Spelet bakom nya GGN-banan

Spelet bakom nya GGN-banan

Hejdeby
Lästid cirka 10 min

Efter överklaganden och ändlösa turer i domstolar är ett helt nytt GGN här.
Hur gick det till?
Helagotland synar spelet bakom kulisserna – som är fullt av ivrigt jobb, hårda ord, påtryckningar och vass kritik.

När Conny Bohlin, välkänd vd hos arrangören Nordic Sport & Event, tar sig runt på det nya banområdet kan han knappast göra det ostörd. Efter 13 månader av intensivt arbete har Bohlin blivit ansiktet utåt för kampen att ta GGN till Hejdeby.

Han får ryggdunkar och kramar, och beröm från allmänheten har trillat in den senaste tiden.

”Gör den handlingskraftige Conny Bohlin till landshövding för Gotland”, stod i en insändare på Helagotland.

”Conny Bohlin borde bli årets gotlänning”, skrev entreprenören Pigge Werkelin i sociala medier. 

Tävlingshelgen har precis börjat och det är mycket jobb kvar, men när Conny Bohlin blickar ut över det gamla asfaltsverket som förvandlats till en motorarena kan han bara le. 

– Det är ju en fantastisk känsla idag när man ser att det är igång och att vi har fått det på plats. Och att få se alla deltagare och partners som är lyriska över att få komma tillbaka till Gotland. 

undefined
Ett nytt GGN är igång ute i Hejdeby.

Några har säkert undrat hur han har orkat, och Bohlin hittar en särskild källa till motivation. 

– Jag känner mig jättestark. Du ser det här i dag, hur stort det här arrangemanget är och hur mycket det betyder för Gotland. Jag har haft Gotland i ryggen, känns det som. 

Stödet är stort men kommer inte från alla på ön – skarp kritik finns – men Bohlin & Co har passerat myndigheter och domstolar för att förflytta den gigantiska endurotävlingen från Tofta till Hejdeby på ett drygt års tid. 

undefined

Jag har haft Gotland i ryggen

Conny Bohlin

Hur gick det till? 

Allting hade sin början i mitten av september förra året. Då kom det oväntade beskedet från Försvarsmakten som sa att det var färdigtävlat på Tofta skjutfält, och plötsligt var den klassiska tävlingens existens hotad. 

”Vi vädjar till hela Gotland – myndigheter, föreningsliv och näringsliv – att hjälpa oss att rädda kvar GGN på Gotland”, skrev arrangören i ett pressmeddelande.  

En frenetisk jakt på en ny tävlingsplats startade. Helagotland kunde avslöja att siktet var inställt på det gamla asfaltsverket i Hejdeby, men Conny Bohlin varnade för en tajt tidsram. Kanske skulle GGN tvingas flytta från ön? 

– Tiden rinner ifrån oss. Inom kort måste jag påbörja arbetet och ta kontakt med de här två regionerna på fastlandet, sa han den 13 oktober förra året.

undefined
Efter 40 år på Tofta skjutfält sa försvaret stopp.

Någon flytt blev aldrig aktuell. I stället gasade man fullt ut på Hejdeby-spåret, och i november förra året lämnades en första dispensansökan in till länsstyrelsen. 

Men det skulle dröja länge innan ett tillstånd fanns på plats, och Bohlin uttryckte ny oro. I ett mejl till länsstyrelsen i mitten av mars redogjorde han för osäkerheten kring sponsorer, resor, tv-sändningar med mera. 

”Vi kan inte låta bli att ställa frågan hur det går och hur ni ligger till tidsmässigt då vi börjar känna en oerhörd press på oss att kunna genomföra årets GGN 2.0 2024”, skrev han bland annat. 

Vi börjar känna en oerhörd tidspress

Conny Bohlin till länsstyrelsen i mitten av mars

Det här var inte den första eller sista gången under hela processen som Conny Bohlin knackat på hos länsstyrelsen. När det i maj stod klart att GGN-tävlingarna i Hejdeby ansågs ha en "betydande miljöpåverkan" och att arrangören därför behövde göra en större MKB (en miljökonsekvensbeskrivning) sattes ny press på länsstyrelsen. 

”Vi ställer oss frågan har Gotland råd att tappa GGN 2.0? Svaret är ett givet nej och här har Länsstyrelsen på Gotland ett mycket stort ansvar att se till att skynda på processen genom att stötta NSE med allt runt GGN för att vi ska hinna”, skrev Nordic Sport & Event i slutordet i en miljöbedömning som skickades till länsstyrelsen. 

undefined
Det gamla asfaltsverket i Hejdeby identifierats snabbt som ny plats för GGN.

Och för knappt två veckor sen, när arrangören vädjade om dispens för provkörning av den nya banan skrev Conny Bohlin ett mejl till landshövdingen Anders Flanking, chefen på naturskyddsenheten Anna-Lena Fritz och Susanne Storm, jurist på länsstyrelsen. 

Där stod bland annat: 

BANAN ÄR EN STOR SÄKERHETSRISK OCH GGN ÄR NU HOTAT. 

Det vore ett stort misslyckande att nu ställa in GGN med två veckor kvar.”

Och:

”Vi ligger efter med banan enormt och kostnaden ökar nu med ca 500 000 kr på det vi budgeterat få alla entreprenörer kommer behöva arbeta kvälla och hela sista helgen för att vi ska hinna innan start.

Länsstyrelsen behöver nu ta det sista steget för att hjälpa oss som arrangör att komma i mål med det sista.

Ni har varit fantastiska med och mot oss och nu är det sista pusselbiten kvar.

Besked behöver komma i närtid”.

Bohlin och Nordic Sport & Event skulle dagen efter få klartecken att provköra banan med tvåhjulingar, och det var troligen det sista nödvändiga beslutet för att hinna till start. 

undefined
Conny Bohlin

Alla domstolsturer tog fart efter den 19 juli i somras, då länsstyrelsen gav Nordic Sport & Event dispens för terrängkörning i Hejdeby. Kort och gott ett "ja" till tävlingarna, men nu gjorde sig andra än Conny Bohlin hörda. 

Länsstyrelsens beslut överklagades av Gotlands Botaniska förening samt olika grannar till området. 

Dels till förvaltningsrätten (för beslutet om terrängkörning) samt till mark- och miljödomstolen (för samrådsbeslutet för den tillfälliga tävlingens påverkan på natur- och kulturvärden). 

Försök har inträffat med påtryckningar

Granne som överklagade länsstyrelsens beslut

De som överklagat har gemensamt en oro för hur GGN kan komma att påverka naturen och omgivningen i Hejdeby, men också för buller och eventuell olovlig körning utanför tävlingsdagarna. 

En person skrev i sin överklagan: 

”Det framställs som om det är mest nöjda markägare/grannar/allmänhet till planerad motorbana och aktivitet, men det finns människor som valt/ inte vågat att säga sin mening utifrån oro för påtryckningar och negativ utveckling.

Försök har inträffat med påtryckningar, att jag skall ändra min åsikt och lägga ner min rättighet att beskriva min åsikt och oro för nu planerad motorbana.”

undefined
Utdrag från en grannes överklagan.

Sen den 19 juli, när länsstyrelsen gav Nordic Sport & Event grönt ljus, har det varit något av ett virrvarr av olika domstolsbesked. 

Det finns dock en tydlig röd linje. Domstolarna har gått på länsstyrelsens linje – och besluten har kommit fort. 

I dag återstår bara en instans (Högsta förvaltningsdomstolen) innan beslutet vunnit laga kraft. Tävlingen kan som bekant genomföras ändå, men att ärendet inte har varit klappat och klart har medfört problem för tävlingsarrangören.

Helagotland har skrivit mycket om det villkor som finns i länsstyrelsens första beslut, som säger att Nordic Sport & Event inte får använda två- och fyrhjulingar i arbetet med banan så länge beslutet inte vunnit laga kraft.

Trots det har den nya banan kommit på plats – mycket tack vare två nya beslut från länsstyrelsen. 

De senaste veckorna har myndigheten utfärdat ett par nya dispenser till GGN-arrangören, och det har väckt uppmärksamhet från de klagandes sida. Efter att länsstyrelsen plötsligt godkände användande av skogsmaskiner skrev en granne följande i sitt överklagande: 

”Hantering av denna fråga är i sig är minst sagt anmärkningsvärd”.

undefined
Juristen Jennifer Medin är kritisk till hanteringen av ärendet.

Jennifer Medin är jurist och företräder en rad personer som överklagat länsstyrelsens beslut, och hon ser förundrat på hela processen som lett fram till tävlingarna i Hejdeby. Hon menar att natur- och miljöfrågorna inte har blivit prövade ordentligt då de klagande nekades klagorätt, vilket innebär att länsstyrelsens bedömning av natur- och miljöfrågorna inte har överprövats.

Medin menar också att hanteringen av hela ärendet "sticker ut" från det normala. 

– Det är en anmärkningsvärd hantering. Sen kan det bero på en massa olika saker, det kan jag inte svara på, men det är absolut inte någon normal gång, säger hon och fortsätter:

– Att GGN är ett viktigt event, som genererar intäkter för många olika näringar och har stor betydelse för Gotland är lätt att se. Det gör också att det finns ett incitament att skarva där man kan, eller i alla fall försöka. Då menar jag att det finns ännu större anledning att se till att de här sakerna blir överprövade. Har man gjort rätt här och följt de lagar och bestämmelser som gäller? 

När du säger att det är anmärkningsvärt och inte en normal gång, är det något specifikt du tänker på? 

– Dels så är det väldigt korta handläggningstider jämfört med vad som är gängse. Om man tittar på hela processen från början... På ett år har man lyckats hitta en ny plats, förhandla med ett antal markägare och gjort en MKB på bara några månader. Därefter har man genomfört samråd och fått beslut från länsstyrelsen. Allt det här har man fått igenom på väldigt kort tid jämfört med vad som är normalt.

– Det är rekordsnabba avgöranden hos domstolarna. Jag har aldrig varit med om något liknande i alla fall.

Jennifer Medin har också reagerat på länsstyrelsens arbete och kommunikation.

– Nu på slutet har det varit helt uppenbart att man försöker göra allt man kan för att möjliggöra den här tävlingen. Det är helt tydligt så. Då finns det anledning att ifrågasätta det här med saklighet och opartiskhet som en myndighet har att förhålla sig till. 

"Finns anledning till en extern granskning”

Jennifer Medin

Allt sammantaget gör att Jennifer Medin överväger att lämna in en JO-anmälan. 

– Jag tycker absolut att det finns anledning till en extern granskning av hur det här har hanterats hos myndigheterna, framför allt kanske hos länsstyrelsen, säger Medin och fortsätter:

– Jag kan inte säga att det här inte har gått rätt till, för visst har en myndighet möjlighet att vara tillmötesgående i viss utsträckning, men jag blir lite misstänksam om man gått för långt här. Vilka kontakter har egentligen förevarit och hur är det med sakligheten och opartiskheten? Det skulle jag vilja ha svar på. 

undefined
Anna-Lena Fritz, chef på enheten för naturskydd på länsstyrelsen, säger att GGN-ärendet har tagit mer tid än förväntat.

Klart är att länsstyrelsen har haft mycket GGN på sitt bord det senaste året. Anna-Lena Fritz, chef på enheten för naturskydd, uppskattar att myndigheten har lagt drygt 550 timmar på ärendet runt tävlingen.

Det motsvarar en tredjedels årsarbetskraft på myndigheten, och Fritz konstaterar att man har fått sätta andra ärenden på väntelista.  

– Det blev mer omfattande än vad vi trodde att det skulle bli, säger hon.

Anna-Lena Fritz svarar också Jennifer Medin, och säger att hon inte har något alls emot en extern granskning. 

– Vill man genomföra en extern granskning är det naturligtvis inget vi motsätter oss. Vi har ju dokumenterat den kommunikation som har varit, så ur den aspekten har jag inga synpunkter på det. Sen har vi naturligtvis försökt vara så snabba vi kan, det är ett av länsstyrelsens uppdrag. Att försöka vara möjliggörare, i den mån det går. 

– Jag skulle säga att vi har varit extremt tillmötesgående i det här fallet, i att försöka handlägga det här så snabbt som möjligt. Sen kan jag inte svara för domstolarnas agerande, att de också har hanterat det här med snabbhet, utan det får de svara på. 

Vi har varit extremt tillmötesgående i det här fallet

Anna-Lena Fritz

Hur ser hon på den intensiva kommunikationen från Nordic Sport & Event? Fritz svarar: 

– Vi råkar ut för det ibland. Man vädjar om hjälp till oss och i det här fallet har det varit extra mycket. Just det måste vi försöka ta med lugn och ro. Även om vargen ryter högt måste vi försöka gå tillväga så systematiskt vi kan. Jag förstår deras frustration, att tiden varit knapp, och vi sa från början att det var knappt om tid och att det skulle bli en omfattande process. 

undefined
Conny Bohlin, vd på Nordic Sport & Event

Oavsett vad har ett nytt Gotland Grand National funnit en ny arena, och Conny Bohlin kan på plats i Hejdeby njuta av att det mesta har fallit på plats. Han säger att han inte kan räkna antalet möten han suttit i och kallar det hela för en intressant och tuff resa, och på frågan om hur han ser på sitt eget envisa arbete svarar han. 

– Det är klart att jag har varit en drivande faktor i det här och haft en viktig roll. Utan den drivkraften som jag har haft så hade vi inte stått här idag. Sen har jag en fantastisk stab som ska ha en stor eloge. 

Du har varit väldigt aktiv och legat på myndigheterna och domstolarna om olika beslut. Hur har det varit? 

– Jag tycker att vi har fått en fin respons. Den 19 juli tog länsstyrelsen ett beslut att tävlingen får genomföras, och sen har det funnits villkor på vägen, överklaganden till myndigheter och domstolarna. Jag tycker att domstolarna och myndigheterna har skött det här väldigt bra. 

Bohlin säger vidare att arrangören nu vill ta ett stort ansvar för miljön i området, och det är fortsatt mycket arbete innan han kan slappna av fullt ut. 

På lördagsmorgonen tänds startlamporna i den 41:a upplagan av GGN. Vad som händer sen, och om det blir tävling 42 nästa år, återstår att se.