natt!!! Är det du som skriver som gruppen? Har du lurat mig hela tiden xx? Är det du som är GRUPPEN? Trodde vi skulle jobba tillsammans för att få tillbaka mina/våra pengar. VAD HÄNDER???”

Vissa av offren förstod alltså redan efter någon månad att de ska ha blivit lurade. Men för vissa tog det flera år innan det gick upp för dem att det inte fanns några pengar. 

En kvinna som ska ha förlorat närmare 1,5 miljon kronor träffade 59-åringen när de båda arbetade inom hemtjänsten på fastlandet. De blev vänner och kvinnan såg en chans att få in extra pengar. 

I ett förhör beskriver hon sig själv som hjärntvättad. De gånger som hon ifrågasatte eller inte betalade in pengar som hon blivit ombedd bemöttes hon med en aggressiv ton och hot om att myndigheterna skulle ifrågasätta henne och att ”då blir det problem”.

Det var först när den lurade kvinnans syster fick veta vad som pågick som offret själv insåg att det hela troligtvis rörde sig om ett bedrägeri – som ska ha utförts av hennes egen vän.

”Magkänslan säger att det är fel men jag övertygar mitt förstånd att tro att det är rätt som tex ”inte kan väl en bluff pågå i så många år, då hade man väl stuckit med pengarna för länge sedan”, säger hon i förhör.

Åklagare Susanne Wihlborg menar att detta är en taktik som har fått de målsägande att fastna i bedrägerierna.

– De har uppfattat det som en hotfull situation: ”Om du inte gör det här, så försätter du andra i kris”, ”hela Gruppen kommer att fallera om du inte betalar” och så vidare, säger hon.


Den huvudåtalade kvinnan själv förnekar brott. Hon har hela tiden påstått att hon själv har investerat i de tyska pensionskontona, likt de andra som blivit lurade. Polisens utredning, som sträcker sig över flera år, kan dock inte visa på någonting som bekräftar det.

En av hennes medåtalade, som under period hade en relation med kvinnan, beskriver att hon stundtals levde flott och körde en dyrare BMW trots att hon inte lönearbetade. När han berättar om sin förre detta partner i ett förhör säger han:

”Hon hade en magisk kraft i sig som får folk att lyda.”

Själv nekar han till brottsmisstankarna och påstår att han blivit utnyttjad. De övriga misstänkta erkänner vissa omständigheter, som att de exempelvis har fått insättningar på sina konton, men menar att det inte varit brottsligt.

Rättegången som startade i mitten av maj väntas pågå till den 26 juni. Det är ett ovanligt stort bedrägerimål och ytterligare åtal kan väckas mot kvinnan, enligt Susanne Wihlborg.

Flera av vittnena har själva blivit av med pengar, men inte velat anmäla – tidigare. Sedan rättegången startade har åtminstone en person själv valt att lämna in en polisanmälan. Susanne Wihlborg tror att det kan komma fler:

– Det finns absolut fler. Det har varit flera som tidigare inte velat bli inblandade eftersom det är en enorm skam i det här, att man har gått på det här, förklarar hon.