Utredning om uppmärksammad misstänkt våldtäkt läggs ned

Utredningen om den misstänkta våldtäkten i Visby i höstas läggs ned. I samband med beskedet får polisen enligt Expressen förstärkning från fastlandet.

Foto: Malin Stenström

Uppdaterad2017-01-11 10:51

Det var i början av oktober som sex män greps i Visby, misstänkta för att ha genomfört en våldtäkt på en funktionsnedsatt kvinna i 30-årsåldern. En av männen släpptes. De andra anhölls men släpptes efter en kort tid. Misstankarna mot dem kvarstod dock. Alla fem nekar till brott.

– Det finns helt enkelt inte sannolika skäl för den här brottsmisstanken, sa åklagare Mats Wihlborg, som ledde ärendet då, om varför männen inte häktades.

Beslutet ledde till en rad händelser på Gotland, bland annat samlades ett hundratal personer utanför huset där våldtäkten misstänktes ha ägt rum.

LÄS MER: Polisen: "Vi ser hat och okunnighet"

Lite senare manifesterade, både nazistiska grupperingar och andra grupper som demonstrerade mot rasism och sexism.

LÄS MER: Tände fackor mot rasism

LÄS MER: Utredning om misstänkta våldtäkten drar ut på tiden

Vice chefsåklagare Åke Olsson tog senare över utredningen och på onsdagen meddelade han att männen inte längre är misstänkta för brott i samband med händelsen. Utredningen läggs ned.

– Trots en omfattande utredning har vi inte kunnat utreda alla detaljer. Det beror på att personer som varit på plats lämnat uppgifter som är oklara och i vissa fall motstridiga, säger vice chefsåklagare Åke Olsson i ett pressmeddelande..

Enligt pressmeddelandet har "utredningen inte visat att någon av de misstänkta genom våld eller hot tvingat målsäganden till att utföra eller tåla en sexuell handling."

Vidare står det:

"Enligt lagen kan sexuella handlingar vara brottsliga om målsäganden befunnit sig i en särskilt utsatt situation. Det har i utredningen inte gått att visa att målsäganden på grund av medvetslöshet, sömn, allvarlig rädsla, berusning eller annan drogpåverkan, sjukdom, kroppsskada eller psykisk störning eller på något annat sätt befunnit sig i en sådan särskilt utsatt situation.

En funktionsnedsättning innebär inte automatiskt att målsäganden befunnit sig i en sådan utsatt situation som kan vara grund för straffansvar."

– Utredningen avser mycket allvarliga brott. Jag har varit angelägen om att vidta alla rimliga utredningsåtgärder som finns i syfte att utreda vad som inträffat. Det är skälet till att utredningen dragit ut på tiden, säger Åke Olsson.

Inför beskedet har polisen ökat beredskapen inför eventuella demonstrationer eller oroligheter på Gotland.

LÄS MER: Polisen är förberedd om det skulle bli demonstrationer

LÄS MER: "När hatet kom till ön"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om