Advokaten: "Hon stängde av, hon genomled det här"

Advokat Staffan Fredriksson är besviken, men inte förvånad över att de fem anhållna männen släpptes på onsdagsmorgonen. "Provsvaren kan förändra läget".

5 oktober 2016 13:10

De fem män som suttit anhållna misstänkta för den grova våldtäkten i centrala Visby natten till i söndags kommer inte att häktas och är nu försatta på fri fot. Men utredningen fortsätter.

– Jag tycker det är tråkigt, men det var inte helt oväntat, säger advokaten som företräder kvinnan som är i 30-årsåldern.

LÄS MER: De fem misstänkta för våldtäkten är släppta

Anledningen till att åklagaren Mats Wihlborg valde att släppa männen är att det inte finns tillräckligt starka skäl för att häkta dem.

– Min bedömning blir att målsägarens berättelse inte är så pass robust att den utan vidare kan läggas till grund för en bedömning om man samtidigt ställer det här i jämförelse med vad de andra personerna har berättat. Även om det finns skäl att ifrågasätta deras berättelser på vissa punkter också, säger Mats Wihlborg till Expressen.

Han säger också att man inte lyckats styrka att alla de fem som suttit anhållna har haft sex med kvinnan.

LÄS MER: "De fem misstänkta är i 20-årsåldern"

LÄS MER: Misstänkt våldtäkt i Visby

Staffan Fredriksson har respekt för Mats Wihlborgs beslut. Det är snarare lagstiftningen han är besviken på. Kvinnan gjorde inte motstånd eller skrek eller försökte slita sig fri. Det vågade hon inte, enligt advokaten.

– Hon stängde av. Hon genomled det här, bara för att, som hon upplevde det, komma därifrån med livet i behåll.

Enligt rådande lagstiftning måste man mer eller mindre ha sagt nej högt för att det ska kunna betraktas som våldtäkt. Staffan Fredriksson menar att det borde vara tvärtom. Att om man inte har sagt ja, så har man inte samtyckt. En skärpt lagstiftning på det här området kan vara på gång:

LÄS MER: Förslag till hårdare tag mot våldtäkt

– Min klient mår mycket dåligt och tänker att hon inte blir trodd nu. Hon tänker att hon borde ha skrikit och gjort motstånd, säger Staffan Fredriksson.

Kvinnan har en funktionsnedsättning som gör att hon använder rullstol. Detta gjorde också att hon hade svårare att göra motstånd och själv kunna ta sig därifrån, menar Staffan Fredriksson.

LÄS MER: Kvinnan har en funktionsnedsättning

Att de fem männen som alla nekar till brott är släppta innebär inte att utredningen är nedlagd. Den pågår fortfarande. En av männen har sagt att han haft samlag med kvinnan men att hon samtyckt. Om fler hade sex med henne eller inte kommer de prover som skickats till Nationellt forenciskt centrum att visa.

– Beroende på vad resultaten där visar så kan det förändra läget, säger Staffan Fredriksson.

LÄS MER: Åklagaren: "Vi har säkrat viss bevisning"

Så jobbar vi med nyheter
Anna Sofia Hakeberg