Flera brottsmisstankar efter oroligheterna

"Det är klart att sådant här har förekommit på Gotland tidigare men inte så kraftfullt och inte mot så många på en gång", säger polischefen om senaste tidens oroligheter på Gotland.

11 oktober 2016 11:30

Flera personer som arbetar inom rättsväsendet kan ha utsatts för någon form av brott den senaste veckan. Två personer är i nuläget misstänkta.

En av de anledningar till att polisen kallade ned förstärkning från Stockholm till Gotland förra veckan, var misstänkta hot som inkommit mot personer som arbetar inom rättsväsendet.

LÄS MER: Polisledningen kallar in extra resurser till Gotland

Som Helagotland.se tidigare har berättat utsattes åklagare Mats Wihlborg för ett misstänkt hemfridsbrott under natten till torsdagen när flera personer åkte hem till hans bostad.

LÄS MER: Två personer misstänkta för åklagarhot

Mats Wihlborg leder utredningen om den misstänkta våldtäkten i Visby förra söndagen. Han fick mycket kritik när han släppte de fem män som suttit anhållna för brottet. Misstanken mot männen kvarstår dock.

LÄS MER: De fem misstänkta för våldtäkten släppta

Men enligt Mats Eriksson på polisens mediacenter har minst ytterligare en person utsatts för brott och det pågår brottsutredningar om hemfridsbrott, förgripelse mot tjänsteman och möjligen olaga hot.

Förgripelse mot tjänsteman innebär att man tvingar eller hindrar någon i hans eller hennes tjänsteutövning. Det kan också handla om hämnd riktad mot en tjänstemannaperson.

– Det är allvarligt när man tror att man ska kunna hota rättsväsendets agerande genom att rikta sig mot enskilda tjästemän, säger polisområdeschef Torbjörn Nilsson.

Han säger också att hotfulla kommentarer och mejl har drabbat inte bara tjänstemän inom rättsväsendet. Det har också riktats mot privatpersoner och media.

– Det är klart att sådant här har förekommit på Gotland tidigare men inte så här kraftfullt och inte mot så många på en gång.

Många av de mejl och kommentarer som olika personer fått ta emot och som kommit till polisens kännedom är dock juridiskt sett inte sådant som når upp till brottsrubriceringen olaga hot.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa