Region Gotland har tilldelats att ta emot 213 nyanlända under 2017. Hittills har bostadsfrågan löst sig på ett eller annat sätt, men nu ser det mörkt ut. Ett 40-tal av de totalt 213 väntar ännu på att anvisas till Gotland, men några bostäder finns inte.
– Det är bostadbrist överlag på Gotland och de nyanlända har ingen förtur. Vi vet att ytterligare cirka 40 personer ska komma hit, men vi vet inte vilka familjekonstellationer det handlar om. Men just nu spelar det ingen roll, för vi har inga bostäder, säger Eva Flemming.
Hon berättar att de regelbundet haft möten med teknikförvaltningen för att hitta olika boendelösningar. Tidigare har regionen öppnat lokaler som tidigare använts som exempelvis lärarbostad eller förskola, men enligt Eva Flemming är det slut på den typen av lösningar.
LÄS MER: Bostadsbrist löses genom uppskjutna försäljningar
Att teknikförvaltningen ska kunna skaka fram fler bostäder är Eva Flemming inte optimistisk till.
– De har inget att trolla med!
När de cirka 40 personerna kommer till Gotland är ännu oklart. Men från att Migrationsverket anvisat en person har regionen två månader på sig att ordna bostad.
– Vi fick reda på i dag att Migrationsverket kan anvisa personer direkt till regionen om det inte finns en bostad, med adress socialtjänsten, säger Eva Flemming.
LÄS MER: "Vet inte vad det kommer kosta – men det kommer kosta"
Åsa Linder, strateg på regionstyrelseförvaltningen, bekräftar att läget är svårt. Hon berättar att regionen annonserat både före och efter sommaren efter säsongsboenden som skulle kunna användas som tillfälliga bostäder fram till nästa sommar.
– Vår tanke var att få tag på en stugby eller liknande och hyra in ett antal stugor på ett bräde. Det skulle ge oss lite respit över vintern att hitta andra lösningar, säger hon.
LÄS ÄVEN: Hotell kan bli lösningen för nyanlända
En tänkbar lösning är att bygga permanenta lägenheter genom den ramupphandling som SKL, Sveriges kommuner och landsting, gjort av modulbostäder, baracker.
– De kan uppföras ganska snabbt och håller bra kvalitet, då skulle vi kunna få klart till sommaren, säger Åsa Linder.
Men annonserna efter tillfälliga bostäder har inte gett den utdelning som man hoppats på, bara enstaka privatpersoner har nappat på erbjudandet, inga större leverantörer.
Hur den akuta krisen ska lösas vet inte Åsa Linder i nuläget.
– Det har varit ett helt omöjligt uppdrag från början och vi har alltid känt hopplöshet. Men hur som helst har vi lyckats hitta bostäder till alla. Men det är klart att utbudet minskar och uppdraget blir svårare och svårare. Men vi måste lösa det, vi kan inte kasta in handduken och ge upp.