Krönika
Jenny Persson skrev den 25/3 bra om varför det är brist på folk i vård, omsorg och restaurang. Jag vill gärna haka på den debatten för den är viktig på flera plan.
Traditionellt är yrken där främst kvinnor arbetar låglöneyrken. För 50–60 år sedan var det en möjlighet för kvinnor att lämna hemmafrujobbet för en anställning. I dag har vi det generellt bättre och dagens ungdom vill inte bli utslitna som sina mödrar. På traditionellt manliga jobb däremot har fackföreningarna lyckats få fram hyfsade löner fast den översta toppens löner skjutit i höjden.
De som har det gott ställt pekar finger och säger att folk är bortskämda som inte vill ”ta vad som helst”. Men finns det alternativ efter många års studier så tar många chansen att få ett bättre betalt jobb med bra arbetstider. Och de gott ställda skulle aldrig i livet byta sina fina välbetalda jobb mot ett vårdbiträdes eller lokalvårdares.
Det som krävs för att man ska fylla vakanserna är att lönerna i dessa yrken måste höjas och arbetsvillkoren bli bättre. Tyvärr vill och kan man inte göra det då lägre skatt ligger som en våt filt över flera partier och då kan man naturligtvis inte ge anställda högre löner. Hellre importerar man billig arbetskraft från fattigare länder som får göra grovjobbet.
Att arbetsgivare och andra inte vill höra talas om Medborgarlöner faller sig naturligt. Om folk fick en månatlig grundpeng som gjorde att de inte var lika utlämnade till arbetsgivarnas makt så skulle det bli ännu svårare att hålla igång jobb med usla löner och arbetsvillkor.
Att de borgerliga partierna inte vill höja skatten ser vi ett tydligt exempel på i försvarsdebatterna som förs. Rysslands invasion av Ukraina har inte bara fört med sig miljoner olyckliga människoöden, varav ett antal har sökt skydd i Sverige. Vi ska dessutom kraftigt höja försvarsanslagen till två procent av BNP. (Samma summa som NATO kräver av sina medlemmar.) Hur ska det då bekostas om man inte höjer skatten? Det borde man fråga moderaterna. Min tanke är att det i så fall kommer att gå ut över sjuka, arbetslösa, vård, skolar och äldrevård, som får betala försvarsupprustningen. För så har borgerligheten ”löst problemen” tidigare och de har knappast ändrat sig.
Kristersson (M) har också målat in sig i ett hörn med sitt vallöfte att om han vinner valet ska han ansöka om medlemskap i NATO. Oavsett om majoriteten blir svag eller Finland avstår. I söndagens TV-debatt gjorde han sitt bästa för att förklara bort det, men det misslyckades. Mer sådant och S valseger kommer att vara given.