Fransson har inte förstått Musikalkompaniets koncept

Musikalkompaniet Sweeney Todd

Musikalkompaniet Sweeney Todd

Foto: Tobias Wallström

Politiska debatter2023-10-20 05:25
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatt

Replik till Erik Franssons ledare i GT 17 oktober 2023: ”Går det ens att rädda Gotlands musikalkompani?”

Nej Erik, du verkar inte förstå konceptet kring Gotlands Musikalkompani. Det verkar som om du antagit att Gotlands Musikalkompani bara lagt sig ner och dött. Det stämmer verkligen inte med verkligheten: man har till exempel sökt hitta en lösning i Säveaulan vid Wisbygymnasiet, men där inte kunnat få tillgång till den större scen som verksamheten kräver. Andra lämpliga lokaler för denna verksamhet finns inte på ön.

Sofia Ahlin Schwanboms och Musikalkompaniets verksamhet, som på ett genialt sätt kombinerar professionella musiker från GotlandsMusiken på scen, professionellt ljus och annan assistans från Länsteatern, och framförallt yngre samt lite mer erfarna medlemmar för att kunna genomföra uppsättningen på högsta möjliga konstnärliga nivå, är just själva framgångssagan! 

Och som du skriver, en verksamhet som både räddat liv och skapat en god grund för framtida yrkeskarriärer. Det är ett hårt arbete att som ung vara involverad i produktioner som kräver avsevärda personliga insatser och målmedvetenhet, men just att få chansen och att lyckas utgör för många en livsavgörande upplevelse och ”peak moments” som kan förändra ett liv. 

Att stycka upp den i olika delar och att till exempel göra uppsättningar utan levande musik vore att degradera det slutliga konstnärliga resultatet och dessutom bryta mot upphovsrätthavarnas villkor.

Vi på GotlandsMusiken har år efter år med glädje avsatt i stort sett en månads arbetsinsats, eftersom vi ser och upplever på plats det sociala och musikaliska växande som Musikalkompaniet utgör fundamentet för. Vi gläds åt det faktum att Gotland genom denna för Sverige unika verksamhet dels fått fram i dag professionella musikal- och scenartister men även bidragit i arbetet att få så många att må bättre. Och naturligtvis de tusentals gotlänningar som varje år ser fram emot att få uppleva nya, högkvalitativa musikaluppsättningar i påsktid.

Att regionen envist vägrar att stötta denna verksamhet med hyresbefrielse är för mig ofattbart, inte minst med tanke på att kostnaden utgör en bråkdel av vad man satsar på annan ungaverksamhet (och alla är ju inte intresserade av idrott): ett bättre sätt än att genom identitetsskapande musik och scenkonst motverka psykisk ohälsa bland unga är nog svårt att finna.

Dag Franzén

Direktör GotlandsMusiken

Svardirekt

Jag upplever att jag och Dag Franzén i grunden har samma syn på Musikalkompaniets verksamhet. Jag håller med honom i varje superlativ. Den är för värdefull för att läggas ner. 

Även den bild som jag gav i min ledare och den bild som Franzén ger i sin replik är rätt samstämmig, det som skiljer är att jag försökte hitta lösningar som kan hålla i längden. 

Musikalkompaniets verksamhet har målat in sig i ett hörn genom att inte kunna anpassas till någon annan scen än den på Wisby strand, utan att större ingrepp görs. Det är väl just därför regionen inte upplåter Wisbygymnasiets aula i den form som Musikalkompaniet kräver. Aulan ska ju även fungera för skolan vilket är aulans primära uppgift. Och som Franzén skriver finns det inga andra scener som fungerar för verksamheten även om det finns många andra scener runt om på ön. Scener som Dag Franzéns egen verksamhet Gotlandsmusiken är bra på att anpassa sig till för att nå ut till fler. 

Om regionen envist vägrat stötta Musikalkompaniet med hyresbefrielse, vilket Franzén påstår, kan jag inte yttra mig om. Men från både regionen som från Musikalkompaniet har det framkommit att verksamheten inte sökt några kulturbidrag de senaste åren. Orsaken till det var att ansökningstiden låg fel i tid, vilket Sofia Ahlin Schwanbom berättade för P4 Gotland.

Verksamheten, som inte kan hyllas nog, måste anpassa sig till både fler scener som andra tider för att kunna överleva. Om det inte går hoppas jag att det finns någon annan som kan ta vid med en liknande verksamhet i en mer flexibel form. 

Erik Fransson

Gotlands Folkblad

Debattartikeln är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.