Seriöst - är 450 000 kronor betydligt mer än 1,5 miljoner kr?
Burgsviken Utveckling AB (BUAB) vill att Fransson rättar de felakiga uppgiter han publicerade i sin ledare 21/2 om att hålla seriösa debatter.
Han kommenterar där BUAB:s framställan till regionen om ett femårigt lån på 1,5 miljon så här: ”det som inte nämns är att det rör sig om ett nytt och ett andra lån, samt att regionen i samma beslut förlängde det betydligt större lån som Burgsviken Utveckling AB fick i samband med köpet av hamnen”.
Vi står frågande till varifrån Fransson tagit dessa uppgifter?
Verkligheten ser ut så här: Vid köpet av hamnen valde regionen att skjuta upp BUAB:s betalning, 500.000 kr minus handpenning på 50.000 kr, med fem år. Detta villkorades med en bankgaranti, det vill säga ett lån på 450.000 kr. Det är tiden för det lånet som nu förlängts med tre år.
Vid samma tillfälle som regionen nekade oss lånet på 1,5 miljoner till fortsatta investeringar i ett Innovationscenter, för vattenforskning och utställningar för allmänheten, ställde den sig positiv till eventuella lån på 250 miljoner för ny ishall i Visby. Detta faktum drog igång den nu pågående debatten om vem som får mest, Visby eller landsbygden.
Man kan bara konstatera att det verkar saknas en gedigen analys som kan ge medborgarna ett begripligt och fullständigt underlag för diskussion om den verkliga resursfördelningen.
I brist på detta blandas idrottsarenor med boendemöjligheter för äldre, placeringen av vattenverket presenteras som en gåva åt landsbygden och vår kamp att tillsammans med IVL, Svenska Miljöinstitutet reds anm, uppföra ett Innovationscenter, för viktig forskning kring vatten, energi och miljö, stoppas i kultur-och fritidsmappen. Förvirring och splittring resulterar i att luften går ur många av de frivilliga krafter som arbetar för att nå det officiellt hyllade målet ”Hela Gotland ska leva”.
Maria Halla
Ordförande i Burgsviken Utveckling AB
Svardirekt
Det går ju inte att komma ifrån att jag gjort en groda i den ledare Maria Halla hänvisar till. Hur jag än vänder och vrider på det kan 450 000 kronor aldrig bli mer än 1,5 miljoner kronor. Den felskrivningen tar jag på mig. Däremot ser jag fortfarande den information jag hittat i regionens handlingar på det sätt jag beskrev i ledaren den 21/2.
Erik Fransson