Var ska pengarna till försvaret tas?

Svenska försvaret övar anfall i terräng med pansarterrängbil. Men var ska pengarna till upprustningen tas ifrån, undrar debattören.

Svenska försvaret övar anfall i terräng med pansarterrängbil. Men var ska pengarna till upprustningen tas ifrån, undrar debattören.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Krönika debatt2024-01-18 08:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatt

Regeringen och ÖB trycker på extra hårt om att försvaret måste stärkas för att Ryssland är ett stort hot mot oss. Precis som Erik Fransson skrev den 12/1, var jag nog mer orolig under kalla kriget än nu. 

Att inte vara så rädd för ”ryssen” har sina sidor. I somras blev jag attackerad av en lindrigt nykter person i Hemse, när jag sålde böcker. Han anklagade mig för att vara ryssvänlig och rent av elak mot svenskbyborna. Troligen hade han misstagit mig för en sudergute som skrivit om Ryssland i positiva ordalag. 

Vad bygger regeringen oron på? Var är alla u-båtar som på 1980-talet hotade oss på vårt eget vatten?

Att Ryssland, läs Putin, vill komma tillbaka till Sovjetunionens era vet vi alla. Men Putins strategi är främst att återerövra de gamla sovjetrepublikerna. Baltikum är som NATO-länder redan förlorat och det vet han. Belarus, behärskar han genom vasallen Lukasjenko. Tidigare har han tuggat på Georgien. Och med Krim påbörjade han, vad han trodde, en enkel erövring av Ukraina. På listan står säkerligen fler av de forna sovjetrepublikerna. 

Att Ryssland har en utarmad krigsmakt kan man se i Ukraina, där tusentals ryska omotiverade soldater, med för få vapen, offras för ingenting. Att Ryssland tvingas köpa vapen från Nordkorea, visar att deras krigsmakt går på knäna.

Därför anser jag att krigshotet mot Sverige i dag är lågt. Dels för att vi aldrig har varit en del av Sovjet, dels för att den ryska krigsmakten behöver flera år på sig, efter att Ukrainakriget avslutats, för att återhämta sig. Däremot finns det ett hot om sabotage mot kärnkraftverk, elledningar, vatten och tele. Där kan man göra stor skada med små insatser. Alternativt att Putin blir helt galen och sätter in kärnvapen. Om så skulle ske spelar det mindre roll om hundratusen värnpliktiga vaktar vid gränsen eller inte.

Varför är då regeringen så rädda? Har det att göra med den gamla högerns rysskräck och försvarsvänlighet? Och en viktigare fråga. Var tar man pengar till ett upprustat försvar? Är det sjukvård, skola, vägar och järnvägar som får stå för kalaset? Det vore ärligt av regeringen att berätta det, speciellt som om Svantesson samtidigt pratar om nya skattesänkningar. Ska civilförsvaret fungera behövs det mer i stället för mindre resurser.

I veckan kom ytterligare en rapport om att skolan bör starta en timme senare så barnen får sin sömn. Har de inte studerat när vi går över till vintertid med en timme extra? Efter bara en vecka har alla vant sig vid det och barnen sover lika lite igen.

Gotlands Folkblad

Debattartikeln är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.