"Vi har jättedålig kollektivtrafik den måste förstärkas"

16 juni 2018 08:00

Som en del i förberedelserna inför valet i höst har Helagotland.se ställt förstanamnen för alla åtta fullmäktigepartier mot väggen. Alla får samma frågor, och vi redovisar deras svar. Här möter vi Moderaternas Anna Hrdlicka.

Vilken är den viktigaste frågan för Gotland i valet?

– En av de viktigaste frågorna är att arbeta med den regionala utvecklingen och att få in pengar till den regionala utvecklingen. Allting kommer inte att gå via skattemedel, det kommer också gå via medel som vi får genom staten. Vi kanske ska söka EU-bidrag för vissa saker och där har vi varit dåliga, vi har haft våra 20-30 miljoner per år och de här "Peter Larsson-pengarna" (Regeringen utlovade 100 miljoner kronor till Gotland efter att de utsett Bunge Ducker till nytt Natura 2000-område, reds anm.) men det finns mer pengar där ute att hämta, och det ska vi göra.

Hur ska regionens ekonomi bli bättre?

– En av frågorna handlar om att vi måste ha ordning och reda. Vi måste veta vad vi håller på med och hur vi använder pengarna på regional och kommunal nivå. Vi vill gå till botten med ekonomin i varje nämnd och varje förvaltning för att se var vi kan spara och var vi kan vara effektivare.

Hur ska vi få ungdomarna att vilja stanna kvar på Gotland?

– Det stora problemet är inte att folk flyttar och utbildar sig. Det är bara bra, men vi vill att de flyttar tillbaka, eller andra i deras ställe. Om det flyttar tio ungdomar så får vi tillbaka fem eller sex och det räcker inte, vi behöver ha tillbaka tio. Om det är samma ungdomar eller helt andra spelar ingen roll men vi måste ha tillbaka samma antal. Ett skäl till att man inte kommit tillbaka är att det inte funnits några spännande jobb, men det kommer det att finnas nu. Det handlar om att man vill ha en utmaning i sitt arbetsliv och jag tror att vi kan förklara för fler att Gotland är ett bra ställe att bo på och att det finns spännande saker att göra här. Kom!

Har Gotland plats för fler asylsökande?

– Ja, vi ska välkomna asylflyktingar, vi ska välkomna människor som vill komma till vårt land. Det är bättre att vara ett land dit någon vill fly än ett land som någon vill fly ifrån men sen måste vi ju ge människor möjlighet att bli en del av Sverige. Språket är ju grunden och där har Moderaterna ett förslag om obligatoriskt språkskola för tre- till femåringar. Språket är nyckeln in i samhället.

Hur ska det vara för att integrationen ska fungera på Gotland?

– Jag tycker inte att vi har ett stort integrationsproblem på Gotland. Jag är både fascinerad och rörd över det mottagande som de asylsökande som har kommit hit fick. Det här är ett väldigt homogent samhälle men ändå har man gått man ur huse, välkomnat människor till sina hem och lagt enormt mycket tid på att hjälpa till i ansökningsprocessen. Vi har alla möjligheter att få in människor i samhället och det bygger på utbildning, språk och arbete. Men vi måste vara tydliga med vilka förutsättningar som gäller för asyl och invandring.

Hur ska livet på landet bli bättre?

– Titta på filmen Minority report, antingen tittar man på Tom Cruise eller så tittar man på hur samhället presenteras. Där presenterar man en tekniktät kärna i staden, sedan har vi ringar ut där det bor färre och färre och det skulle kunnat vara Gotland. Faktum är att inom 20 minuter från Visby så bor 80 procent av alla gotlänningar. Nu har vi en jättedålig kollektivtrafik och den måste förstärkas så att man kan bo en bit från Visby.

Vad tycker du om upprustningen av försvaret?

– Det tycker jag känns rätt bekvämt. Ur en personlig aspekt så är det ganska märkligt att möta de här bestyckade fordonen med svartgula plåtar, det är som på 80-talet för mig. Det känns lite som att vi är tillbaka där och då. Men det är skönt att ha försvaret här. Dels för arbetstillfällena och dels ur ett perspektiv där vi lever i en otryggare omvärld.

Varför ska man rösta på dig?

– För att jag har en bredd och ett helikopterperspektiv. Min bakgrund är att jag är civilingenjör, forskare och har hållit på med omvärldsanalys och framtidsstudier. Men jag har också drivit eget och där har jag arbetat med samhällsbyggande. Man ska rösta på mig för att jag är nyfiken, orädd och har ögonen med mig och jag är inte rädd för att kombinera det som först inte verkar helt naturligt. Jag söker vägar och jag tror att ingenjörsbakgrunden också gör att jag söker lösningar som faktiskt ska fungera och de lösningarna som finns inom den ram ekonomin ger. Det är därför vi också poängterar att man kan söka ekonomiska lösningar inom de ramar regionen har. Vi kan hitta kreativa lösningar som tar oss framåt tillsammans. Om man vill ha ett Gotland som växer och utvecklas och gör det på ett sätt som involverar fler och där man har ett nyfiket och öppet, ledarskap, då ska man rösta på mig. Stort kryss!

LÄS MER OM VALET

Anna Hrdlicka

Ålder: 52 år

Yrke: Konsult inom samhällsbyggnad.

Familj: Jag har min mor och min bror men jag bor själv. Jag är enastående.

Hjärtefråga: Utbildning. Att barnen ska få den bästa utbildningen som bara går att få för det är det man bygger framtiden med.

Favoritfilm: The Meaning of Life.

Favoritmat: Wienerschnitzel gjord på kycklingfilé och österrikisk potatissallad.

Det här visste jag inte om dig: Jag lagar mat och tycker om mat.

Hur länge har du varit politiskt aktiv: Sedan 2008.

Så jobbar vi med nyheter
Anna Ekeroth

Ämnen du kan följa