Polisen efter beskedet: Beredd på demonstationer

"Vi har en beredskap" säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind, efter att åklagaren meddelat att utredningen kring den misstänkta våldtäkten är nedlagd.

11 januari 2017 11:12

Den uppmärksammande misstänka våldtäkten ska ha inträffat i Visby i oktober 2016. Sex män greps då, misstänkta för att ha genomfört en våldtäkt på en kvinna i 30-års åldern. En person släpptes kort därpå. Fem män satt sedan anhållna för brottet, de häktades dock aldrig och släppte därför på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstod dock, men nu är utredningen nedlagd.

LÄS MER: Därför läggs utredningen ned

Med anledning av det här betecknar polisen läget som "särskild händelse" och Gotlandspolisen kan därmed få förstärkning från fastlandet.

– Vi har en beredskap redan nu, för om vi skulle behöva förstärka. Vi följer utvecklingen, säger Carina Skagerlind, polisens presstalesperson.

Även tidigare under hösten förstärktes polisen med anledning av den misstänkta våldtäkten.

LÄS MER: Polisförstärkning efter åklagarbeslut

Av vad Carina Skagerlind känner till finns det i nuläget ingen hotbild mot någon person utan det är eventuella reaktioner kring åklagarens beslut som föranleder beredskapen.

– Det blev många reaktioner förra gången och det tar vi med oss när vi planerar. Vi har förståelse för att folk kan vara upprörda. Om det blir några som vill demonstrera så har vi beredskap för att alla ska kunna göra det på ett tryggt och säkert sätt.

LÄS MER: Misstänkt våldtäkt i Visby – fem anhållna

Om beredskapen redan är på plats på Gotland väljer Carina Skagerlind att inte kommentera. Vid frågan upprepar hon sitt tidigare svar:

– Vi har en beredskap redan nu.

REPORTAGE: Det här är berättelsen om de dagar som skakade om gotlänningarna, kartlagt av reportrar från Gotlands Allehanda, Gotlands Tidningar och Helagotland.se:När hatet kom till ön

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

"Särskild händelse"

En "särskild händelse" går utöver polismyndighetens ordinarie verksamhet. När polisen ställer om till krisläge, en särskild händelse, fördelas resurserna om enligt särskilda rutiner.

Vid en "särskild händelse" går polisen upp i stabsläge. Då avsätts personer för att enbart arbeta med den särskilda händelsen.

En "särskild händelse" kan exempelvis ske vid våldsamma upplopp eller oroligheter i samband med manifestationer, sabotage eller bombhot, terroristangrepp.

Källa: krisinformation.se.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa