Wisby Islanders var gotländsk ishockeys nya flaggskepp och med vågad marknadsföring och höga planer skapades en nyfikenhet på Gotland. För Peter Närström som var general manager var tiden knapp för att sätta ihop ett slagkraftigt lag till premiären i division 2 östra B.
Efter det initiala mötet med Roma under våren var det gasen i botten för att hinna.
Den kanske viktigaste pusselbiten att lägga för Närström var vem som skulle bli huvudtränare och här hade han sedan länge ett drömnamn. Redan under tiden i Follingbo Flyers hade Peter Närström fått upp ögonen för en ung, hetlevrad coach i Väsby som var på väg uppåt.
Greger "Greg" Lindqvist kom ursprungligen från Skellefteå, men hade tidigt lämnat Norrland för Stockholm och Väsby. Han trivdes inte i det kalla klimatet.
– När Väsby mötte Roma i division 1 var Greger tränare i Väsby och jag minns att jag sa till Bobbo Werkelin eller om det var Peter Johnson: "När Flyers går upp i tvåan ska vi ha hit honom som tränare". Han stack ut och levde för hockeyn. Han var lite som vi var på något vis, säger Peter Närström.
Han var amerikaniserad i sin ledarstil och clearade väl bänken vid ett par tillfällen. Vad fan är en handske i ansiktet liksom?
Peter Närström
Under landslagsturneringen Sweden Hockey Games i februari 1994, som brukade vara något av en kickoff för svenska ishockeyklubbar, fick han veta att Greg satt på ett utgående kontrakt.
– Jag frågade honom rakt ut och om han kunde tänka sig att flytta till Gotland. Det var han öppen för, men vi bestämde inget där utan jag ville bara veta om han var öppen för en ny utmaning, säger Peter Närström.
När planerna på Wisby Islanders sedan blev konkreta kontaktade han den då 28-årige Greger Lindqvist på nytt.
– Vi bjöd ner honom och skrev ett kontrakt på dagen. På kvällen bjöd vi med honom på en stor fest, men det var långt senare övergången blev officiell.
Greger Lindqvist som i dag bytt namn till Kjell G Lindqvist tyckte själv att det mesta var enklare på den tiden.
– På den tiden var det inte så jävla mycket med förhandlingar som i dag när det ska skrivas 3800 papper. Då var det i stort sett ett handslag, säger han.
Hur stor betydelse hade Greg Lindqvist för Wisby Islanders?
– Han betydde allt och var perfekt för oss. Han tog rollen och stöttade upp i och med att vi var lite halvsvaga organisatoriskt och han kom från Väsby som var en ganska stor klubb. Han hade J20 när Niklas Wikegård och Roger Melin hade A-laget så han hade sett hur man bygger en elitklubb, säger Peter Närström.
Värvningen av Greger Lindqvist var inte helt okomplicerad skulle det visa sig. Gregs kaxiga uttalanden och aggressiva framtoning som matchcoach passade inte alla och det fanns spelare som vägrade spela under Lindqvist.
– Det fanns dom som tyckte att han bara stod på bänken gapade och skrek under matcher och det hade han byggt upp under åren när Roma mötte Väsby. Man brukar säga att man hatar en del spelare, men har du dom i ditt lag så blir det tvärtom. Greger var verkligen passionerad och lojal. Han var ett med klubben och backade spelarna i alla lägen, säger Peter Närström.
Niklas Levin var lagkapten under de tre åren som Wisby Islanders existerade och han håller Greg Lindqvist högt:
– Han var ju en färgstark karaktär som snackade mycket med domarna och allting. Han var inte som de mer konventionella tränare vi haft innan, men idag skulle jag säga att han är en av de bästa tränarna jag haft. Duktig taktiskt och han fick ihop laget. Han var ganska ung då, men hade alltid full respekt från spelarna.
Peter Närström skrattar till när han tänker tillbaka på Gregs första möte med gotländska presskåren som stod uppradad på plattan när Lindqvist klev ur flygplanet.
– Han bara skrek: "Botkyrka, Tumba och Gnesta käkar vi till frukost sju dagar veckan". Det var hans öppningskommentar när han kom till Gotland och efter det visste att journalisterna att det var bara att ringa Greger om man ville ha något att skriva. Han var en citatmaskin!
– Vi skulle ju vara tuffa. Vi skulle vara tuffa i media och säga att vi ska upp och vi ska vinna. Det gjorde de jävligt bra och allt kändes väldigt professionellt, säger tränaren själv idag.
Ytterligare ett tecken på att NHL sågs som ett föredöme var att under match bar Kjell G Lindqvist alltid kostym.
Precis som övriga i klubbledningen var tränare Lindqvist inspirerad av den transatlantiska ishockeyn.
Peter Närström vidareutvecklar:
– Han var amerikaniserad i sin ledarstil och clearade väl bänken vid ett par tillfällen. Vad fan är en handske i ansiktet liksom?
När pressen ifrågasatte varför Wisby Islanders slogs så ofta viftade han bort det:
– Det ni såg var inga slagsmål, det var bara grovhångel.
Peter Närströms arbete med spelartruppen fortlöpte under juni-juli och från Roma fick han klartecken från den ena legendaren efter den andra. Som Yevgeny Chizmin, Anders Loob, Stefan "Bullen" Björklund och Niklas Levin.
– Efter Romas degradering funderade jag på vad jag skulle göra och om jag skulle flytta iväg på nytt. Jag hade ju spelat i juniorhockey i Västerås och även varit en sväng i Linköping. Jag pratade väl med några klubbar, men när Wisby Islanders presenterades kändes det intressant och seriöst, säger Niklas Levin.
– Det fanns ett nytänkande från styrelsen och ledningen. De slog på stora trumman och stack ut hakan innan man riktigt visste vad det skulle bli av det. Samtidigt skapade det ett stort intresse för Islanders, tillägger han.
Från Follingbo lämnade spelare som Peter "Myrten" Johansson, Micke Carlsson, Kent Fordal och Ola Georgsson klartecken.
Redan tidigt manifesterade Wisby Islanders att man ville vara hela Gotlands lag och spelare från samtliga klubbar på ön fanns representerade.
– Under första säsongen hade vi en ryss (Yevgeny Chizmin) och två stockholmare (Johan Andersson och Jens Lindgren). Annars var det bara gotlänningar och alla klubbar hade någon spelare representerad i laget. När det pratades hockey på stan så kände man oftast någon i laget. Det kunde vara en arbetskompis, granne eller en pojkvän till en dotter. Det fanns en helt annan connection till hockeyn än i dag, säger Peter Närström.
– Det skulle inte gå att göra på samma sätt idag när allt är så superelitifierat. På den tiden kunde du kasta in en ung junior med några bra spelare så ordnade det sig. Det funkar inte på samma sätt nu, fortsätter han.
Den 26 augusti var det dags för gotlänningarna att se Wisby Islanders för första gången, i en uppvisningsmatch mot Djurgården som på den tiden var ett av Sveriges bästa lag.
Wisby Islanders hade lånat in Håkan Loob, som tidigare under året vunnit OS-guld i Lillehammer , och stjärnan skulle nu få spela tillsammans med sin yngsta bror Anders för första gången och inför över 1800 personer var på plats i Visby ishall.
– Då hade vi varit på is i en vecka. Kommunen ville inte öppna ishallen tidigare så vi fick själva ta kostnaden för elen, men Geab var tillmötesgående och det blev en bra deal, säger Peter Närström.
Liknande uppvisningsmatcher spelades mot Brynäs och Leksand där spelare som Kenta "Mr Magic" Nilsson, Peter Jakobsson, Stefan "Skuggan" Nilsson, Thomas Steen och Alexej Salomatin alla fick dra på sig Islanderströjan.
I premiärmatchen fick publiken se Djurgården vinna med 8–0, men under första halvan av matchen stod Islanders upp bra och matcharrangemanget med bomber och pyroteknik var något publiken inte sett tidigare.
Utanför ishallen fanns även det öltält som under sommaren stått i Visby hamn.
– Vi var tidiga med att knyta an att det skulle vara show, det skulle vara kul. Men vi var lite tidiga där och alla var inte med på det, men vi tyckte att det var jäkligt skoj, säger Peter Närström.
Inför hemmamatchen mot Nacka uppträdde Sven Melander med sin karaktär "Steve med lloyden".
– Sven Melander var ordförande i Nacka och ville ändra starttid på vår hemmamatch. Vi gick med på det mot att han showade före matchen, säger Närström.
Wisby Islanders vann division 2 östra B med 44 poäng (1994-1995 gav seger två poäng) och bara tre förluster.
Coach Greger Lindqvist fick under åren i Wisby Islanders en favoritspelare i mannen, myten, legendaren och alltid lika suveräne: Ola Georgsson.
– Han gjorde vad fan han ville om han hade den dagen. Han hade kunnat gå hur långt och bli hur bra som helst. Jag har haft förmånen att träna SHL-spelare, NHL-spelare och Stanley Cup-mästare. Frågan är om inte Ola Georgson är det största orakel jag någonsin tränat. Du kunde ge honom en rightklubba så var han lika bra på det trots han var leftare, säger Lindqvist.
Något särskilt minne?
– Jag minns en situation när han tappar klubban på egen blå och sparkar med sig den, sen lyfter upp den på bortre blå och gör mål. Det är ju synd att det inte var som idag när alla matcher filmades. Ola var helt jävla otrolig. Han var sjukt unik. Han hade allt och hade nog kunnat bli proffs i vilken sport som helst. Men han ville inte träna utan var hellre hemma med familjen.
Wisby Islanders tog sig till kvalserien första säsongen, men trots en premiärseger hemma mot Vallentuna missade man uppflyttning och efter säsongen lämnade Yevgeny Chizmin och Stefan "Bullen" Björklund klubben.
– Vi tog med oss Chizmin för att klubben var skyldig honom pengar och för att han skulle få ut sina pengar från Roma så gjorde vi någon deal med honom. Han var rysk elitspelare från Moskva och värvades till Roma. Han var grym, men för dyr för division 2, säger Peter Närström.
Det var många som reagerade och tyckte nog att vi var lite kaxiga som förening, men vi levererade ju. Hade vi varit ett mediokert lag hade det varit lite pajasvarning över det hela.
Niklas Levin
Lagkapten i Islanders
Uppflyttningen skulle ske året efter och den här gången fanns det ingen som kunde stoppa Wisby Islanders.
Klubben hade tränat hårdare än någonsin och vann grundserien med sex poäng mer än tvåan Nacka.
– Det var en bra blandning, med äldre spelare men också yngre. Sen när man började hämta in spelare utifrån var det oftast lite yngre och inte färdiga spelare. Det var ett jäkla driv i klubben där alla pressade varandra, säger Niklas Levin.
Hur var reaktionen hos motståndarna?
– Det var många som reagerade och tyckte nog att vi var lite kaxiga som förening, men vi levererade ju. Hade vi varit ett mediokert lag hade det varit lite pajasvarning över det hela, säger Niklas Levin.
Avancemanget säkrades när Islanders körde över Danderyd/Täby med 6–1.
– Det var fest i tre dar som jag vill minnas det. Vi hade tryckt upp t-shirts där det stod division 1. Vi blev klara i näst sista omgången så i sista omgången saknade vi rätt många spelare, skrattar Peter Närström.
Jag minns en situation när Georgsson tappar klubban på egen blå och sparkar med sig den, sen lyfter upp den på bortre blå och gör mål.
Kjell G Lindqvist
Niklas Levin minns att spelarna kastade i Greger Lindqvist med matchkostymen på i Strand Hotels bassäng.
– Greg hade ju antingen träningsoverall eller kostym. På matcherna var det ju alltid kostym och jag minns när vi gick upp. Det blev ju lite problem eftersom han inte hade fler plagg, säger Niklas Levin.
Greg Lindqvist själv minns att han intervjuades i Radio Gotland på förmiddagen dagen efter.
– Jag var på någon krog på Stora Torget när Owe Järlö ringer upp live. Då hade jag fått några innanför västen. Det var tider, det kommer jag aldrig att glömma.
Där och då var humöret på topp, men redan under hösten 1995 hade Wisby Islanders fasad börjat krackelera.
I nästa del: Verkligheten kommer i kapp - slutet för Islanders.