De fem misstänkta för våldtäkten släppta

På ondagsmorgonen kom besked om att de fem män som suttit anhållna misstänkta för våldtäkt på en kvinna i 30-årsåldern i centrala Visby i helgen hade släppts.

5 oktober 2016 09:02

Det var åklagare Mats Wihlborg som beslutade om att försätta de anhållna på fri fot.

– Målsägaren har hörts tre gånger i ärendet. De misstänkta har hörts två gånger vardera. Det har varit ganska ingående, långa förhör med samtliga personer, säger Mats Wihlborg till Expressen.

LÄS MER:Kvinnan har en funktionsnedsättning

Som skäl till varför de släppts på fri fot säger Mats Wihlborg till Expressen:

– Min bedömning blir att målsägarens berättelse inte är så pass robust att den utan vidare kan läggas till grund för en bedömning om man samtidigt ställer det här i jämförelse med vad de andra personerna har berättat. Även om det finns skäl att ifrågasätta deras berättelser på vissa punkter också.

LÄS MER:Åklagaren: "Vi har säkrat viss bevisning"

Mats Wihlborg säger också att man inte lyckats styrka att alla de misstänkta haft samlag med kvinnan.

– Det är en av dem som har vidgått att han har haft sex med kvinnan. Sedan är det väl så att det talar starkt för att ytterligare en person som ska ha haft det, säger Mats Wihlborg.

I nuläget finns alltså inte sannolika skäl för brottsmisstanken men utredningen pågår fortsatt.

Det var i söndags natt som kvinnan i 30-årsåldern, enligt uppgifter till Expressen, delade en taxi med en av de män som senare anhölls. När hon behövde uppsöka toalett ska mannen ha erbjödit kvinnan att få låna den i bostaden. När hon väl kom in där började övergreppen, enligt hennes advokat Staffan Fredriksson.

– Hon har varit försatt i en sådan situation att hon inte kunnat säga nej. Hon har fruktat för sitt liv. Istället för att skrika och slåss har hon blivit helt paralyserad.

LÄS MER: Misstänkt våldtäkt i Visby

Staffan Fredriksson har tidigare sagt till Helagotland.se att kvinnan mår fruktansvärt dåligt och att hon får professionell hjälp.

– Hon vårdas för sviterna, dels av själva övergreppen, men dels av att sitta i långa förhör, säger han på onsdagen till Expressen.

Kvinnan kunde själv ta sig från bostaden tidigt på söndagsmorgonen och det var också hon som ringde polisen och anmälde brottet.

En av dem som suttit anhållna hyr ett rum i den villa där den misstänkta våldtäkten ska ha skett, enligt uppgifter till Expressen. Mannen är inte skriven på adressen. Huset håller just nu på att renoveras och står för övrigt tomt.

LÄS MER: "De misstänkta är i 20-årsåldern

Alla de fem män som suttit anhållna men nu är släppta nekar till brott. Inledningsvis var även en själtte man misstänkt för våldtäkt men han anhölls inte. Han finns dock fortfarande med i utredningen.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa