"Han har visat en total hänsynslöshet mot barnen"

På onsdagen avslutades rättegången angående det uppmärksammade barnsexfallet, där en man i 50-årsåldern misstänks för ett stort antal sexbrott mot barn. Så långt fängelsestraff yrkar åklagaren på.

Foto: Malin Stenström

Barnsexrättegången2018-06-20 16:35

Under den sista rättegångsdagen mot den man i 50-årsåldern som misstänks för en stor mängd sexbrott mot barn höll åklagare, försvarsadvokat och målsägandebiträden sina slutpläderingar. Den som tog längst tid i anspråk var åklagare Susanne Wihlborg, som under sin pläderingar målade upp en bild av den misstänkte gärningsmannen som en person som skyller sina handlingar på andra och inte har någon ånger kring det han står åtalad för.

– En av de saker jag velat uppnå under rättegången, men som jag misslyckats med, är att få honom att förstå att det han utsatt de här barnen för har hänt i verkligheten. Det här är inga textrader i hans telefon eller dator, utan det är barn, och skulden är enbart hans. Det går inte att skylla på någon annan, sade hon i sitt anförande, och fortsatte:

– Jag har inte märkt en enda gång under de här månaderna att han förstått vad han har utsatt barnen för. Han minns aldrig vad han gjort, men han minns alltid vad han inte gjort.

LÄS MER: Experten: "Återfallsrisken är hög"

Totalt har rättegången pågått i 44 dagar, och enligt Susanne Wihlborg omfattar alla åtalen närmare 500 brottsmisstankar fördelade på 64 målsäganden. Av dessa är 53 stycken mellan 12 och 14 år gamla.

– Alla de här barnen har varit skyddslösa i sin okunskap om vem de pratat med. Han har tjatat, pressat och stressat dem att göra saker, och han har spelat på deras dåliga samvete. Han har visat en total hänsynslöshet i sitt beteende mot de här barnen, pläderade Susanne Wihlborg.

Under åklagarens anförande satt den åtalade gotlänningen stilla på sin plats med blicken allt som oftast riktad ner i bordet. Enligt Susanne Wihlborg har han under den omfattande rättegången visat få tecken på ånger.

– Han har verkat helt oberörd av flickornas berättelser. Han saknar helt trovärdighet, och jag vet inte om han hittar på¨saker eller om han lever i en annan verklighet.

LÄS MER: "Det är fruktansvärda vittnesmål vi får höra"

I slutet på sin slutplädering redogjorde åklagaren för vad hon anser att den tilltalade mannen skall dömas för.

– Jag yrkar på ett långt fängelsestraff, och i och med målets komplexitet är det svårt att resonera om hur långt, men jag är inne på ett 8-årigt fängelsestraff.

Advokat Lars Dahlström, som under rättegången agerat målsägandebiträde för tolv barn, pläderade även han om den åtalade visat hänsynslöshet mot sina offer.

– Han har systematiskt och hänsynslöst utnyttjat barn för att stilla sina egna sexuella lustar, helt utan tanke på vad han utsatt barnen för, sade han.

Gotlänningens försvarsadvokat Tomas Pettersson pratade under sin slutplädering om det finns faktorer i målet som borde sänka straffvärdet, samt hoppades att tingsrätten skulle skillnad på mannen som person, och de gärningar han misstänks ha utfört.

– Ni ska döma honom utifrån de gärningar han gjort, inte utifrån den person ni fått för er att han är. Under rättegången har vi lyssnat på timtals av fruktansvärda skildringar av den åtalade, och det tycker jag är fel. Han är också en människa, och han ska bli bemött på ett mänskligt sätt, sade han.

LÄS MER: "Man blir oerhört berörd, det är oundvikligt"

Efter rättegången var Susanne Wihlborg lättad över att kunna lämna ett fall hon arbetat med i två år bakom sig.

– Det känns så skönt. Jag har arbetat själv med det här, och jag har jobbat extremt mycket framförallt det senaste halvåret.

Hur har det varit att arbeta med ett fall med så många unga personer som målsäganden?

– Dewt har varit tungt såklart, speciellt när man har träffat barnen. De har varit väldigt berörda, och de har påverkats mycket av det som hänt. En sade att hon fortfarande inte vågar gå ut, en har prostituerat sig och det finns 12-åringar som säger att de känner sig som en hora, säger Susanne Wihlborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om