“Många som träffar mig första gången kommer med en förväntan att jag ska vara ett as.”
Kim Ganevik ler lite och tar en klunk kaffe efter att ha försökt sätta ord på hur han tror att andra uppfattar honom. IBK-forwarden har varit ett välkänt namn i innebandy-Sverige i många år, och har alltid haft en förmåga att skapa rubriker.
När Kim Ganevik är på innebandyplanen går han sällan obemärkt förbi. Det kan vara tjafs med domarna, bråk med motståndare eller vilda målfiranden.
Han har många gånger fått höra att han är en “kaxig jävel”.
– Bilden många hade rimmade nog med den man var på planen. Att man ska in och gruffa, det ska vevas, gapas. På planen är det som att allt bara bubblar upp på en och samma gång, och sen kan det mynna ut i lite vad som helst.
Ja, människan är sällan svart eller vit, och det är inte heller Kim Ganevik.
I ett försök att beskriva sin personlighet har han tidigare liknat sig själv vid en osorterad tvättkorg.
”Tänk att du struntar i att sortera din tvätt efter färg och grader. Du kastar in dina klädesplagg i tvättmaskinen och hoppas på det bästa. Har du tur får du fram något helt unikt, något som faktiskt funkar. Har du otur går det åt helvete”, skrev han i en personlig text på Innebandymagazinet för några år sen.
På planen är det som att allt bara bubblar upp på en och samma gång
Kim Ganevik
Forward i Visby IBK
Kim Ganevik är en känslomänniska och en “spretig jävel”.
Han tror att han kan vara svår att greppa och komma nära, skjuter gärna upp saker till sista sekunden, är antingen av eller på, och många beslut och livsval går på magkänsla.
Ett personlighetsdrag som är både på gott och ont.
– Både som person och inne på planen är jag ganska impulsiv. Ena dagen kan jag få en så jäkla stark feeling för att göra något, andra dagen inte. Nu sitter vi här och jag ser en tavla på väggen. Då kan jag få för mig att jag ska måla en tavla, och jag kommer att känna för det så starkt. Jag kan brinna så jäkla hårt för den där tavlan, men dagen efter kan jag känna att det är skittråkigt. Och då skiter jag i det.
I dag tror Kim Ganevik att bilden av honom har nyanserats en del. Dels för att han skrivit och pratat om mer seriösa ämnen, och att han skaffat sig ett eget forum med podden Protest Mot Domslut.
Där kan han vara mer personlig, och han säger att Kim Ganevik utanför innebandyplanen är någon helt annan än spelaren.
– Jag skulle väl säga att jag är ganska lugn och enkel. Det krävs inte så jäkla mycket för att jag ska må bra. Jag kan ligga på soffan, ta en snus och titta på Patrick Kane spela powerplay.
Kim Ganevik växte upp i Habo i Jönköpings län, och innebandykarriären startade i Fagerhult. Som liten var han envis, hade “energi nog till en hel by”, och det gick tidigt att se att han var en stor talang.
När han var 14 år gammal tog han ett vid tiden uppmärksammat beslut när han bytte till värsta rivalen Mullsjö.
– Det var känsligt, rivaliteten var väldigt stor mellan klubbarna, säger han.
Hans mamma jobbade i Fagerhult, och enligt Kim Ganevik kunde även hon få känna av övergången. Det var sneda blickar och folk var tvära när de mötte henne, och för honom själv var det speciellt att plötsligt vara lagkamrater med hans gamla fiender.
Som till exempel nuvarande landslagsspelaren Jesper Sankell.
– Vi hatade ju varandra när vi var små. Det var slagsmål varje gång vi möttes. Men sen bestämde vi oss en dag för att vi kanske skulle vara vänner istället, säger Ganevik.
Flytten skulle visa sig bli lyckad. Efter några år fick Ganevik ett slags lärlingskontrakt med a-laget och blott 17 år gammal kom debuten i SSL. En av de första matcherna spelade han som back mot just IBK Dalen, som Visby IBK möter i en het seriefinal i helgen.
Det blev starten på en lång tid i Mullsjö, hela tolv säsonger i högstaligan, och år efter år lade Kim Ganevik på sig mer och mer erfarenhet.
Kim Ganevik
Ålder: 30 år.
Tidigare klubbar: Mullsjö AIS, Fagerhult Habo IB
Poäng i SSL: 385 poäng (240 mål och 145 assist)
Landskamper/poäng: 7 matcher, 12 poäng (9 mål och 3 assist)
I Mullsjö kunde han ta rygg på de mer etablerade spelare, och gick från att vara en ung reserv till att sluta som nyckelspelare och förgrundsfigur.
– I början var det mycket gnugga i tredjefemman och spela boxplay. Jag tror det var en viktig del i det långa loppet, att få förstå alla delar.
– Jag fick alla bitar, och för varje säsong som gick blev det bättre och bättre. Det skedde organiskt, när någon slutade fick man flytta upp ett hack. I slutet kunde jag känna att det var "mitt lag".
Det är svårt att säga när det eskalerade, för allt bara löpte på
Kim Ganevik
Som bäst var Kim Ganevik kanske runt 2017-2018, vilket paradoxalt nog var hans värsta år vid sidan av planen. Samtidigt som han var uttagen i landslaget skenade ett spelmissbruk i det fördolda. Det som under gymnasietiden börjat som en oskuldsfull och rolig grej tillsammans med kompisarna hade utvecklat sig till ett beroende som kostade både relationer och privatekonomin.
– Det är svårt att säga när det eskalerade, för allt löpte bara på. Men det är ju först när man märker att man inte har råd att betala hyran som man fattar att det är allvar, och då har tåget redan gått och man är djupt inne i det.
När det var som värst fungerade innebandyn som en slags frizon.
– Det var enda gången man kunde släppa det helt. Jag kunde lägga ett spel tajt inpå match, men när uppvärmningen väl var igång så var man fri från allt det där. Då kände man sig så jäkla lätt. Men sen tog matchen slut och det började om igen.
Det var någon gång i mitten av 2018 som Kim Ganevik verkligen kände att en vändning var nödvändig.
– Då hade jag kommit till en punkt då jag hade börjat sjukanmäla mig från träningar, jag var bara helt matt. Då kunde jag känna att fan, innebandy är ju ändå så jäkla roligt. Ska det också tas ifrån mig? Jag började känna att jag inte kunde ha det så där.
Men hur skulle han berätta för nära och kära? Ganevik beskriver det som att han nästan gick och väntade på att någon skulle konfrontera honom, vilket Mullsjö-tränaren Andreas Elf till slut gjorde.
– Det var stress på en gång. Jag var avslöjad, men i samma stund var så jäkla skönt. Jag kunde börja öppna upp inför familj och ens närmaste, säger Ganevik.
Hur var det?
– Det var svårt. Familj och vänner visste att jag spelade, men de visste inte hur illa det var. Det var ju inte så att jag berättade: “idag har jag förlorat 10 000”. Men familjen hade under samma period varit där och nosat och känt att det var något som inte stämde, så när jag väl berättade kom det väl som en chock men samtidigt inte.
– Det var jävligt mycket skam, men samtidigt skönt.
Som en slags terapi för sig själv, och för att eventuellt kunna hjälpa andra, valde Kim Ganevik att gå ut offentligt i slutet av 2018. Det blev ett sätt att äga frågan själv, och reaktionerna och stöttningen var överväldigande. Nu har han varit fri från spelmissbruket i fem års tid.
– Att bygga upp ett förtroende igen, och bygga upp ekonomin... Jag insåg ganska snabbt att det skulle ta tid att laga allt, och det får det göra. Nu vet jag att jag är borta från det där.
”Jag har lärt mig konsekvenserna av det”
Att han hamnade i det mörka hålet är troligen en följd av hans impulsiva sida, tror Ganevik.
– Det skulle jag nog säga. Jag skulle inte säga att det är det svåraste, men jag är nyfiken på var det började och var det kom ifrån. Jag är kanske kicksökande fortfarande, även om jag är mycket mer kontrollerad idag.
– Oavsett vad det gäller i livet så försöker jag inte att gå omedelbart på den första instinkten. Jag har lärt mig konsekvenserna av det.
Efter säsongen 2021/22 bestämde sig Kim Ganevik för att lämna Mullsjö AIS. Beslutet hade växt fram under en tid, motivationen saknades och istället flyttade han till Stockholm för att börja studera Media Content-produktion på Kaggeholms Folkhögskola.
Efter ett tag började det spekuleras i en Mullsjö-comeback, men istället dök Ganevik i början av 2023 upp i Visby IBK.
Det var ett nytt impulsivt beslut, men samtidigt inte.
I Visby såg han en klubb och en stad som kanske skulle vara bra för honom.
– En stark orsak var också att “Banda” (Joakim Bandholtz, tränare i Visby IBK) såg mig som en människa. Någon att luta sig emot. Något lugnare och varmare, säger Ganevik.
Det är skönt att känna att man gjorde rätt
Kim Ganevik
Övergången blev också precis som han ville, kanske ännu bättre, och ett drygt år senare känner Ganevik sig som hemma.
Nyligen flyttade han ihop med flickvännen Olivia, och han kan se sig här en längre tid.
– Det är skönt att känna att man gjorde rätt. Det kommer jag att känna oavsett hur det går prestationsmässigt, för jag trivs så jäkla bra här. Jag har träffat en människa som jag vill vara med, och det har varit väldigt lätt att komma in i allt.
Du kanske har sökt lite mer trygghet?
– Jag tror det. Att man har landat lite där man kan se sig under en längre tid. Jag har väldigt svårt att se mig vakna upp här och känna att jag ska härifrån och sen vara borta inom en vecka, säger Kim Ganevik.
--
FAKTA: Spelar du för mycket?
Om du orolig över ditt eller en anhörigs spelande kan du få hjälp:
Stödlinjen för spelare och anhöriga. Det kostar ingenting och du kan vara anonym. Nummer: 020 -81 91 00
Hos Region Gotlands alkohol- och drogrådgivning kan både du som har problem med ditt spelande och du som är anhörig få stöd. Växelnummer: 0498 -26 90 00
Läs mer på 1177 om spelberoende och vilken hjälp som finns.
--
Visby IBK möter IBK Dalen i en ren seriefinal lördag 17.00 – Helagotland direktrapporterar från matchen.